Πάνος Τσακλόγλου στον Ο.Τ.: Ποιο ασφαλιστικό σύστημα θα βρει η νέα γενιά – Ποιοι οι κίνδυνοι, ποιες οι λύσεις
Ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Πάνος Τσακλόγλου απαντά στα ερωτήματα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» για το μείζον θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα για τη νέα γενιά ασφαλισμένων
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Δεκαετίες το ασφαλιστικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις και στην παρούσα χρονική περίοδο η κυβέρνηση προωθεί την μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης.
Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απαντά στα ερωτήματα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» – κυρίως σε αυτά που θέτουν οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι ασφαλισμένοι- για το μέλλον των συντάξεων και το μέλλον της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου «η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και αύξηση της εμπιστοσύνης των νέων στην αξία της κοινωνικής ασφάλισης».
Υπογραμμίζει ότι η βασική αλλαγή είναι η ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης προς τους νέους και επισημαίνει ότι «με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας – και, σε προαιρετική βάση, των ήδη εργαζομένων έως 35 ετών- αντί να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για την χρηματοδότηση των δικών τους μελλοντικών
συντάξεων».
Μιλώντας στον «ΟΤ», ο κ. Τσακλόγλου αναφέρει ότι για να διατηρηθούν οι συντάξεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, το ασφαλιστικό σύστημα επιδοτείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2020, λόγω και των έκτακτων μέτρων της πανδημίας, οι μεταβιβάσεις αυτές έφτασαν τα 22 δισ. ευρώ. Αλλά και προ
πανδημίας, το ποσό αυτό υπερέβαινε τα 19 δισ. ευρώ.
Εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης εκτιμώντας πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλές, με κύριους προωθητικούς παράγοντες την αύξηση των επενδύσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ ότι θα επιτύχουμε αύξηση της απασχόλησης και μείωση του ποσοστού ανεργίας», δηλώνει ο κ. Τσακλόγλου.
Κύριε Τσακλόγλου θα ξεκινήσω τη συνέντευξη μας με αυτό που απασχολεί τη νέα γενιά. Με το ερώτημα που θέτουν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι ηλικίας 25 – 30 ετών και αφορά στο εάν θα πάρουν σύνταξη και τι σύνταξη θα πάρουν. Και εστιάζω σε αυτή τη γενιά ασφαλισμένων που νιώθουν τη μεγαλύτερη ανασφάλεια για το μέλλον του ασφαλιστικού. Τι θα λέγατε σε αυτή τη γενιά.
Η κατάσταση είναι πράγματι όπως ακριβώς την περιγράφετε. Κατανοώ την αγωνία των νέων ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν συχνά την κοινωνική ασφάλιση με αδιαφορία ή και απαξίωση. Το μείζον ζήτημα του εάν θα εργαστεί κάποιος με ένσημα, δηλαδή, με κοινωνική ασφάλιση, μετατρέπεται ορισμένες φορές σε πεδίο
διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο, οδηγώντας τελικά, δυστυχώς, πολλούς νέους στην επιλογή της ανασφάλιστης «μαύρης εργασίας», γεγονός που μακροχρονίως υπονομεύει το βιοτικό τους επίπεδο.
Αυτήν ακριβώς την στρέβλωση θέλουμε να διορθώσουμε με την μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που ετοιμάζουμε. Οι “ατομικοί κουμπαράδες” που προβλέπονται για την επικουρική ασφάλιση δημιουργούν μια ευθέως ανταποδοτική σχέση σε ατομικό επίπεδο μεταξύ των εισφορών και των αποδόσεων των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν με αυτές και των συντάξεων που θα καταβληθούν στο μέλλον και θα βοηθήσουν στην άρση της δυσπιστίας των νέων εργαζόμενων. Επιπλέον ο ασφαλισμένος θα μπορεί – για πρώτη φορά στην ασφαλιστική ιστορία της χώρας – ανά πάσα στιγμή να βλέπει τις εισφορές και τις αποδόσεις τους στον «ατομικό του κουμπαρά», είτε μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή είτε ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο, όπως, για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.
Επομένως, θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και αύξηση της εμπιστοσύνης των νέων στην αξία της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπρόσθετα, η διαφάνεια στη διαχείριση των λογαριασμών και η επιλογή επενδυτικού προφίλ από τον ίδιο τον ασφαλισμένο αναμένεται
να ενισχύσουν παραπέρα την εμπιστοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα.
Διαβάστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις