Από το Κόνγκο μέχρι τη Βενεζουέλα: Μια οικονομολόγος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα – «Αφού μπορούμε πρέπει να βοηθήσουμε»
Τι μπορεί να κάνει μία οικονομολόγος όπως η Μαριάννα στο Αφγανιστάν ή στο Κονγκό με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και πώς την έχουν αλλάξει αυτές οι εμπειρίες; Η ίδια δίνει απαντήσεις αποκλειστικά στο in.gr.
Η Μαριάννα Μήτση είναι στην ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ και τέσσερα χρόνια.
Τι μπορεί να κάνει μία οικονομολόγος όπως η Μαριάννα στο Αφγανιστάν ή στο Κονγκό και πώς την έχουν αλλάξει αυτές οι εμπειρίες; Η ίδια δίνει απαντήσεις αποκλειστικά στο in.gr.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Καράκας της Βενεζουέλας ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει συνολικά επτά αποστολές: Ρώμη, Μάλτα, δύο φορές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αφγανιστάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η Μαριάνννα είναι οικονομολόγος και πάντα πίστευε πως για να δουλέψει κανείς στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «έπρεπε να είσαι γιατρός για να το κάνεις. Όταν έμαθα ότι δεν είναι απαραίτητο το έκανα!! Ο λόγος; Έχει νόημα η δουλειά σου, η ζωή σου».
«Δε θεωρώ ότι κάποια αποστολή ήταν δύσκολη. Όλες φυσικά έχουν δυσκολίες αλλά σίγουρα δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που είναι ακατόρθωτο».
Η στιγμή που φοβήθηκε
Σίγουρα κάποιες αποστολές ενέχουν και κινδύνους ενώ υπήρξε μια στιγμή που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη της Μαριάννας.
Ήταν η στιγμή που οι Αρχές στο Αφγανιστάν συνέλαβαν μια γυναίκα «που προσπάθησε να μπει στο νοσοκομείο με όπλο και εκείνη το έβαλε στα πόδια».
«Για καιρό μετά έβλεπα γυναίκα με μπούρκα και τσαντόρ και φανταζόμουνα να σηκώνει το τσαντόρ και να βγάζει όπλο» περιγράφει.
Ωστόσο μετά από μια δύσκολη μέρα, λίγη γυμναστική και ένα ποτήρι κρασί είναι αρκετά για να την κάνουν να χαλαρώσει, ενώ το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να πάρει μαζί της κατά την επιστροφή είναι σίγουρα η σοκολάτα!
Οι εμπειρίες που έχει ζήσει στις αποστολές της με τους Γιατρούς έχουν αλλάξει αρκετά τον τρόπο που βλέπει κάποια πράγματα.
«Αλλάζουν οι προτεραιότητες, οι ανάγκες και γενικά ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Χρειαζόμαστε τόσα λίγα τελικά για να είμαστε καλά» αναφέρει.
«Γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και είναι άδικο κάποιοι να ζουν χωρίς τίποτα. Αφού μπορούμε πρέπει να βοηθήσουμε, γιατί μπορεί όλοι να βρεθούμε σε αυτή τη θέση και να είμαστε εμείς που θα χρειαστούμε βοήθεια. Γιατί αυτό μας κάνει ανθρώπους».
Αν έχεις και εσύ έναν λόγο για να υποστηρίξεις τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κάνε κλικ εδώ.
- Το Πολυτεχνείο, η Δικτατορία, η Κύπρος και η Μεταπολίτευση
- Το «δηλητηριώδες» πάρτι της Γκρέις Κέλι για τα 40 της – Καλεσμένοι μόνο όσοι ανήκαν στο ζώδιο του Σκορπιού
- Νυρεμβέργη για τη ρήτρα του Τζίμα: «Θα εξαρτηθεί από το τι θέλει ο παίκτης»
- Το κοινοβουλευτικό crash-test του ΠΑΣΟΚ από τη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Ανδρουλάκης για Πολυτεχνείο: Οι μέρες του Νοέμβρη του ’73 ήταν ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής επανόδου