Κοροναϊός : Προσοχή στη δεξαμεθαζόνη εκτός νοσοκομείου – Θα αργήσουμε να πετάξουμε τις μάσκες
Μόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς θα πρέπει να χορηγείται η δεξαμεθαζόνη, γιατί σχετίζεται με καθυστερημένη αναζήτηση νοσηλείας, επισημαίνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαρ. Γώγος – Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Rutgers Brian Strom, προειδοποιεί για μέτρα και αφότου πετύχουμε συλλογική ανοσία, ενώ ανακοινώνει ότι περιμένουμε rapid test για τις μεταλλάξεις και εμβόλιο σε σπρέι
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η δεξαμεθαζόνη δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με κοροναϊό που παραμένουν σπίτι με ήπια συμπτώματα. Μάλιστα η χορήγησή της πριν την ανάγκη νοσηλείας έχει συνδεθεί με περιστατικά που έφτασαν με καθυστέρηση στο νοσοκομείο.
Τη σύσταση αυτή έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στις θεραπευτικές επιλογές που έχουμε σήμερα για τη νόσο covid-19 ένα χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας, στο πλαίσιο του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπαγρύπνισης που οργανώνεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας.
Ο καθηγητής, επεσήμανε ότι ακόμη και με μέτριας βαρύτητας νόσο οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι, υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ πρέπει να σπεύδουν στο νοσοκομείο όταν έχουν κορεσμό οξυγόνου κάτω από 94%, όπου θα πρέπει να διερευνάται αν υπάρχουν διηθήματα στους πνεύμονες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% (με ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία).
Παρακολούθηση
Κατά τη νοσηλεία εκτός από τη χορήγηση οξυγόνου, χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση και προσεκτική χορήγηση υγρών, ενώ και η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ταυτόχρονα και βακτηριακή λοίμωξη – κάτι που συναντάται μόνο στο 3-8% των ασθενών. Βέβαια χορηγούνται αντιβιοτικά και σε επιλοιμώξεις βακτηριακές, οι οποίες παρατηρούνται σε ποσοστό 30-80%.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θεραπευτικές επιλογές με ρεμντενσιβίρη και δεξαμεθαζόνη ή πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει, για να προχωρήσει στα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νεότερα σκευάσματα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα που μειώνουν το φορτίο του ιού στον οργανισμό στο 6% από 15% ή των νοσηλειών σε 1,6% από 6,3%. Τα προβλήματα με τα φάρμακα αυτά είναι ότι δεν υπάρχουν σε επάρκεια, είναι χορηγούμενα ενδοφλέβια, ενώ έχουν και υψηλό κόστος. Αντίστοιχα αναφέρθηκε στην ελάττωση της θνησιμότητας και της ανάγκης για διασωλήνωση σύμφωνα με πρώιμα αποτελέσματα μελετών για τη χρήση αναστολέα ιντερλευκίνης 1.
Σε ότι αφορά την ανοσία αγέλης, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις για ανοσοποίηση του 60-75% του πληθυσμού σύμφωνα με επιδημιολογικά μοντέλα, αν και τόνισε ότι τελικά θα πρέπει να εμβολιαστούν 6 δισεκατομμύρια πληθυσμού, καθώς χωρίς θεραπεία, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία μόνο με τα εμβόλια.
Τα μέτρα θα παραμείνουν
Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσεϋ Μπράιαν Στρομ, επεσήμανε στο ίδιο συνέδριο, ότι με τον συγκεκριμένο κοροναϊό, ένας ασθενής μπορεί να κολλήσει πέντε ανθρώπους. Στην περίπτωση που επιτύχουμε ανοσία αγέλης, τότε ένας ασθενής θα μπορεί να κολλήσει μόνο έναν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από τα υπόλοιπα μέτρα, όπως οι μάσκες και η σχολαστική υγιεινή των χεριών. Στην πραγματικότητα όμως, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσος πληθυσμός θα χρειαστεί να εμβολιαστεί για να πετύχουμε συλλογική ανοσία. Γιατί ακόμη κι αν το 100% του πληθυσμού εμβολιαστεί, από την πρώτη δόση η ανοσία φτάνει το 80% και με τη δεύτερη δόση φτάνει το 95%. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι, ένα 5% του πληθυσμού παραμένει ευάλωτο. Και το ποσοστό αυτό είναι ήδη μεγάλο, οπότε ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.
Ο καθηγητής αναφερόμενος στην ασφάλεια των εμβολίων παρατήρησε ότι οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν χρειάζονταν περισσότερο χρόνο ή συμμετέχοντες. Αυτό που δεν έγινε ήταν συγκριτικές μελέτες ή μελέτες για τη δυνατότητα εφαρμογής μιας δόσης από ένα εμβόλιο και της δεύτερης δόσης από κάποιο άλλο. Ξεκαθάρισε όμως, ότι το εμβόλιο εμποδίζει την μετάδοση της νόσου.
Επεσήμανε όμως τις απειλές που δέχεται η παγκόσμια κοινότητα από τις μεταλλάξεις, ιδίως του Βρετανικού στελέχους που είναι αισθητά πιο μεταδοτικό, σημειώνοντας πως η παραλλαγή της Νέας Υόρκης δεν προκαλεί ανησυχίες.
Υπό έρευνα βρίσκονται τώρα 405 δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Από την έρευνα του Πανεπιστημίου Rutger, άμεσα αναμένεται νέο rapid test, που θα μπορεί να κάνει διάγνωση στις τρεις σημαντικότερες μεταλλάξεις του ιού που έχουν δημιουργήσει τα στελέχη της Βρετανίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας.
Εμβόλιο σε μορφή σπρέι
Επόμενο προϊόν από το πεδίο της έρευνας κατά του ιού, είναι ένα εμβόλιο που ο τρόπος χορήγησής του θα είναι απ΄ ευθείας στους πνεύμονες. Μέχρι στιγμής πειράματα σε ποντίκια πέτυχαν συστηματική και ειδική απάντηση του ανοσοποιητικού εναντίον του κοροναϊού από τον εμβολιασμό των ποντικιών με αεροζόλ με βακτηριοφάγα σωματίδια που στόχευαν τους πνεύμονές τους.
Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σοβαρά προβλήματα διανομής των εμβολίων προκειμένου να διευκολυνθεί ο παγκόσμιος εμβολιασμός, λόγω χαμηλού κόστους, ταχεία παραγωγή μεγάλης κλίμακας και σχετική σταθερότητα σε θερμοκρασία δωματίου. Η χορήγηση μπορεί να γίνεται από τη μύτη ή και ενδομυικά. Για το εμβόλιο αυτό έχουν κατατεθεί οι πατέντες και η άδεια δόθηκε σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις