Πυρηνόκαρπα : Πώς αντιμετωπίζονται οι εχθροί και ασθένειες της εποχής
Οδηγίες για τους εντομολογικούς εχθρούς και τις ασθένειες που παρατηρούνται αυτή την εποχή στα πυρηνόκαρπα (ροδακινιές, νεκταρινιές, κερασιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές).
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Αυτή την εποχή οι καλλιεργητές, πρέπει να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειµένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσµατική αντιµετώπισή τους, µε το µικρότερο οικονοµικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Ακολουθούν συστάσεις και τρόποι πρόληψης των εντομολογικών εχθρών και ασθενειών που παρατηρούνται αυτή την εποχή.
Ανάρσια – Γραφολίθα (Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά)
Πρόκειται για λεπιδόπτερα των οποίων τα προνυµφικά στάδια συµπεριφέρονται ως βλαστορύκτες και ως καρπόκαψες. Προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς και τους αναπτυσσόµενους, αλλά και ώριµους καρπούς. Την παρουσία των προνυµφών των εντόµων στους οπωρώνες αυτή την περίοδο µαρτυρούν οι µαραµένες και ξερές κορυφές των τρυφερών βλαστών, που έχουν προσβληθεί από αυτές.
Οι καλλιεργητές πρέπει:
1. να ελέγχουν τις φεροµονικές παγίδες (καταµέτρηση συλλήψεων ακµαίων) και για τα δύο έντοµα τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα και
2. να προβαίνουν αυτή την εποχή σε καθηµερινή επισκόπηση των καλλιεργειών για την παρουσία προσβολών από τα έντοµα.
Μόλις διαπιστώνεται αύξηση των συλλήψεων των ακµαίων των εντόµων στις φεροµονικές παγίδες ή / και παρουσία προσβολών, συνιστάται άµεσηεπέµβαση µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο και κατά προτίµηση µε σκευάσµατα που καταπολεµούν και τα δύο έντοµα.
Ο ψεκασµός αποβλέπει στη θανάτωση των ακµαίων και κυρίως των νεαρών προνυµφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν µέσα στους νεαρούς βλαστούς και στους καρπούς.
Η επανάληψη του ψεκασµού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των ακµαίων των εντόµων, την εµφάνιση νέων προσβολών, τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες, καθώς και το ρυθµό ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.
Φυλλοδέτης (Ροδάκινα – Νεκταρίνια – Βερικοκιά)
Οι διαχειµάζουσες προνύµφες του λεπιδοπτέρου τρέφονται την εποχή αυτή µε την νεαρή βλάστηση, ανάµεσα στην οποία νυµφώνονται συνδέοντας µεταξύ τους τρυφερά φύλλα.
Για την προστασία της τρυφερής βλάστησης, αλλά και των αναπτυσσόµενων καρπών από την τροφική δραστηριότητα των προνυµφών της πρώτης γενιάς του εντόµου, συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, αµέσως µόλις διαπιστωθεί αύξηση των συλλήψεων ακµαίων του εντόµου στις φεροµονικές παγίδες ή / και οι πρώτες χαρακτηριστικές προσβολές των προνυµφών (φαγώµατα και δέσιµο φύλλων).
Συστήνεται να χρησιµοποιηθούνεντοµοκτόνα που καταπολεµούν ταυτόχρονα την ανάρσια και τη γραφολίθα.
Η επανάληψη του ψεκασµού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των ακµαίων του εντόµου, την εµφάνιση νέων προσβολών, τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες, καθώς και το ρυθµό ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.
Καρπόκαψα Δαμασκηνιάς
Την εποχή αυτή τα ακµαία του εντόµου ωοτοκούν στους αναπτυσσόµενους καρπούς. Οι εκκολαπτόµενες προνύµφες εισέρχονται στους νεαρούς καρπούς καταστρέφοντας τη σάρκα.
Για την προστασία των αναπτυσσόµενων καρπών από τις προνύµφες της πρώτης γενιάς του εντόµου, συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, µόλις διαπιστωθεί αύξηση των συλλήψεων των ακµαίων στις φεροµονικές παγίδες ή / και οι πρώτες προσβολές στους καρπούς.
Ο ψεκασµός αποβλέπει στη θανάτωση των ακµαίων και κυρίως των νεαρών προνυµφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν µέσα στους νεαρούς καρπούς.
Η επανάληψη του ψεκασµού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των ακµαίων του εντόµου, την εµφάνιση νέων προσβολών, τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες, καθώς και το ρυθµό ανάπτυξης των καρπών.
Αφίδες (Μελίγκρες) (Ροδάκινια – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Κερασιά – Δαμασκηνιά)
Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσµών αφίδων. Οι αφίδες προκαλούν έντονη παραµόρφωση της νεαρής βλάστησης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φορείς ιδιαίτερα καταστρεπτικών φυτοπαθογόνων ιών. Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται άµεσαεπέµβαση µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο.
Κοκκοειδή (Άσπρη ψώρα─Ψώρα Σαν Ζοζέ)
Για την καταπολέµηση των κινητών µορφών των κοκκοειδών που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή συνιστάται επέµβαση µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, αλλά µόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σηµαντική προσβολή. Και αυτό διότι τα έντοµα αυτά, ιδίως αυτή την εποχή, έχουν πλήθος φυσικών εχθρών (ωφέλιµα έντοµα), οι οποίοι συχνά ελέγχουν αποτελεσµατικά τους πληθυσµούς των κοκκοειδών και η δράση τους δεν πρέπει να διαταράσσεται από τη χρήση ευρέως φάσµατος εντοµοκτόνων.
Συνιστάται ο ψεκασµός µόνο των προσβεβληµένων δένδρων του οπωρώνα και µε πλήρη κάλυψη του κορµού και των βραχιόνων µε το ψεκαστικό υγρό. Η καταπολέµηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί µε εκείνη για την ανάρσια και τη γραφολίθα.
Ασθένειες
Ωίδιο (Ροδακινιά – Νεκταρινιά- Βερικοκιά)
Ο µύκητας προσβάλει κυρίως τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, ζηµιώνοντας την τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς.
Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και µεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιµες ποικιλίες και τη νεκταρινιά.
Για την προστασία των καρπών και της νεαρής βλάστησης από την ασθένεια συνιστάται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια µυκητοκτόνο, µόλις διαπιστωθούν τα πρώτα συµπτώµατα της ασθένειας Στην περίπτωση που ο καιρός διατηρείται ξηρός µε µεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασµοί θα πρέπει να επαναλαµβάνονται, ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του σκευάσµατος, µέχρι το τέλος της ανάπτυξης των βλαστών και τη σκλήρυνση του πυρήνα των καρπών.
Κορύνεο (Ροδακινιά – Βερικοκιά – Κερασιά)
Η µυκητολογική αυτή ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Συστήνεται η συνέχιση των ψεκασµών στις υγρές περιοχές µε ιστορικό προσβολών, καθώς και στις ευαίσθητες στο µύκητα ποικιλίες βερικοκιάς και δαµασκηνιάς.
Κυλινδροσπορίωση (Κερασιά)
Η µυκητολογική αυτή ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Συστήνεται η συνέχιση των ψεκασµών στις υγρές περιοχές µε ιστορικό προσβολών καθώς και στις ευαίσθητες στο µύκητα ποικιλίες κερασιάς.
Σύσταση: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειµένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσµατική αντιµετώπισή τους, µε το µικρότερο οικονοµικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις