Νίκος Δένδιας : Τείχος «διπλωματικής ανοσίας» στην Ανατολική Μεσόγειο
Την ώρα που η Ελλάδα περιμένει από την τουρκική πλευρά ημερομηνία για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Τουρκία, καθώς και τη συνέχιση του επόμενου γύρου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο είναι μεγάλη.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Την ώρα που η Ελλάδα περιμένει από την τουρκική πλευρά ημερομηνία για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Τουρκία, καθώς και τη συνέχιση του επόμενου γύρου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο είναι μεγάλη.
Το διπλωματικό πόκερ για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε εξέλιξη και οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών διαδέχονται η μία την άλλη. Μάλιστα επανεκκινούν και τα ταξίδια σε χώρες που χαρακτηρίζονται «κλειδιά» για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Σημειώνεται πως υπάρχει ήδη ανοιχτή πρόσκληση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί μεταξύ των δυο πλευρών και πως η επίσκεψη, αυτή, όπως υπενθύμισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως ο κ. Παπαϊωάννου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, έκανε εκτενή αναφορά και στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, αλλά και κατά τη συνάντησή του με το Λίβυο Πρόεδρο, Αλ Μένφι, το Σάββατο.
Τα βασικά σημεία που τονίστηκαν σε αυτές τις επαφές είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη, τόσο με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, όσο και με το άνοιγμα του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι η πρώτη χώρα που ξανανοίγει προξενική αρχή στη Βεγγάζη.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ανάγκη προετοιμασίας της χώρας για τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, και η Ελλάδα, όπως είπε, θέλει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
«Απαραίτητο στοιχείο για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι η διατήρηση της ανακωχής και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εμπειρία στη Μέση Ανατολή μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
Στο πλαίσιο της μεγάλης διπλωματικής κινητικότητας που αναπτύσσει η Αθήνα, ιδιαίτερη σημασία έχει η χθεσινή επίσκεψη του ΥΠΕΞ στο Κάιρο, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, ενώ ακολούθησαν και συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου ήταν ψηλά στην ατζέντα, με την Αθήνα να επιθυμεί επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Αίγυπτο, όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και σίγουρα συνεννόηση. Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Σούκρι για τις συνομιλίες που είχε με Τσαβούσογλου και Ερντογάν, δεδομένων και των πληροφοριών που φτάνουν από την Άγκυρα για επικείμενη συνάντηση αντιπροσωπειών Τουρκίας και Αιγύπτου για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, με το βλέμμα της τουρκικής πλευράς στη νομιμοποίηση των διεκδικήσεων και των τετελεσμένων στο πεδίο των θαλασσίων ζωνών. Σούκρι και Δένδιας αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της Λιβύης ενώ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Την Πέμπτη ο έλληνας ΥΠΕΞ μεταβαίνει με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη Σαουδική Αραβία για την υπογραφή της συμφωνίας που θα επιτρέψει την παραχώρηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στο Ριάντ, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η επόμενη μέρα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, με ανάλυση κάθε δυνατού σεναρίου και των συνεπειών του, είναι πλέον στους στόχους της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.
Οπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές ο Δένδιας στην Αγκυρα δεν είπε τίποτα περισσότερο από τις δημόσια εκπεφρασμένες και πάγιες θέσεις της Αθήνας, τονίζοντας ότι τίποτα λιγότερο δεν θα μπορούσε να έχει ειπωθεί μετά από ένα χρόνο έντασης και συνεχιζόμενης εμπρηστικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας.
Ωστόσο για την Αθήνα όποιο σενάριο και αν επικρατήσει δεν σημαίνει ότι αποχωρεί από το τραπέζι του διαλόγου κάτι που δηλώνεται με ιδιαίτερη έμφαση, ούτε ότι παύει να προωθεί ζητήματα «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, που εστιάζουν κυρίως σε θέματα υποδομών και οικονομίας. Το ερώτημα είναι πλέον τι θα επιδιώξει η Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση του ίδιου και του Τσαβούσογλου με τον Δένδια, υποστήριξε μεν ότι ο Τσαβούσογλου τον έβαλε στη θέση του, ωστόσο επέλεξε να αναλωθεί στο θέμα του μουφτή της Θράκης, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του.
Το επόμενο crash test θα είναι στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου κατά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, όπου ο Δένδιας θα συναντήσει ξανά τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δύο εβδομάδες μετά. Με τις δύο πλευρές να έχουν θέσει ήδη τις κόκκινες γραμμές τους και την Αγκυρα να δείχνει ανυποχώρητη σε λύση δύο κυρίαρχων κρατών, οι συνομιλίες αναμένονται δύσκολες, ενώ την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον απαραίτητο συντονισμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις