Οι μηχανές παίρνουν μπροστά
Γυρίσματα στην Ελλάδα
Η σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Tanweer ότι τον Ιούνιο που μας έρχεται αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» μόνον ευφορία και ελπίδα μπορεί να προκαλέσει. Μετά από έναν ολόκληρο σχεδόν χρόνο, αν όχι ολικής απραξίας, πάντως γενικής δυσκινησίας σε όλους τους τομείς της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.
Βέβαια, είναι αλήθεια ότι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Ενημέρωσης (ΕΚΟΜΕ) έχει κάνει καταπληκτική δουλειά σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων παραγωγών στη χώρα μας, ακόμα και μέσα στην παγκόσμια κρίση της νόσου COVID-19. Χάρη κυρίως στο πρόγραμμα επιστροφής σε μετρητά (cash rebate) περισσότερες από 110 παραγωγές (ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ), εκ των οποίων 50 διεθνείς, έχουν γυρισθεί σε ελληνικό έδαφος μέσα στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας του (ΕΚΟΜΕ).
Ομως η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα που με τον μοναδικό φυσικό της πλούτο και με τις μη συγκρίσιμες τοποθεσίες της μπορεί να συνδράμει στην παραγωγή ξένου πολιτισμού ανεβάζοντας παράλληλα τα δικά της έσοδα. Είναι επίσης μια χώρα με τον δικό της πολιτισμό, τον οποίο με κάθε τρόπο οφείλει να στηρίζει. Οχι μόνον στον κινηματογράφο, αλλά σε όλους τους τομείς. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι ύστερα από κόπους χρόνων η ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη μπόρεσε να εγκαινιαστεί τελικά εν μέσω COVID-19· ένα τεράστιο πολιτιστικό επίτευγμα τους δύσκολους αυτούς καιρούς.
Ολα δείχνουν ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα έρχεται και πάλι η ώρα του κινηματογράφου. Κινηματογράφος όμως σημαίνει πάνω από όλα αίθουσα, και η αίθουσα κοντεύει να φύγει από τη συνείδηση των επισκεπτών της μέσα από την (αναγκαστική) εξάπλωση της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Η δήλωση του κ. Τζόζεφ Σαμάν, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Tanweer, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Η Tanweer να θυμίσουμε είναι ο κολοσσός που στήριξε την τελευταία μέχρι σήμερα μεγάλη ελληνική επιτυχία των αιθουσών, την «Ευτυχία». «Ολοι εμείς στην Tanweer πιστεύουμε στην κουλτούρα της παρακολούθησης ταινιών στη μεγάλη οθόνη» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εχουμε δεσμευτεί να παράγουμε αξιόλογες ελληνικές ταινίες και σειρές που μιλούν στην καρδιά του κοινού». Μακάρι λοιπόν η κινηματογραφική «Σμύρνη» να ωθήσει κι άλλες παραγωγές να πάρουν μπροστά – έστω και αν κοστίζουν λιγότερα χρήματα.
Για να επανέλθω ωστόσο στην επιτυχία του ΕΚΟΜΕ, αρκεί να πω ότι ειδικότερα για το cash rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως.
Μέχρι τις 16 του τρέχοντος Απριλίου το πρόγραμμα Cash Rebate είχε υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Eγκριση χρηματοδότησης έχουν ήδη λάβει 125 έργα, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή τους να διαμορφώνεται στα 127€ εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, η δημόσια δαπάνη (επιστροφή μέσω του cash rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46€ εκατομμύρια, εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο Νόμος.
Επίσης, το ΕΚΟΜΕ κάνει σοβαρές προσπάθειες για την κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ανέκαθεν επιβράδυναν τον μηχανισμό του κινηματογράφου και στοχεύει στην υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού.
Και το σημαντικότερο; Προσφέρεται δουλειά! Γιατί περισσότεροι από 31.000 εργαζόμενοι – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ – έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές όλων αυτών των έργων, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»