Μια Κινέζα, μεσήλικας επαναστάτρια με… αιτία
Απηυδησμένη από τη μίζερη καθημερινότητά της κι έναν δυστυχή γάμο, μια 57χρονη Κινέζα άφησε τα πάντα πίσω της και ξεκίνησε ένα πολύμηνο οδικό ταξίδι. Σήμερα, οι ιστορίες στα social media ταράζουν τα «νερά» και τις κοινωνικές νόρμες στην Κίνα. Η ίδια θεωρείται πια φεμινιστικό σύμβολο
Μέχρι και το περασμένο φθινόπωρο, η 57χρονη Σου Μιν είχε ταξιδέψει ελάχιστα και σίγουρα όχι εκτός της επαρχίας Χενάν, στην κεντρική Κίνα, όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.
Από τα 18 της, όταν παντρεύτηκε έναν άντρα που γνώριζε ελάχιστα -για να διαπιστώσει αργότερα ότι θα ήταν για πάντα βίαιος και παγερά αδιάφορος απέναντί της- είχε παραδοθεί στην ιδέα μιας δυστυχισμένης ζωής, με την ίδια στον ρόλο της βιοπαλαίστριας, της συζύγου και της μάνας.
Όμως, από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, άλλαξαν όλα με μιας. Έχοντας βοηθήσει να μεγαλώσουν τα εγγόνια της μέχρι να πάνε νηπιαγωγείο -όπως είχε υποσχεθεί στην κόρη της, που ήταν πάντα το στήριγμά της- είχε έρθει πια η ώρα της προαναγγελθείσας απόδρασής της.
Κι έτσι, έπειτα από πολύμηνο προγραμματισμό και την αγορά εξοπλισμού κι ενός αυτοκινήτου, η Σου έβαλε μπρος τη μηχανή, πάτησε γκάζι και εξαφανίστηκε από την Σενγκζού, χωρίς να κοιτάξει πίσω.
Έκτοτε, η 57χρονη ταξιδεύει ασταμάτητα ανά την Κίνα. Επισκέπτεται μέρη που δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Κάνει παντού καινούργιους φίλους.
Κοιμάται σε όποιο μέρος θέλει, πάντα όμως στην ειδική κατασκευή με σκηνή, που έχει έχει φτιάξει στην οροφή του ΙΧ της. Πάει όπου θέλει. Μαγειρεύει και τρώει ό,τι θέλει -κυρίως τις αγαπημένες της καυτερές πιπεριές, που όλα αυτά τα χρόνια απέφευγε να τις φτιάχνει, γιατί έπεφταν βαριές στον σύζυγό της.
Η ίδια λέει ότι δεν είχε νιώσει ποτέ ξανά τόσο ελεύθερη και ευτυχισμένη. «Ήμουν σύζυγος, μητέρα και γιαγιά», εξιστορεί στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έχει πάνω από 1,35 εκατομμύρια followers. «Τώρα, είναι η ώρα να βρω τον εαυτό μου»…
Αυτό που τραβά το ενδιαφέρον και τα βλέμματα δεν είναι τόσο οι όμορφες ταξιδιωτικές εικόνες, όσο κυρίως οι προσωπικές ιστορίες με τις οποίες τις συνοδεύει η Σου Μιν, εξιστορώντας τη ζωή της.
Πώς έζησε στη σκιά των αδελφών της στο Θιβέτ. Πώς στα 18 της μετακόμισε στην Χενάν για να παντρευτεί έναν άντρα στα «τυφλά» -όπως και οι περισσότερες νεαρές Κινέζες της εποχής της- ο οποίος με τη βαναυσότητα και την αδιαφορία του κατέστρεψε τα καλύτερά της χρόνια.
Πώς δούλεψε σε ένα σωρό δουλειές για να ζήσει την οικογένειά της: εργάτρια σε εργοστάσιο λιπασμάτων, «μαγείρευα φαγητό για οικοδόμους, μοίραζα εφημερίδες, καθάριζα δρόμους, έκανα τη μοδίστρα».
Πώς όλη αυτή η κατάσταση, συν η κακοποίηση από τον άνδρα της, την οδήγησε στην κατάθλιψη και σε επτά απόπειρες αυτοκτονίας.
Μέχρι που ένα βράδυ, εκεί που χάζευε στο ίντερνετ, έπεσε πάνω σε ένα ταξιδιωτικό vlog συμπατριωτών της. Η ιδέα την ενθουσίασε. Και κάπως έτσι, ξαφνικά, πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή της.
Μάζεψε χρήματα. Αγόρασε το αυτοκίνητο και τον απαραίτητο εξοπλισμο. Μάζεψε τα πράγματά της. Και ξεχύθηκε στους δρόμους.
Η ιστορία της έχει τώρα συνεπάρει άλλες γυναίκες στην Κίνα. Οι μεγαλύτερες την κατακλύζουν με μηνύματα, λέγοντάς της πόσο οδυνηρά κοινές είναι οι μοίρες και οι εμπειρίες τους. Πολλές την περιμένουν στον δρόμο, καθώς περνά από τα μέρη τους, για να της δώσουν φαγητό και ευχές.
Άλλες, πιο νέες, της γράφουν πως τη θαυμάζουν. «Μακάρι να ήταν και η μητέρα μου σαν τη Θεία Σου και να ζούσε τη ζωή της, αντί να είναι παγιδευμένη ισοβίως», αναφέρει μια. «Εύχομαι να μπορέσει και η μητέρα μου να γίνει τόσο γενναία», γράφει μία άλλη.
Δεν λείπουν και τα μηνύματα μίσους από άντρες. Κάποιος της έγραψε ότι εάν την έπιανε στα χέρια του, θα την έσπαγε στο ξύλο…
Σύντομα, η Σου Μιν έγινε φεμινιστικό σύμβολο στην Κίνα. Τον Μάρτιο, μία γνωστή ιστοσελίδα πώλησης επώνυμων ρούχων και πολυτελών αξεσουάρ την επέλεξε για τη διαφήμισή της για την Ημέρα της Γυναίκας.
Η ίδια αρνείται τον τίτλο της φεμινίστριας. «Μου πήρε πολλά χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι έπρεπε να ζήσω και για ‘μένα», λέει σε ένα από τα βίντεό της. «Είναι κάτι στο οποίο εξελίσσομαι, δεν είμαι ακόμη»…
Θα συνεχίσει, λέει, τα ταξίδια της, για όσο αντέξει. Της λείπουν η κόρη της, τα εγγόνια της και ο γαμπρός της, με τους οποίους μιλά κατά καιρούς στο τηλέφωνο και τη στηρίζουν στην επιλογή της.
Με τον άντρα της, αντίθετα, έχει μιλήσει μόνο μία φορά τηλεφωνικά, στους έξι μήνες της περιπλάνησής της. «Με πήρε να μου πει να του βάλω στον τραπεζικό λογαριασμό 81 γουάν, επειδή η ηλεκτρονική συσκευή πληρωμής διοδίων είναι συνδεδεμένη με την κάρτα του», εξιστορεί σε ένα βίντεο. Από τότε, λέει, αποφεύγει τους δρόμους με διόδια.
Αυτό που ωστόσο, τελικά, μάλλον δεν θα αποφύγει είναι να γυρίσει κάποια στιγμή στο σπίτι της και στην οικογένειά της. Είναι διατεθειμένη, τονίζει, να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον σύζηγό της, εφόσον έχει αλλάξει.
Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, η Σου έχει μπροστά της ακόμη πολύ χρόνο. Στόχος της είναι να γυρίσει την Κίνα απ’ άκρη σ’ άκρη. Κάτι, εξηγεί, μπορεί να πάρει χρόνια. Και «στο μεσοδιάστημα», τονίζει με χαμόγελο, «μπορεί να συμβεί κάτι, που ποτέ δεν φανταζόσουν»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις