Αμνοερίφια : «Να μη δοθεί χώρος και λαβή σε νέο κύμα ελληνοποιήσεων»
Να προστατευθεί ο Έλληνας παραγωγός ζητούν με κοινή τους δήλωση οι Στ. Αραχωβίτης – Ολ. Τελιγιορίδου.
«Λίγες μέρες απομένουν για το Πάσχα και πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για πίεση στην επάρκεια κρέατος στη φετινή αγορά. Οι λόγοι για αυτή την διαφαινόμενη μειωμένη επάρκεια οφείλονται εν μέρει στην έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων που αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές νωρίτερα από ότι συνήθως». Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωση του τομεάρχη και της αναπληρώτριας τομέαρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη και Ολ. Τελιγιορίδου, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά την διαφαινόμενη μειωμένη επάρκεια των αμνοεριφίων, σημειώνουν ότι σε αυτό συνέτεινε και η μεγάλη διαφορά μεταξύ Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα που «ώθησε πολλούς παραγωγούς να διαθέσουν νωρίτερα -ακόμη και στο εξωτερικό- τα αμνοερίφια ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο δεν έγιναν εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα αμνοερίφια να πωλούνται έως και 2 ευρώ παραπάνω το κιλό σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν τέτοιες μέρες, με παρόμοιες αν και πρωτόγνωρες συνθήκες καραντίνας, οι κτηνοτρόφοι μας δέχτηκαν το μεγάλο πλήγμα μετά από τους λάθος χειρισμούς και αξέχαστες δηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και των Υπουργών της (Άδωνης Γεωργιάδης)».
«Ευελπιστούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα»
Παράλληλα, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι φέτος, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά είναι ευνοϊκές για την ανάκτηση τουλάχιστον μέρους του εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους που, εκτός των άλλων, «βλέπουν τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν φτάσει στα ύψη». Συγκεκριμένα, από εκεί που η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό, έφτασε να πωλείται στους κτηνοτρόφους το 2021 σε 53 λεπτά το κιλό. Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, µε το τριφύλλι να ακολουθεί ακριβώς την ίδια διακύμανση, από τα 18 λεπτά στα 24 λεπτά το κιλό. Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε λε23-24 λεπτά το κιλό.
Γι’ αυτούς τους λόγους, τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να δοθεί χώρος και λαβή σε νέο κύμα «ελληνοποιήσεων» που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στην τιμή παραγωγού και καλούν τα συναρμόδια Υπουργεία, «εκτός από ευχολόγια, να στηρίξουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον καταναλωτή, υπερασπίζοντας τη ντόπια παραγωγή έναντι των «ελληνοποήσεων» με στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους σε όλα τα πεδία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις