Η αισιόδοξη ανάγνωση των στοιχείων
Κατάπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για το ποσοστά των εμβολιασθέντων ανά ηλικιακή ομάδα. Και είναι στ' αλήθεια δύσκολο να το χωνέψεις ότι σχεδόν ένας στους δύο (βάσει των στοιχείων από το χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ») της ηλικιακής κατηγορίας 60-64 δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ μπορούσαν.
Κατάπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για το ποσοστά των εμβολιασθέντων ανά ηλικιακή ομάδα. Και είναι στ’ αλήθεια δύσκολο να το χωνέψεις ότι σχεδόν ένας στους δύο (βάσει των στοιχείων από το χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ») της ηλικιακής κατηγορίας 60-64 δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ μπορούσαν.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένας άλλος τρόπος για να ερμηνεύσουμε τα στοιχεία για τους εμβολιασθέντες, που μας οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα. Αν ακολουθήσουμε την ηλικιακή κλίμακα Βούτση, βάσει της οποίας ο άνθρωπος στα 35 του θεωρείται ημιπιτσιρικάς, οι αριθμοί αποκτούν νόημα. Με την κλίμακα Βούτση, λοιπόν, είναι αναμενόμενο το υψηλό ποσοστό αποχής στους 60-64, διότι αφορά ανθρώπους στην ακμή της νεότητάς τους, που νιώθουν άτρωτοι. Εχουν μόλις τελειώσει το πανεπιστήμιο, ίσως και το μεταπτυχιακό τους, ετοιμάζονται για το στρατιωτικό τους, σχεδιάζουν το μέλλον τους κ.λπ.
Το επιβεβαιώνει η πτώση του ποσοστού των μη εμβολιασθέντων όσο ανεβαίνουμε την ηλικιακή κατηγορία – οι αρνητές μειώνονται, δηλαδή, όσο πήζουν τα μυαλά. Ετσι, στους 65-69, όπως και στους 70-74, οι εμβολιασθέντες ανεβαίνουν στο 60%. Επίσης φυσιολογικό, αν προσμετρήσουμε ότι στα 60-65 τα αγόρια συνήθως κάνουν το στρατιωτικό τους και τα 70 είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος οικογένεια. Στα 75-79, που έχει έλθει η ωριμότηττα, το ποσοστό των εμβολιασθέντων ανεβαίνει στο 78%!
Βέβαια, παρουσιάζει ξανά μια απότομη κάμψη στην αμέσως επόμενη κατηγορία, τους 80-84, όπου το βρίσκουμε στο 65%. Αλλά αυτό οφείλεται σε περιστασιακούς λόγους, καθώς στα 80 ξεκινά για τους περισσότερους η κρίση της μέσης ηλικίας. Ξέρετε, νεάζουν, γκομενίζουν, φοράνε εφαρμοστά κ.λπ., οπότε η πτώση δικαιολογείται. Ελπίζω ότι στους 85 και άνω αποκαθίσταται η ανοδική πορεία της καμπύλης…
SUPER LEAGUE
Χαίρομαι ιδιαιτέρως, που ανήμερα της θλιβερής επετείου 21ης Απριλίου (χθες) ο κόσμος έμαθε ότι, τελικά, το πραξικόπημα των 12 μεγάλων (εταιρειών) του ποδοσφαίρου, για τη δημιουργία μιας ψευδεπίγραφης «Super League», κατέρρευσε. Κατέρρευσε μάλιστα όπως του άξιζε, μέσα στη διεθνή κατακραυγή. Εχοντας αντέξει μόλις 48 ώρες, η απόπειρα των 12 καταλαμβάνει την επίζηλη θέση ακριβώς πάνω από το πραξικόπημα κατά του Ερτογάν το 2016.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται μια μεγάλη εθνική επιτυχία, αφού καταπνίγεται εν τη γενέσει της η απόπειρα υφαρπαγής της ψυχής μας, δηλαδή του ονόματος της μόνης γνήσιας Super League, που είναι η δική μας. (Τώρα, συγγνώμη για την παρέκβαση, αλλά ποια μεγαλύτερη απόδειξη υπάρχει ότι οι ξένοι μας ζηλεύουν;) Είμαι βέβαιος ότι τεράστιο ρόλο στην εθνική επιτυχία είχε η κινητοποίηση της ομογένειας στο εξωτερικό. Σίγουρα θα βοήθησε και ο Μπάιντεν. Του έχει πει του Κυριάκου: «Πάρε με στο τηλέφωνο για ό,τι θέλεις». Τέλος καλό, όλα καλά, αφού γλιτώσαμε ένα νέο εθνικό μέτωπο…
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Η απορία μου είναι ειλικρινής, δηλώνω εκ των προτέρων, και αποποιούμαι κάθε ειρωνική πρόθεση. Ακουσα, λοιπόν, την Ντόρα Μπακογιάννη, που πάντα έχει κάτι χαριτωμένο να εισφέρει στον δημόσιο διάλογο, να λέει σε συνέντευξή της ότι πίσω από τα κορωνοπάρτι των κουρασμένων στις πλατείες βρίσκονται «οικονομικά συμφέροντα». Ο Σόρος; (Το λέω επειδή ο Καλογρίτσας, που είναι ένας διαθέσιμος ύποπτος, έκανε το εμβόλιο και αρρώστησε…) Οι περιπτεράδες; Οι τυροπιτάδες; Ποια συμφέροντα; Μήπως το καρτέλ της αμμωνίας; Η αμμωνία, φαντάζομαι, θα σημειώσει τεράστια ζήτηση για την απολύμανση των πλατειών που οι κουρασμένοι χρησιμοποιούν σαν αποχωρητήρια.
ΟΥΦ!
Μεγάλη η αγωνία, αλλά ευτυχώς τη σκαπουλάραμε… Με τεράστια ανακούφιση άκουσα σήμερα τους ηγέτες της Ελλάδος και της Κύπρου να διατρανώνουν, ενόψει των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό, ότι μόνο μέσα στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού! Επομένως, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Πάλι καλά, γιατί είχα ανησυχήσει ότι θα τα λύσουμε όλα και δεν θα αφήσουμε τίποτε στην επόμενη γενιά…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις