Lockdown: Πώς φτάσαμε στο απαγορευτικό για Πάσχα στο χωριό – Τι «έδεσε τα χέρια» των ειδικών και της κυβέρνησης
Τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα σημεία που τους προβλημάτισαν.
O κύβος ερρίφθη χθες και για δεύτερη συνεχή χρονιά θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα στα σπίτια μας, μακριά από την επαρχία.
Σε σύσκεψη που είχαν χτες οι επιδημιολόγοι της επιτροπής αξιολόγησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή, καθώς και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, οι οποίοι παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Και πρότειναν στην κυβέρνηση την απαγόρευση μετακινήσεων στα χωριά, μια απαγόρευση που θα αρθεί από τα μέσα Μαίου.
Οι εισηγήσεις έγιναν, η κυβέρνηση αποφάσισε και ο πρωθυπουργός έκανε χθες τις ανακοινώσεις του.
Τα στοιχεία που έδεσαν τα χέρια των ειδικών για Πάσχα στο χωριό
Η άνοδος κατά 171% στο ιικό φορτίο της Αττικής που έδειξαν τα αστικά λύματα προβλημάτισε ιδιαίτερα τους ειδικούς
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, που είναι σταθερά πάνω από 3.000 αλλά και τους 831 διασωληνωμένους έδεσε τα χέρια των ειδικών ώστε να δώσουν το πράσινο φως για «Πάσχα στο χωριό».
Χθες, λιγότερο από δύο εβδομάδες από την πρώτη χαλάρωση με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαϊου, σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου καταγράφηκαν πάνω από 3.000 κρούσματα κοροναϊού. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι νεκροί (86) και οι διασωληνωμένοι (831), αποδεικνύοντας την ατέρμονη πίεση στο ΕΣΥ.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ο Λεκανοπέδιο καταγράφει 1.418 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα ακόμα 442
Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει και η Λάρισα με 101, ενώ 72 νέες μολύνσεις δίνει η Εύβοια και 65 η Αχαΐα.
Άλλωστε τα στοιχεία των ειδικών δείχνουν πως ακόμη δεν έχει έρθει η αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία της Αττικής.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε 48 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ, οι 30 εκ των οποίων βρίσκονται από δύο έως δέκα μέρες.
«Κάθε μέρα χάνονται διασωληνωμένοι ασθενείς που δεν προλαβαίνουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Προχθές πάλι στο Ασκληπιείο πέθανε μια 75χρονη που βρισκόταν τέταρτη ημέρα εκτός ΜΕΘ. Ένας 58χρονος επίσης παραμένει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για 4η ημέρα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
«Σήμα κινδύνου» από τα λύματα: Πιθανή έκρηξη κρουσμάτων την άλλη βδομάδα
Αναλυτικότερα συναγερμός έχει σημάνει σε Αττική και Κρήτη, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Παρατηρείται αύξηση κατά 171% του ιικού φορτίου στην Αττική, ενώ αυξημένο κατά 360% εμφανίζεται το ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο. Επίσης κατά 120% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή πτώση σημειώνεται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.
Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.’
Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.
Την κυβέρνηση προβληματίζουν τα κορωνοπάρτι, καθώς ο συνωστισμός που καταγράφεται σε πλατείες και πάρκα προκαλε, κάτι που από ότι φαίνεται, έχει περάσει στα λύματα.
Οι ανησυχητικές εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τα κορωνοπάρτι, που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο, συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαΐδης, με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάστηκε στα λύματα αυτής της βδομάδας.
«Την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχής αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά» υπογράμμισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά την μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα.
Επεσήμανε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικου φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή.
«Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικο φορτιό σε όλη την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαίδης.
Επιφυλακτικότητα για τη χαλάρωση των μέτρων
Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων δεν έχουν ακόμη «δείξει» τις επιπτώσεις τους στην επιδημιολογική εικόνα. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι στον ρυθμό «χαλάρωσης» των μέτρων, γεγονός που φάνηκε από την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές καθώς και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.
Φρένο σε κυβέρνηση και ειδικούς βάζει άλλωστε και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου.
Το χρονικό αυτό ορόσημο βρίσκεται πολύ κοντά στο Πάσχα, και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ρισκάρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λίγο πριν την –κομβική για την οικονομία της χώρας- είσοδο των τουριστών.
Αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, οι επιστήμονες έχουν θέσει επανειλημμένα το δίλλημα «Πάσχα ή καλοκαίρι», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι λίγες ημέρες ξεκούρασης του Πάσχα να θέσουν σε κίνδυνο τις διακοπές του καλοκαιριού.
Επιτάφιος και Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις
Πάντως διαφορετικός θα είναι και ο εορτασμός του Πάσχα φέτος, καθώς ναι μεν φέτος θα πάμε στις εκκλησίες, ωστόσο θα υπάρχει μία σειρά από μέτρα.
Ειδικότερα την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα της Εκκλησίας για την λειτουργία των ναών.
Την Τρίτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
Αναφορικά με την τελετή της Αναστάσεως ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.
Πώς θα γιορτάσουμε
Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας
Από τη Μεγάλη Εβδομάδα παρατείνεται το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αναλυτικά:
- Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι και τις 22:00. Έτσι, ο κόσμος θα μπορέσει να παρακολουθήσει και την αναστάσιμη λειτουργία.
- Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι τις 21:00, έτσι ώστε να μην… παρεκτραπούν οι εορτασμοί.
- Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.
Με λίγους και εκλεκτούς το πασχαλινό τραπέζι
Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα προσαρμοστεί και αυτό στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού και του τρίτου lockdown.
Ειδικότερα, ανήμερα του Πάσχα δίνεται η -κατ’ εξαίρεση- δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτερο αριθμό τα εννιά άτομα.
Ωστόσο, αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, καθώς πολλοί θα ψήσουν και φέτος στο μπαλκόνι ή στην αυλή, επιτρέπονται έως 12 άτομα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Συνίσταται όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις να τηρούν τα ατομικά προστασίας και – αν είναι δυνατόν – να κάνουν self test.
Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα γίνει ο Επιτάφιος
Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενέκρινε τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό του Πάσχα στις εκκλησίες. Έτσι, οι ιεροί ναοί θα είναι κανονικά ανοιχτοί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στο εσωτερικό των ναών, προβλέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών δεν υπάρχει κάποιο όριο, αν και συστήνεται απόσταση έως 10 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας τόσο εντός όσο και εκτός των εκκλησιών. Επίσης, οι ιερείς και το προσωπικό του ναού θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.
Όσον αφορά στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μετατεθούν χρονικά μισή ώρα νωρίτερα. Έτσι, το ωράριο θα είναι:
- στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη,
- την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ.
Η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Θα επιτραπεί το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.
«Χριστός Ανέστη» στις 21:00
Η Ανάσταση θα εορταστεί… το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα. Η ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ. Στις 21:00 θα εορταστεί η ανάσταση του κυρίου.
Μέχρι τις 22:30 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναστάσιμη ακολουθία, προκειμένου οι πιστοί να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23:00.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις