Μανωλάδα : Σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς καμία πρόβλεψη για εμβολιασμό οι εργάτες γης
Σύμφωνα με το Manolada Watch οι 7.000 περίπου εργάτες γης που διαβιούν στην περιοχή, παραμένουν σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα χωρίς τρεχούμενο νερό εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα δεν έχει υπάρξει ακόμα πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους.
Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Μανωλάδα έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο για τους λάθους λόγους. Οι εργάτες γης στα φραουλοχώραφα δέχτηκαν πυροβολισμούς από τους εργοδότες τους γιατί ζήτησαν τα δεδουλευμένα. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ήταν αναγκασμένοι να ζουν οι χιλιάδες εργάτες γης.
Σύμφωνα με το Manolada Watch που αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, οι συνθήκες και σήμερα παραμένουν εξίσου άσχημες. Σε επιτόπια έρευνα που διενέργησαν τον Απρίλιο, φάνηκε ότι οι περισσότεροι εργάτες ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα χωρίς τρεχούμενο νερό, ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία των καταγεγγραμένων εργατών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, ο αριθμός των εργατών γης που διαβιεί αυτή τη στιγμή στη Μανωλάδα υπολογίζεται περίπου στους 7.000 άνδρες. Η συντριπτική πλειονότητά τους έχει καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πολύ λίγοι εργάτες γης Πακιστανικής και Αιγυπτιακής καταγωγής.
Χωρίς τεστ και σχέδιο για εμβολιασμό
Ως προς τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του COVID-19 δεν υπάρχει μέχρι νεωτέρας κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για αυτή την ιδιαίτερα μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα που κατοικεί στην περιοχή, ούτε έχει υπάρξει σχεδιασμός για ενδεχόμενο εμβολιασμό τους. Όπως αναφέρει η έρευνα δεν έχει διενεργηθεί κάποιος δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στους χώρους εργασίας τους ή διαμονής τους.
Νομικό καθεστώς
Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Όπως έχει καταγραφεί και σε άλλες αναφορές, ένα μικρό ποσοστό αυτών έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014), ενώ λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018.
Έλειψη νερού – Αυτοσχέδιες τουαλέτες
Οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς, τους οποίους η οργάνωση επισκέπτεται τακτικά, καταγράφονται για ακόμη μια φορά ως ιδιαιτέρως δυσχερείς. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι.
Στην έλλειψη δικτύου ύδρευσης του συγκεκριμένου καταυλισμού έρχεται να προστεθεί τώρα και το εξής: τον τελευταίο μήνα οι εργάτες γης αδυνατούν να προμηθευτούν νερό ακόμη και για τις μικρές πλαστικές δεξαμενές. Αυτό τους έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε βασικές τους ανάγκες ατομικής υγιεινής. ‘Έτσι, όπως μας ενημέρωσαν οι εργάτες γης, πολλοί αναγκάζονται να πηγαίνουν δίπλα στα λιγοστά σπίτια που ενοικιάζονται από άλλους εργάτες γης για να κάνουν ντουζ.
Ο άλλος καταυλισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, μετά την πυρκαγιά του 2018, μετρούσε μέχρι την επίσκεψή τον Ιούλιο του 2020 14 καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ. Τώρα πλέον ο καταυλισμός αυτός έχει διευρυνθεί περιμετρικά και το εσωτερικό του έχει πυκνώσει κατά πολύ, καθώς τα υποτυπώδη καταλύματα έχουν αυξηθεί, έχοντας στηθεί καινούρια με τσίγκους από αλουμίνιο και με νάιλον.
Και στους δύο καταυλισμούς συνεχίζει να ελλείπει οποιαδήποτε μέριμνα για τη συλλογή αφενός των απορριμμάτων, που συγκεντρώνονται σε τεράστιες ποσότητες εντός των καταυλισμών, και αφετέρου των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες.
Συνθήκες εργασίας – Το ημερομίσθιο στα 24 ευρώ
Η συγκομιδή της φράουλας έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Αυτή είναι η περίοδος που μεγάλος αριθμός εργατών γης είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή λόγω των αυξημένης ανάγκης εργασιών στις καλλιέργειες φράουλας. Όπως μας ενημέρωσαν οι εργάτες γης, οι ώρες που απασχολούνται καθημερινά είναι 7 ώρες και το ημερομίσθιό τους είναι 24 ευρώ.
Λίγα λόγια για το Manolada Watch
To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Από το 2017 ως οργανισμός ασχολούμαστε με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέξουμε πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία. Την εμπειρία αυτή αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε δημόσια, ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας.
Η παρούσα αναφορά έρχεται έπειτα από αυτή του Νοεμβρίου του 2020, η οποία είχε ως στόχο την καταγραφή των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης μέσα στο δεύτερο lockdown λόγω του COVID-19. Στην προηγούμενη αναφορά, η καταγραφή των πληροφοριών έγινε εξ αποστάσεως έπειτα από τηλεφωνική επαφή με τοπικές αρχές, επίσημους φορείς και εργάτες γης. Σε συνέχεια αυτών των επαφών, στις 9 Απριλίου ο οργανισμός μας επισκέφτηκε εκ νέου τους καταυλισμούς εργατών γης στην περιοχή, όπως επίσης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας.
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»