Διευθύντρια ΜΕΘ Καβάλας : Αντί να φέρουν προσωπικό για να ανοίξουμε κρεβάτια, το μειώνουν
Από τη μια, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία οι ζωές κρέμονται από μια κλωστή, έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και λειτουργεί… χάρη στην αυταπάρνηση των μισών ανθρώπων από αυτούς που κανονικά απαιτούνται.
Μια τεράστια αντίφαση περιγράφει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας Εύα Νάγκυ, στη λειτουργία του Νοσοκομείου Καβάλας.
Από τη μια, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία οι ζωές κρέμονται από μια κλωστή, έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και λειτουργεί… χάρη στην αυταπάρνηση των μισών ανθρώπων από αυτούς που κανονικά απαιτούνται.
Από την άλλη, η ίδια ΜΕΘ ενώ γέμισε από ασθενείς, στέλνει τους υπεράριθμους διασωληνωμένους σε άλλα νοσοκομεία, τα οποία καλείται μάλιστα να τα στελεχώσει χωρίς να της περισσεύει ούτε μισός γιατρός.
Επιβεβαιώνεται ότι γίνονται διακομιδές διασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομεία
Η κ. Νάγκυ επιβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό KavalaNews 102,8 ότι ασθενείς με κοροναϊό μεταφέρθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο διασωληνωμένοι από την Καβάλα στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
«Τουλάχιστον τρεις είναι οι ασθενείς με κοροναϊό που διακομίσθηκαν από την Παρασκευή από το νοσοκομείο Καβάλας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ξάνθης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πώς γέμισε με ασθενείς η ΜΕΘ και πώς «άδειασε» από προσωπικό;
Όπως έκανε γνωστό, στη ΜΕΘ της Καβάλας υπάρχουν 12 κρεβάτια συνολικά. Από αυτά, τα 7 προορίζονται για ασθενείς covid ενώ τα 5 προορίζονται για όλες τις άλλες ανάγκες εντατικής θεραπείας. Το σύνολο των κρεβατιών covid είναι κατειλημμένα ενώ από τα υπόλοιπα 5 κρεβάτια είναι μόλις ένα ελεύθερο, για να καλύψει ένα πιθανό επείγον χειρουργικό περιστατικό όπως ένα τροχαίο.
Σχολιάζοντας τις μετακινήσεις γιατρών από την Καβάλα για να ενταχθούν στις εφημερίες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ξάνθης, η κ. Νάγκυ είπε:
«Οι γιατροί δεν περισσεύουν πουθενά όμως δεν είναι λογικό να προσπαθείς να βοηθήσεις ένα νοσοκομείο όταν εσύ έχεις τα δικά σου προβλήματα».
Η κ. Νάγκυ τόνισε ότι έχει ζητηθεί πολλές φορές να ενισχυθεί η ΜΕΘ με προσωπικό αλλά οι εκκλήσεις των γιατρών δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα.
Όπως εξηγεί, για να λειτουργήσουν σωστά 12 κρεβάτια ΜΕΘ, η νομοθεσία προβλέπει να υπάρχουν 8 εντατικολόγοι και 48 νοσηλευτές.
Το υπάρχον προσωπικό απέχει πολύ από τα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα υγείας αφού στη ΜΕΘ της Καβάλας υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και μόλις 26 νοσηλευτές.
Τι άλλαξε από το Νοέμβρη έως τώρα
Στη μεγάλη μάχη που έδιναν οι γιατροί τον περασμένο Νοέμβρη, η μονάδα αύξησε τις 12 κλίνες σε 18 αφού η ΜΕΘ ενισχύθηκε εκτάκτως με πολλούς γιατρούς από τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου.
Έκτοτε ωστόσο, υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις και συνεχής μείωση προσωπικού που δεν επιτρέπει σήμερα την επαναστελέχωση της ΜΕΘ, έστω με έναν οριακό αριθμό προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα επιπλέον 6 κρεβάτια.
Θα μπορούσε να λειτουργήσει έστω και με 36 νοσηλευτές αλλά σήμερα είμαστε πολύ λιγότεροι, σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ και τονίζει:
«Στη ΜΕΘ δεν έγινε καμία πρόσληψη. Όποιος νομίζει ότι αυτή η πανδημία τελείωσε, κάνει λάθος»
Συνέστησε δε στον κόσμο να μην επαναπαύεται και να τηρεί τα μέτρα γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Σε ερώτηση σχετικά με το χαμηλό ενδιαφέρον από τους γιατρούς για να ενταχθούν στο ΕΣΥ απάντησε:
«Να αναρωτηθούν γιατί δεν θέλουν οι γιατροί να έρθουν να δουλέψουν στα δημόσια νοσοκομεία με αυτές τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν σήμερα».
Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καβάλας μιλώντας για την ασφυκτική κατάσταση που ζουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό από το κύμα του περασμένου Νοεμβρίου έως και σήμερα, περιγράφει εικόνες σκληρής καθημερινότητας για τους εργαζόμενους.
Η ενδυνάμωση της Μονάδας, συμπλήρωσε, έγινε εσωτερικά από τη βοήθεια όσων ρίχτηκαν στη «μάχη» αν και δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ειδικότητα. «Νοσηλεύουμε ασθενείς ακόμη και 40 ετών. Βοηθήσαμε και στηρίξαμε το Νοσοκομείο όμως μέχρι πότε θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό;» είπε η κ. Νάγκυ.
«Ο διοικητής δεν ήρθε ποτέ στη ΜΕΘ»
“Βοηθήσαμε το Νοσοκομείο Καβάλας σε όλες του τις ανάγκες, παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι. Βοηθήσαμε και το Νοσοκομείο Ξάνθης, τα περασμένα χρόνια, όταν υπήρχε η δυνατότητα” ανέφερε η κ. Ναγκυ και είπε με παράπονο: “Ποιοι είναι αυτοί που χαρακτηρίζει ο κ. διοικητής υπερβολικούς; Μήπως είναι υπερβολική η αισιοδοξία του;”
Σε ερώτηση για το αν ζητήθηκε παρουσιάστηκε το πρόβλημα στον διοικητή κι αν ζητήθηκε η βοήθειά του, απάντησε:
Η παρουσία του διοικητή στο δικό μας το τμήμα, ήτανε, από τη στιγμή που διορίστηκε, μόνο τηλεφωνική.
“Τον βλέπουμε καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία αλλά δεν μας έκανε την τιμή, ούτε μία φορά να ανεβεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να δει πώς λειτουργούμε, να δει σε τί χώρο λειτουργούμε και ποιοι λειτουργούμε σε αυτό το χώρο” είπε.
«Αντί να πιέσει το Υπουργείο, λέει “όλα καλά”»
Ερωτηθείσα τέλος για το τι ζητά ως διευθύντρια της ΜΕΘ από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, είπε: «Από τη διοίκηση θέλουμε επιτέλους να μας δείξει ότι νοιάζεται και κάνει κάτι. Εγώ δεν άκουσα καμία διαμαρτυρία του κυρίου διοικητή προς τα κάτω, προς την ΥΠΕ, ότι ‘ξέρετε η κατάστασή μας είναι αυτή και σας παρακαλώ βοηθήστε’. Αυτό που άκουσα μόνο είναι ότι “όλα είναι καλά”. Να φέρει προσωπικό για να λειτουργήσουν σωστά τα κρεβάτια της ΜΕΘ, έστω επικουρικό. Όχι να στέλνει προσωπικό αλλού».
- Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ
- Το μήνυμα του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» για την κακοποίηση των γυναικών
- Μισθολογικό χάσμα: Η μοναδική χώρα της ΕΕ που οι αποδοχές των γυναικών είναι υψηλότερες από τους άνδρες
- Τρελά πράγματα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ: Μπήκε με μπράβο ο Ηλιόπουλος, άρπαξε από το χέρι τον Λουτσέσκου
- Βεζένκοφ: «Είμαστε σπουδαία ομάδα και πρέπει να το αποδεικνύουμε κάθε βδομάδα»
- Το πανόραμα του Κυπέλλου μετά τους πρώτους αγώνες της προημιτελικής φάσης