Σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος η νηστεία
Ολιγοήμερη αυστηρή νηστεία βοηθά τον οργανισμό να γεμίσει αντιοξειδωτικά και να μειωθεί η φλεγμονή
Επανάσταση στο μεταβολισμό προκαλεί μια αυστηρή νηστεία μόλις 10 ημερών. Η μείωση των θερμίδων αλλάζει το … καύσιμο του οργανισμού, η καύση γίνεται αερόβια και δημιουργεί πολύ περισσότερες ελεύθερες ρίζες, όμως την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμοί, σε σημείο να μην χρειάζεται κανείς αντιοξειδωτικά.
Για το λόγο αυτό, στη διάρκεια της νηστείας ή άλλων διατροφολογικών παρεμβάσεων, παρότι επικρατεί η τάση να συνοδεύονται από διαφορετικά είδη τσαγιού ή αντιοξειδωτικά, μπορούν να ελέγχονται διάφοροι μεταβολικοί παράγοντες, ώστε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει βελτίωση.
Ταυτόχρονα διάφοροι δείκτες για την καρδιά, το ήπαρ και το λιπώδη ιστό, όπως η χοληστερόλη, ο δείκτης φλεγμονής, το ασβέστιο κλπ, προσαρμόζονται δείχνοντας βελτίωση της υγείας.
Με τον ίδιο τρόπο της δίαιτας, λειτουργεί και η σωματική δραστηριότητα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του καθηγητή Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος επεσήμανε πως πάνω από 100 δείκτες του μεταβολισμού αλλάζουν στη διάρκεια της νηστείας, όμως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια των νηστειών, αφού η σχετική μελέτη αφορούσε μόνο ένα 10ήμερο αυστηρής νηστείας.
Αντίστοιχα δεδομένα προκύπτουν από την εφαρμογή διαλειμματικής δίαιτας, καθώς μετά τις 8-9 ώρες η γλυκόζη στο ήπαρ τελειώνει, οπότε ξεκινά η καύση λίπους. Παρόλα αυτά, γι΄ αυτού του είδους τη δίαιτα, είναι απαραίτητο να σταματά κανείς στις 8 εβδομάδες και να επανέρχεται με δύο φορές την εβδομάδα στη συνέχεια, γιατί διαφορετικά χάνεται η ευαισθησία που πρέπει να έχει ο οργανισμός, οπότε χάνονται και τα ευεργετικά αποτελέσματα.
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο καθ. Δ. Κουρέτας, στο πλαίσιο συζήτησης για τον «Ρόλο των διατροφικών παρεμβάσεων στις εκβάσεις της λοίμωξης Covid-19» κατά το 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας. Στην ίδια ενότητα, ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κων. Πουλάς τόνισε ότι η μείωση της φλεγμονής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του Covid – 19, και σε αυτό στοχεύει η έρευνα για την ανάπτυξη θεραπείας, η οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Καθώς ο κοροναϊός είναι ιός του αναπνευστικού, οι επιπτώσεις του σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, πιθανόν να συνδέεται με νόσο του αντιφλεγμονώδους χολινεργικού μονοπατιού, όπου οι υποδοχείς της ακετυλοχολίνης ελέγχουν τη φλεγμονή, ενώ συμμετέχουν στην επικοινωνία του ανοσοποιητικού με το νευρικό σύστημα.
Αν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε θα πρέπει να διερευνηθούν για τη θεραπεία της covid οι χοληνεργικοί αγωνιστές ή αναστολείς, αλλά και ρυθμιστές των Α7 υποδοχέων ακετυλοχολίνης, όπως είναι η βιταμίνη D.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις