Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα : Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Τη ζοφερή κατάσταση στην οποία περιέρχεται η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εν μέσω κοροναϊού περιγράφει έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συχνά δεσμεύονται για την ελευθερία του Τύπου, η πραγματικότητα για τους δημοσιογράφους γίνεται πιο ζοφερή, σύμφωνα με τον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου από την ομάδα παρακολούθησης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders).
Σε ολόκληρο το μπλοκ, η κατάταξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης για τη Γερμανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία μειώθηκαν από το 2020, όπως γράφει χαρακτηριστικά και το Politico.
Η ΕΕ «αγωνίζεται να υπερασπιστεί τις αξίες», αναφέρει η ομάδα, επισημαίνοντας τη νομοθεσία σε χώρες της ΕΕ που περιορίζει τη ροή πληροφοριών, την πολιτικοποίηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης και έναν αυξανόμενο αριθμό βίαιων περιστατικών σε βάρος δημοσιογράφων.
Μετεξεταστέες φαίνεται πως μένουν η Ελλάδα, που έπεσε κατά πέντε θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 70η, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
«Η RSF προκαλεί ανησυχία για την «επιδεινούμενη» ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα» αναφέρει το Al Jazeera.
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η πιο ευνοϊκή ήπειρος για την ελευθερία του Τύπου, αλλά η βία κατά των δημοσιογράφων έχει αυξηθεί και οι μηχανισμοί που η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε για να προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες δεν έχουν ακόμη χαλαρώσει τη δέσμευση του [Πρωθυπουργού] Βίκτορ Ορμπάν στα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας ή να σταματήσει τα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης », αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Το δημοσίευμα του Politico κάνει μάλιστα αναφορά και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ γράφοντας χαρακτηριστικά πως «η έκθεση – η οποία έρχεται εβδομάδες αφότου ένας Έλληνας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του – έθεσε επίσης ανησυχίες για προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι στις χώρες της Δυτικής ΕΕ».
«Παραμένει ασαφές εάν η δολοφονία σχετίζεται με το έργο του, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την χαρακτήρισε «απεχθή, δειλή πράξη» προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη υπερασπίζεται την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου μπορεί να είναι το πιο ιερό από όλα» γράφει το Al Jazeera και προσθέτει:
«Πέρυσι, υπήρξαν αρκετές αναφορές ότι οι δημοσιογράφοι προπηλακίστηκαν από την αστυνομία ενώ κάλυπταν διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του lockdown».
«Σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας και αυθαίρετης σύλληψης που έχουν περιορίσει την κάλυψη των επιχειρήσεων επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων», σύμφωνα με την έκθεση.
Η δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού
Η έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, όπου εργαζόμενοι των ΜΜΕ είχαν σπεύσει για να καλύψουν δημοσιογραφικά το γεγονός.
«Στη Λέσβο, οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια, ενώ μια ομάδα Γερμανών freelancers συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών.
»Στη Σάμο, ένα τηλεοπτικό συνεργείο από τη Γερμανία συνελήφθη χωρίς κατηγορία και προπηλακίστηκε από την αστυνομία. Το ελληνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό, παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε ως αντισυνταγματικό, λογοκρίθηκε για αναφορές για τα νέα στρατόπεδα μεταναστών» αναφέρει η έκθεση.
«Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι ορίζει περιοχές για τον τύπο» καταλήγει η έκθεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις