Σχοινάς : Η πολιτιστική κληρονομιά μάς βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σήμερα
Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να ανυψώνει την ανθρωπότητα και όχι να την διχάζει, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς του Λονδίνου με τίτλο «Ας εμβαθύνουμε τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας»
Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να ανυψώνει την ανθρωπότητα και όχι να την διχάζει, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς του Λονδίνου με τίτλο «Ας εμβαθύνουμε τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας».
Ο κ. Σχοινάς εξαίρει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Λόρδος Βύρων για την Ελλάδα, αλλά και την προσωπικότητά του στο σύνολό της. «Η πολιτιστική κληρονομιά μάς διδάσκει από πού προερχόμαστε και μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σήμερα. Η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει να ευχαριστήσει τον Λόρδο Βύρωνα για αυτό» αναφέρει.
«Καθώς η Ελλάδα μετρά 200 χρόνια από την αρχή του πολέμου της ανεξαρτησίας το 1821, όλοι μπορούμε να γιορτάσουμε το πνεύμα περιφρόνησης κατά της τυραννίας και την αφοσίωση στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, το χαρακτήρισε «σήμα κατατεθέν της ελληνικής μεγαλοφυίας». Αλλά αυτό που έκανε την Ελληνική Επανάσταση πραγματικά ιδιαίτερη ήταν ότι από την αρχή, ήταν δεν ήταν ποτέ θέμα μόνο των Ελλήνων.
Η πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε τη στιγμή της επανάστασης σηματοδότησε τη γέννηση ενός ισχυρού ρεύματος φιλελληνισμού που διαρκεί μέχρι σήμερα. Λίγοι το αποτυπώνουν καλύτερα από τον Λόρδο Βύρωνα, του οποίου οι επιστολές αγάπης προς την Ελλάδα τίμησαν εκπληκτικά τον τόπο «όπου μεγάλωσαν η τέχνη του πολέμου και της ειρήνης». Με λέξεις που μιλούν ακόμη και στο πέρασμα των αιώνων, δεν είναι περίεργο που συνεχίζει να τιμάται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας, ημέρας του Λόρδου Βύρωνα».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει ότι «ο πρίγκιπας της Ουαλίας είπε πρόσφατα ότι «χωρίς την Ελλάδα οι νόμοι, η τέχνη και ο τρόπος ζωής μας δεν θα είχαν ανθίσει ποτέ. Αλλά χωρίς τη Βρετανία, δεν θα είχαν επιζήσει στη δοκιμασία του χρόνου». Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Από τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία στους δύο παγκόσμιους πολέμους και την πρόσφατη ελληνική ιστορία, οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας δεν είναι απλώς δεσμοί μεταξύ κρατών, αλλά μεταξύ λαών με κοινή δέσμευση για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι προσωπικοί μου δεσμοί με το Ηνωμένο Βασίλειο χρονολογούνται από τις φοιτητικές μου ημέρες στο London School of Economics και ήμουν ενθουσιώδης αγγλόφιλος από τότε.
Πιστεύω επίσης ακράδαντα στη διατήρηση της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην εκπαίδευση των γενεών που ακολουθούν. Φέτος, το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα διοργάνωσε την πιο ολοκληρωμένη έκθεση σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Μεταξύ χιλιάδων αντικειμένων βρίσκεται ένα πορτρέτο του Λόρδου Μπάιρον του Τόμας Φίλιπς, δάνειο από την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο. Το δάνειο πολιτιστικών αντικειμένων είναι μια σημαντική χειρονομία από μια χώρα σε μια άλλη, αλλά αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε το κοινό σχετικά με τον διαρκή δεσμό μεταξύ των δύο χωρών και να δώσει στον Λόρδο Βύρωνα τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική ιστορία».
Ο κ. Σχοινάς επισημαίνει ότι «η πολιτιστική κληρονομιά μάς διδάσκει από πού προερχόμαστε και μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σήμερα. Η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει να ευχαριστήσει τον Λόρδο Βύρωνα για αυτό. Δεν έχω καμία αμφιβολία γιατί ενημέρωσε ο Λόρδος Βύρων τη μητέρα του από την Πρέβεζα ότι θα επέστρεφε στην Αθήνα, παρατείνοντας αργότερα το ελληνικό του ταξίδι επ ‘αόριστον», κάνοντας λόγο για «αναμφισβήτητη δίψα (του Λόρδου Βύρωνα) να χορτάσει την Ελλάδα στο σύνολό της, από τα αρχαία τείχη του Παρθενώνα μέχρι τα νέα ελληνικά μιλάμε σήμερα. Αν πίστευε ότι η κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας κρατούσε τα κλειδιά για την ύπαρξη της σύγχρονης κοινωνίας, δεν θα ήταν ο μόνος».
«Ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, μπορώ να συσχετιστώ με τη δέσμευση του Λόρδου Βύρωνα στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (δυστυχώς όχι στην ποιητική του ιδιοφυία). Γι ‘αυτό θα επισκεφτώ επίσης την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με την πρώτη ευκαιρία που θα έχω για να δω το πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα και των πολλών άλλων κομματιών, δάνεια από ιδιωτικές συλλογές και σημαντικά μουσεία σε όλη την Ευρώπη» τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Και καταλήγει: «Η διακοσαετία του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι θα πέσει στις 19 Απριλίου 2024. Ποια θα ήταν καλύτερη στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα να τιμήσουν τη φιλία μεταξύ των δύο εθνών και των λαών τους με το να χαρακτηριστεί από περαιτέρω πολιτιστικές ανταλλαγές που ταιριάζουν στη μνήμη του. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να ανυψώσει την ανθρωπότητα, όχι να τη διχάζει».
Πηγή: ΑΠΕ
- Έκλεισε δρόμος λόγω κατολίσθησης
- Ο γιορτινός Δεκέμβρης έχει 5 δυνατούς λόγους για να επισκεφθείτε την IKEA
- Η άβολη αλήθεια του έρωτα των απανταχού royal με τον Χίτλερ – Στέμμα και Τρίτο Ράιχ
- Κακοκαιρία «Elena»: Έκλεισε ο Εθνικός Κήπος λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τζόνι Ντεπ: Οι δικηγόροι του αποκάλυψαν τι τους ανησυχούσε κατά τη διάρκεια της δίκης με την Άμπερ Χερντ
- Ερώτηση ΠΑΣΟΚ στην Κομισιόν για το ενδεχόμενο σύναψης παράνομου τουρκοσυριακού συμφώνου