Ροδακινιά: Ξεκίνησαν οι πτήσεις βλαστορύκτη και ανάρσιας
Χρήσιμες συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους παραγωγούς στις περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Η πρώτη πτήση του βλαστορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, ξεκίνησε και η πρώτη πτήση της ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα), με χαμηλές συλλήψεις, ενώ η έναρξη πτήσης του φυλλοδέτη αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.
Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει εγκαίρως.
Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους.
Δώστε προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφύγετε την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.
Πράσινη αφίδα ροδακινιάς
Οι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση.
Οι αφίδες έχουν εκατοντάδες φυσικούς εχθρούς, όπως: Aphidoletes aphidimyza, Aphidius colemani, Aphidius ervi, Chrysoperla carnea s.l., Adalia bipunctata.
Συστήνεται η χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων για την καταπολέμηση της Πράσινης Αφίδας, ώστε να διατηρούνται οι φυσικοί εχθροί στην καλλιέργεια.
Προσβάλλει κυρίως τις τρυφερές κορυφές των νεαρών βλαστών και τα τρυφερά φύλλα μυζώντας χυμούς και προκαλώντας συστροφή των φύλλων.
Αποτελεί σημαντικό φορέα ιών προκαλώντας ασθένειες στα φυτά, ενώ τα μελιτώδη αποχωρήματά τους προκαλούν την ανάπτυξη μυκήτων.
Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των οπωρώνων για έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας των εντόμων.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Acetamiprid (2), Deltamethrin (1), Fatty acid potassium salt (4), Flonicamid (2), lambda-Cyhalothrin (2), Paraffin oil (2-4), Pirimicarb (1), Plant oils/ Rape seed oil (3), Pyrethrins (3), Spirotetramat (2), Sulfoxaflor Isoclast active (1-2).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις