Τουρκία : Δεκάδες πολίτες με παράνομα υπηρεσιακά διαβατήρια μεταναστεύουν στο εξωτερικό
Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν μια έρευνα για παράνομη χρήση υπηρεσιακών διαβατηρίων από δεκάδες Τούρκους υπηκόους, που τα χρησιμοποίησαν για να εισέλθουν νόμιμα στην Ευρώπη, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στην Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν μια έρευνα για παράνομη χρήση υπηρεσιακών διαβατηρίων από δεκάδες Τούρκους υπηκόους που τα χρησιμοποίησαν για να εισέλθουν νόμιμα στην Ευρώπη, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στην Τουρκία, ανέφεραν την Δευτέρα επίσημες πηγές.
Η υπόθεση προκαλεί αναταραχή μετά από αναφορές μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι 43 άτομα με τέτοια ειδικά διαβατήρια ταξίδεψαν στη Γερμανία το Νοέμβριο, για να παρευρεθούν σε ένα περιβαλλοντικό σεμινάριο αλλά… παρέμειναν στη Γερμανία.
Αυτό το ταξιδιωτικό έγγραφο, που ονομάζεται στην Τουρκία «γκρίζο διαβατήριο», εκδίδεται συνήθως για αξιωματούχους που συμμετέχουν σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό. Επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τα 43 άτομα που παρέμειναν στη Γερμανία στάλθηκαν εκεί από τον δήμο μιας περιφέρειας, που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP στην επαρχία Μαλάτεια στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του δήμου και έξι άλλων, για παρόμοιες υποθέσεις κατάχρησης υπηρεσιακών διαβατηρίων.
Ο αντικυβερνήτης της Μαλάτεια, δύο ανώτεροι τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς και ο επικεφαλής της ληξιαρχικής υπηρεσίας στην επαρχία, τέθηκαν σε αναστολή την περασμένη εβδομάδα, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση.
Το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε επίσης την αναστολή έκδοσης τέτοιων διαβατηρίων σε εργαζόμενους εκτός δημοσίου τομέα, που αποστέλλονται στο εξωτερικό από δημοτικές αρχές.
Μια πηγή που επικαλέστηκε ο ιστότοπος του τηλεοπτικού δικτύου HaberTurk ισχυρίστηκε ότι «450 έως 500» Τούρκοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη παρανόμως, χρησιμοποιώντας υπηρεσιακά διαβατήρια και ότι ορισμένοι από αυτούς που έφυγαν για τη Γερμανία είχαν πληρώσει έως και 6.000 ευρώ στις τοπικές αρχές για να λάβουν το ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις