Προκλητικός Τατάρ : Πάω στη Γενεύη με το νέο όραμα των δύο κρατών και ενισχυμένος από την Τουρκία
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί «υπηρεσία προς την ανθρωπότητα».
Στη Γενεύη πάει με το νέο όραμα για «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι στην άτυπη διάσκεψη πηγαίνει «με τα χέρια μας ενδυναμωμένα» χάρη στην αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και τη στήριξη που δίνει στο ψευδοκράτος.
«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης»
Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης συμμετείχε διαδικτυακά σε συμπόσιο του συνδέσμου ΕΚΟ – Ευρασίας (σσ: σύνδεσμος στην Τουρκία για τις οικονομικές σχέσεις στην περιοχής της Ευρασίας) με θέμα «Το στρατηγικό όραμα της τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, με συντονιστή το πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του, Χικμέτ Ερέν.
Στη βάση του νέου οράματος, ο αγώνας του τουρκοκυκπριακού «λαού, οι ήρωές του, έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού», είπε.
Η ομοσπονδία τέλειωσε, πρόσθεσε, στο Κραν Μοντάνα όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες, όπως υποστήριξε.
«Πλέον δεν είναι εφικτό να επιστρέψουμε εκεί, οι προσπάθειες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί» υπογράμμισε.
Αυτό που ο ίδιος βλέπει, είπε ο κ. Τατάρ, είναι η συνεργασία «δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα», ένα νέο όραμα – κατά την έκφρασή του – και τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα όπως το νερό, το φυσικό αέριο, το έγκλημα, ο ηλεκτρισμός και άλλα.
Η ΕΕ έχασε την ουδετερότητά της
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι γνωρίζει το Κυπριακό από τον παππού του, Τζεμάλ Μουφτούζαντε, που ήταν υφυπουργός του Φαζίλ Κιουτσιούκ αλλά και του πατέρα του, Ρουστέμ Τατάρ, που διετέλεσε και «υπουργός δημοσιονομικών».
Η ΕΕ, υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, έχασε την ουδετερότητά της επειδή έκανε μέλος της τους Ελληνοκύπριους, δίδοντάς τους υπόσχεση πριν το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, πως θα γίνονταν μέλη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και παρά το ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν τότε «Οχι».
Λόγω αυτού, συνέχισε, η ΕΕ δεν μπορεί να λέει ότι είναι ουδέτερη αφού επέτρεψε στην ελληνοκυπριακή πλευρά με λίγο πληθυσμό, να χρησιμοποιεί άδικα – όπως είπε – το δικαίωμα του βέτο εντός της Ενωσης για μια χώρα των 85 εκατομμυρίων, την Τουρκία.
Ο τουρκοκυπριακός «λαός», πρόσθεσε, παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση» συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα του και τα τελευταία 25 χρόνια, όπως είπε, έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις στο ψευδοκράτος στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών και των κατασκευών.
«Υπηρεσία προς την ανθρωπότητα»
Με την κίνηση, που έκαναν στο Βαρώσι, δήλωσε ο κ. Τατάρ, συνεχίζουν να είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
Υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί «υπηρεσία προς την ανθρωπότητα» και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οι ιδιοκτήτες περιουσιών εκεί θα μπορέσουν να αιτηθούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Υποστήριξε επίσης ότι στην περίκλειστη περιοχή υπάρχουν βακούφικα, τα οποία την περίοδο της αγγλικής αποικιοκρατίας άλλαξαν χέρια με τρόπο που δεν συνάδει με τον κανονισμό των βακουφίων και το «τμήμα βακουφίων» το επόμενο διάστημα μπορεί να προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ζητώντας τα δικαιώματά του.
Για την τουρκική σειρά
Αναφερόμενος στην τουρκική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έγινε για να δείξει τον αγώνα του τουρκοκυπριακού «λαού», τα όσα υπέστησαν, κι αυτό το έχουν δει εκατομμύρια θεατές. Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, «πέτυχε τον στόχο της» και ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν σε αυτό.
Μαθήματα κορανίου
Ρωτήθηκε και για τα μαθήματα κορανίου μετά την απόφαση του «συνταγματικού/ανώτατου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα και απάντησε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι δεμένος με την πίστη και τη θρησκεία του. Τα μαθήματα, πρόσθεσε, θα συνεχισθούν και εάν υπάρχει νομική έλλειψη, αυτή θα αντιμετωπισθεί.
Δήλωσε ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία της «διεύθυνσης θρησκευμάτων» και υπό την επίβλεψη του «υπουργείου παιδείας».
Η κοσμικότητα είναι σημαντική από την άποψη της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας συνείδησης όλων, ανέφερε.
Πηγή: philenews/KYΠΕ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου