Αφρική : Χιλιάδες εμβόλια κατά του κοροναϊού καταλήγουν στα σκουπίδια
Στην Αφρική έχουν γίνει μέχρι σήμερα λιγότερο από το 2% των παγκόσμιων εμβολιασμών κατά του κορoναϊού.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες λόγω του περιορισμένου αριθμού εμβολίων, αλλά και λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.
Οργανωτικά προβλήματα
Η Αφρική είναι η δεύτερη σε μέγεθος ήπειρος στον κόσμο με πληθυσμό άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου. Στην αφρικανική ήπειρο έχουν γίνει ωστόσο μέχρι σήμερα λιγότερο από το 2% των παγκόσμιων εμβολιασμών κατά του κορoναϊού, σύμφωνα με στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Αφρικανική Ενωσης CDC.
Οι ελλείψεις δεν οφείλονται ωστόσο αποκλειστικά στον περιορισμένο αριθμό εμβολίων και την εγωιστική τακτική πολλών πλούσιων χωρών στην προμήθειά τους, αλλά και σε οργανωτικά προβλήματα πολλών αφρικανικών χωρών προκειμένου να διανείμουν και να εμβολιάσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, κυρίως στην ύπαιθρο.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καχυποψία πολλών έναντι των εμβολίων που καλλιεργείται από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ανακριβών πληροφοριών στο διαδίκτυο, εξηγεί η Kάθριν Κιομπουτούνγκι, διευθύντρια του African Population and Health Research Center APHRC, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα ζητημάτων υγείας της αφρικανικής ηπείρου.
Το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Αφρική αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών είναι απογοητευτικό, αλλά δεν εκπλήσσει, λέει η αφρικανή ειδικός:
«Υπάρχουν χώρες όπου έχει εμβολιαστεί πάνω από το 2% του πληθυσμού, όπως η Ρουάντα, η Σενεγάλη και η Γκάνα. Μετά είναι χώρες που επιταχύνουν το τελευταίο διάστημα τους εμβολιασμούς και βρίσκονται γύρω στο 1% όπως η Κένυα. Και τέλος υπάρχει μια τρίτη ομάδα κρατών όπως η Ουγκάντα και η Νιγηρία, όπου οι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν το 0,5%».
Οι θρομβώσεις απασχολούν την κοινή γνώμη
Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους
Οι περισσότεροι εμβολιασμοί στην Αφρική γίνονται με εμβόλια της βρετανοσουηδικής εταιρίας AstraZeneca, λόγω του χαμηλού του κόστους και της εύκολης αποθήκευσής του, μιας και δεν απαιτεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.
Δημόσιες συζητήσεις για ενδεχόμενες παρενέργειες γίνονται και στην Αφρική. Οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν ωστόσο να προσανατολιστούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνιστά τον εμβολιασμό παρά τα σπάνια φαινόμενα θρομβώσεων.
Στον κάλαθο των αχρήστων
Δυστυχώς όμως λόγω της έλλειψης κατάλληλης υποδομής χιλιάδες δόσεις του εμβολίου δεν χρησιμοποιούνται και καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Για παράδειγμα, από τις 102.000 δόσεις που έλαβε από την Αφρικανική Ενωση το Μαλάουι, 16.400 έληξαν πριν προλάβουν να χορηγηθούν στον πληθυσμό.
«Το ζήτημα θα μας απασχολήσει και το επόμενο διάστημα», εκτιμά η Kάθριν Κιομπουτούνγκι: «Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ακούσουμε ότι έληξαν 200.000 εμβόλια, επειδή η κακή υποδομή δεν επέτρεψε τη μεταφορά τους σε απομακρυσμένες περιοχές».
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις