Ασυνόδευτοι ανήλικοι : Περισσότερα από 18.000 παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη από το 2018
Τα στοιχεία που έφερε στο φως η βρετανική εφημερίδα κόβουν την ανάσα, αποκαλύπτοντας την ουσιαστική αδιαφορία των ευρωπαϊκών κρατών για την τύχη των παιδιών που περνούν τα σύνορά τους
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τουλάχιστον 18.000 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους σε ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία.
Έρευνα του Guardian και της διεθνούς δημοσιογραφικής ομάδας Lost in Europe διαπίστωσε ότι 18.292 ασυνόδευτα παιδιά χάθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ του Ιανουαρίου του 2018 και του Δεκεμβρίου του 2020 – αριθμός που μεταφράζεται περίπου σε 17 παιδιά κάθε μέρα.
Μόνο στη διάρκεια του 2020, 5.768 παιδιά εξαφανίστηκαν από 13 ευρωπαϊκά κράτη.
Τα περισσότερα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών έφτασαν στην Ευρώπη από το Μαρόκο, αλλά και από την Αλγερία, την Ερυθραία, τη Γουινέα και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 90% ήταν αγόρια και περίπου ένα στα έξι ήταν μικρότερο από 15 ετών.
Η έρευνα, που συγκέντρωσε στοιχεία για τους αγνοούμενους ασυνόδευτους ανήλικους και από τις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά και από τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, την Ελβετία και τη Βρετανία, διαπίστωσε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες συχνά χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις ή ελλείψεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αγνοούνται είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η Ισπανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία παρείχαν στοιχεία μόνο μέχρι το τέλος του 2019. Η Δανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν διέθεταν καν στοιχεία γύρω από τα αγνοούμενα ασυνόδευτα παιδιά.
Τα ευρήματα της έρευνας εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το κατά πόσον τα ευρωπαϊκά κράτη ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.
Η Φεντερίκα Τοσκάνο, επικεφαλής υπεράσπισης δικαιωμάτων και μετανάστευσης στον οργανισμό Missing Children Europe, που ενώνει οργανώσεις βάσης από όλη την Ευρώπη, δήλωσε στον Guardian ότι τα στοιχεία είναι «εξαιρετικά σημαντικά» για την κατανόηση της έκτασης του προβλήματος στην Ευρώπη. «Ο υψηλός αριθμός των αγνοούμενων παιδιών είναι σύμπτωμα ενός συστήματος προστασίας των παιδιών που δεν λειτουργεί», τόνισε.
Όπως σημείωσε, τα ασυνόδευτα παιδιά ανήκουν στους μετανάστες που είναι πιο ευάλωτοι στη βία, την εκμετάλλευση και τη διακίνηση ανθρώπων. «Εγκληματικές οργανώσεις θέτουν όλο και συχνότερα στο στόχαστρο τα παιδιά-μετανάστες», επεσήμανε η Τοσκάνο, «ιδίως τα ασυνόδευτα, και πολλά από αυτά πέφτουν θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εξαναγκάζονται σε επαιτεία ή καταλήγουν στο εμπόριο ανθρώπων».
Τον Μάρτιο του 2019, ο Guardian και το Lost in Europe διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 60 παιδιά με καταγωγή από το Βιετνάμ είχαν εξαφανιστεί από τα ιδρύματα της Δανίας. Οι δανικές αρχές υποπτεύονται ότι τα παιδιά έπεσαν θύματα trafficking και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία για να δουλέψουν σε φυτείες κάνναβης και κέντρα περιποίησης νυχιών.
Ο Χέρμαν Μπολχάαρ, ο εθνικός εισηγητής της Δανίας για ζητήματα εμπορίου ανθρώπων, δήλωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αιτιών που επιτρέπουν την εξαφάνιση χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών. «Δεν μπορούμε να χάνουμε αυτά τα παιδιά από τα μάτια μα», τόνισε. «Αξίζουν την προστασία μας».
Αν και σχεδόν όλα τα κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα διαθέτουν λεπτομερείς διαδικασίες για την αντιμετώπιση της εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων, στην πράξη αυτές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης, ενός οργανισμού της ΕΕ, για το 2020. Τα προβλήματα που εντόπισε το Δίκτυο συμπεριλαμβάνουν την έλλειψη επαρκούς κινητοποίησης σε περιπτώσεις εξαφανίσεων και την ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου ή προστασίας παιδιών.
«Πολύ λίγα πράγματα καταγράφονται στους φακέλους των αγνοούμενων ανήλικων μεταναστών», ανέφερε στον Guardian η Τοσκάνο, «και πολύ συχνά θεωρείται δεδομένο ότι ένα παιδί-μετανάστης που έχει χαθεί, στην πραγματικότητα έχει φτάσει με ασφάλεια σε μια άλλη χώρα, παρά το γεγονός ότι σε τέτοιες υποθέσεις η διεθνής συνεργασία είναι ουσιαστικά μηδενική».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στις εξαφανίσεις των ασυνόδευτων, συνέχισε η Τοσκάνο, συμπεριλαμβανομένων «των μακροχρόνιων και γεμάτων εμπόδια διαδικασιών για την έγκριση της αίτησης ασύλου ή επανένωσης οικογενειών». Επιπλέον, πολλά παιδιά κρατούνταν σε υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις, συχνά χωρίς να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, προσέθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο αποτελεί γενικό κανόνα στη χώρα μας, ιδίως για τα προσφυγόπουλα στα camps των νησιών.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε μιλώντας στον Guardian ότι «υπάρχει βαθιά ανησυχία για τα χαμένα παιδιά», προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει «να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν τις εξαφανίσεις των παιδιών-μεταναστών στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις