Κερδισμένοι και χαμένοι απο το σχίσμα στο ποδόσφαιρο
Σε δύο στρατόπεδα χωρίζονται οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης.
Ο πόλεμος που ξέσπασε για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει ένα και μόνο στόχο: τα χρήματα. Κι αυτά είναι πάρα πολλά, κάτι που αποδεικνύεται και από την τρελή επιθυμία πολλών δισεκατομμυριούχων να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια σ΄αυτό το προϊόν. Το σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Super League, αν υλοποιηθεί, θα καταστήσει τις ισχυρές ποδοσφαιρικές ομάδες ακόμη πλουσιότερες αφού θα έχουν διασφαλίσει μόνιμη συμμετοχή στην διοργάνωση και αυξημένα έσοδα καθώς θα μοιραστούν αρχικά τα 3,5 δις ευρώ με τα οποία η JPMorgan χρηματοδοτεί το σχέδιο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν και χαμένοι στην υπόθεση. Οι πλούσιοι ιδιοκτήτες ομάδων που αρνούνται τη συμμετοχή τους στο σχέδιο. Ας δούμε ποιοι θα κερδίσουν ή θα χάσουν από την αλλαγή αυτή.
Οι κερδισμένοι
Οικογένεια Γκλέιζερ: συγγενείς του Αμερικανού μεγιστάνα ακινήτων Μάλκολμ Γκλέιζερ που αγόρασαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005. Επτά χρόνια μετά, ο αγγλικός σύλλογος έκανε την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης, εν μέρει για να αποπληρώσει χρέη. Θα είναι εκ τω μεγάλων κερδισμένων της Super League. Οι μετοχές της ΜanUnited εκτινάχθηκαν 11% τη Δευτέρα, στα ψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου. Είναι επίσης ιδιοκτήτες της ομάδας του NFL Τάμπα Μπέι Buccaneers που κέρδισε το Super Bowl φέτος.
Στάνλει Κρένκε: ιδιοκτήτης της Αρσεναλ τα τελευταία τρία χρόνια. Εχει υπό τον έλεγχό του αρκετές αμερικανικές ομάδες , όπως οι Rams του Λος Αντζελες στο NFL. Η περιουσία του εκτιμάται στα 9,8 δις δολάρια.
Τζόν Χένρι: μεγαλομέτοχος της Fenway Sports Group που έχει επενδύσει στη Λιβερπουλ από το 2010. Εκανε περιουσία ως χρηματιστής σε προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων, ενώ είναι ιδιοκτήτης των Red Sox της Βοστώνης στο αμερικανικό μπέιζμπολ.
Οικογένεια Ανιέλι: Υπό την ηγεσία του Τζον Ελκάν, ιδιοκτήτρια της ιταλικής δυναστείας της Fiat και της Γιουβέντους με τον Ρονάλντο στη σύνθεσή της. Η μετοχή της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας εκτινάχθηκε 18% μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Οκτώβριο του 2013.
Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος ολιγάρχης που αγόρασε την Τσέλσι το 2003 αντί 200 εκατ. δολαρίων. Η επένδυσή του σήμερα αξίζει 2 δις. Δολάρια.
Αϊνταν Οφερ: Ο ισραηλινός μεγιστάνας που έχει μειοψηφικό μερίδιο στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ζανγκ Ζιντόνγκ: ιδρυτής της κινεζικής Suning Appliance Group Co, που αγόρασε την ιταλική Μίλαν το 2016 έναντι 306 εκατ. δολαρίων.
Οι χαμένοι
Ρόκο Κομίσο: ιδρυτής της Mediacom που ελέγχει την Φιορεντίνα εδώ και δύο χρόνια, με περιουσία που εκτιμάται στα 8,8 δις δολάρια. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Κόσμος της Ν.Υόρκης.
Αγιαβάτ Σριβανταναπράμπα: ο 35χρονος CEO της King Power, κληρονόμος της Λέστερ μετά τον θάνατο του πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα το 2018.
Νασίφ Σαουίρις: ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αίγυπτο που αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην Αστον Βίλα πριν τρία χρόνια. Η περιουσία του εκτιμάται στα 6,5 δις δολάρια, ενώ έχει μετοχικό μερίδιο στην Adidas AG.
Τζος Χάρις: συνιδρυτής της Apollo Global Management που αγόρασε μειοψηφικό μερίδιο στην Κρίσταλ Πάλας.
Νταν Φρίντκιν: Αμερικανός μεγιστάνας που έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην ιταλική Ρόμα.
Πίτερ Λιν: επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη που είναι ιδιοκτήτης της Βαλένθια από το 2014.
- «Θέλω έναν sugar daddy και μια θαλαμηγό»: Η Kesha αποκάλυψε τι θέλει να της φέρει το 2025
- Χριστούγεννα: Γιατί λέμε τα κάλαντα στις γιορτές
- Megasports: Το μέλλον είναι «κόκκινο»
- Καιρός: Πού έρχονται χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
- Τουρκία: Στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» η χώρα μας για τη Συρία δηλώνει ο Ερντογάν
- «Έχω παιδιά»: Τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση οικογενειακή