Ολλανδία : Κερδίζει έδαφος η πρόταση για παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Ένα από τα προπύργια των φορολογικών διευκολύνσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, η Ολλανδία, φαίνεται ότι αλλάζει πορεία και δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση για παγκόσμιο ενιαίο εταιρικό φόρο
Ένα από τα προπύργια των φορολογικών διευκολύνσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, η Ολλανδία, φαίνεται ότι αλλάζει πορεία και δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση για παγκόσμιο ενιαίο εταιρικό φόρο.
H Ολλανδία, που εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται πως βρίσκεται στην καρδιά ενός συστήματος που επιτρέπει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να ελαχιστοποιούν τους φόρους τους μεταφέροντας κέρδη, έδωσε σήμα ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την αμερικανική πρόταση που θα τερματίσει αυτή την πρακτική.
«Όταν οι Αμερικανοί παίρνουν τέτοια πρωτοβουλία βρίσκοντας υποστήριξη από μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ήταν έκπληξη αν δεν κατέληγε σε συμφωνία,» δήλωσε ο Χανς Φάιλμπριφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ολλανδίας. «Ο φορολογικός ανταγωνισμός γίνεται κάτι που θα ανήκει στο παρελθόν,» τόνισε σε συνέντευξή του.
Ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημη θέση ακόμη, τα σχόλια του Φάιλμπριφ αποδεικνύουν τη δυναμική που έχει το μομέντουμ για αλλαγή και την οποία οι μικρές χώρες προσπαθούν να αποφύγουν. Η Ολλανδία έχει επανειλημμένα επικριθεί για το καθεστώς που επιτρέπει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να μειώνουν τους φόρους τους σε άλλες επικράτειες.
Για παράδειγμα, το 2019, η Uber Technologies, εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε η Ευρώπη κατά των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων με τη δημιουργία ολλανδικής έκπτωσης ύψους 6,1 δις δολαρίων προκειμένου να μειώσει τον παγκόσμιο φορολογικό λογαριασμό της για τα επόμενα χρόνια.
Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την Ολλανδία ως τον τέταρτο μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο του κόσμου μετά τις Βρετανικής Παρθένες Νήσους, τα νησιά Κέϊμαν και τις Βερμούδες.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν πρότεινε την καταπολέμηση τέτοιων στρατηγικών μείωσης φόρων με έναν παγκόσμιο ελάχιστον φορολογικό συντελεστή 21% και ένα σύστημα που θα διασφαλίζει ότι οι 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη θα πληρώνουν περισσότερα στις χώρες που δραστηριοποιούνται.
Ο Φάιλμπριφ δήλωσε ότι περιμένει την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούλιο, δήλωση που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΟΟΣΑ, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τα μέλη του –που ξεπερνούν τα 135- να συμφωνήσουν. Η συμφωνία ωστόσο θα χρειαστεί την συγκατάθεση άλλων μικρότερων εθνών όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο που κάνουν χρήση ανταγωνιστικών φόρων για προσελκύσουν επιχειρήσεις.
«Είμαστε στο πλευρό των χωρών που θέλουν να κάνουν αυτή την πρόταση όσο πιο αποτελεσματική γίνεται,» δήλωσε ο Φάιλμπριφ, μέλος του κόμματος κεντρώων, το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ολλανδία. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα του άρχισε να αλλάζει το μοντέλο από το 2017 όταν ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σχημάτισε την τρίτη κυβέρνησή του. Ο Ρούτε ελπίζει να σχηματίσει τον τέταρτο κυβερνητικό συνασπισμό, παρότι βρίσκεται αντιμέτωπος με σκάνδαλο.
Ωστόσο, ο Φάιλμπριφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν συμφωνεί με την αμερικανική πρόταση για φορολογικό συντελεστή 21%. Ο εταιρικός φόρος στην Ολλανδία είναι υψηλότερος του 21%, όμως η κυβέρνηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αφαιρούν κόστη, όπως δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και πληρωμές τόκων, σύμφωνα με τον Γιαν φαν ντερ Στρέεκ, καθηγητή φορολογικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λέϊντεν.
Ο Φάιλμπριφ δήλωσε ότι παρ΄ ότι κάθε χώρα ουσιαστικά έχει δικαίωμα βέτο, είναι απίθανο να κάνει χρήση του. «Εάν με ρωτάτε, αυτό δεν είναι το επιχειρηματικό κλίμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε,» δήλωσε, για να προσθέσει: «Πλήττει το φορολογικό κλίμα και την πολιτική ηθική σε μια χώρα. Εάν θέλεις τους ανθρώπους να πληρώσουν τους φόρους τους, πρέπει οι μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο.»
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις