Κοροναϊός : Ποια θρεπτικά στοιχεία μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης
Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κοροναϊό, ιδίως οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μένι του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health», ανέλυσαν στοιχεία για 372.270 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175.652 έπαιρναν τακτικά διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι 23.521 διαγνώστηκαν με κοροναϊό.
Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα. Η μείωση του κινδύνου ήταν σαφής στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες (για ασαφείς λόγους).
Η περαιτέρω μελέτη σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα. Η μείωση του κινδύνου Covid-19 σε αυτές τις δύο χώρες ήταν 18% και 37%, αντίστοιχα, για τα προβιοτικά, 21% και 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% για τη βιταμίνη D.
Επειδή επρόκειτο απλώς για μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική, οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες θεραπευτικές συμβουλές.
Τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και η ωφέλειά τους στην περίπτωση της Covid-19 αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και διαμάχης, καθώς έχουν υπάρξει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα έως τώρα. Η νέα μελέτη, πάντως, δείχνει πως, έστω και αν είναι μέτρια τα οφέλη κατά του κοροναϊού, δεν είναι επουσιώδη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις