Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για Κυπριακό : Να βρεθεί τρόπος ώστε να αισθανθούν ασφάλεια οι δύο κοινότητες
Ο κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος».
«Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα.
Ο κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος». Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».
Από την πλευρά του, ο έλλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει της άτυπης πενταμερούς η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στην Γενεύη.
Άλλωστε, πρόσθεσε, «το γεγονός ότι αυτή λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη. Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές, στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού: Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.
Είναι απολύτως σαφές, να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Γι’ αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων.
Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα, όπως το κάνουμε εξάλλου συχνά, και για αυτό σε καλωσορίζω για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τις συζητήσεις που θα έχουμε».
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»