Ναι, πιθανότατα θα μπορούσατε να ξεφύγετε από έναν τυραννόσαυρο
Ο τρομερός κυνηγός μάλλον δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο τον ήθελαν οι σεναριογράφοι του Jurassic Park.
Ο Απρίλιος φαίνεται πως είναι ο μήνας του τυραννόσαυρου: πρώτα ήρθε η μελέτη που υπολόγιζε ότι περίπου 2,4 δισεκατομμύρια βασιλικοί τυραννόσαυροι περπάτησαν στη Γη πριν εξαφανιστούν μαζί με τους υπόλοιπους δεινοσαύρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. Λίγες ημέρες αργότερα παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι ο Tyrannosaurus rex μπορεί να ήταν κοινωνικό ζώο. Τώρα, μια τρίτη μελέτη εκτιμά ότι ο τρομερός κυνηγός μάλλον δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο τον ήθελαν οι σεναριογράφοι του Jurassic Park.
Η προτιμώμενη ταχύτητα βάδισης του T.rex ήταν μόλις 4,61 χιλιόμετρα την ώρα, περίπου όσο το βάδισμα του μέσου ανθρώπου, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές στην επιθεώρηση Royal Open Society Science.
Προηγούμενες μελέτες υπολόγιζαν την ταχύτητα του τέρατος από τα 7,2 μέχρι τα 10,8 χιλιόμετρα ανά ώρα, περίπου όσο ένας μέτριος δρομέας, αναφέρει το LiveScience.
Οι μελέτες αυτές βασίζονταν σε εκτιμήσεις της μάζας και του ύψους του ερπετού σε συνδυασμό με μετρήσεις της απόστασης ανάμεσα σε διαδοχικές πατημασιές τυραννόσαυρου που έχουν βρεθεί απολιθωμένες.
Η νέα μελέτη αυξάνει την ακρίβεια της εκτίμησης εστιάζοντας στη συμπεριφορά της ουράς, η οποία όπως φαίνεται έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τρόπο και τον ρυθμό του βηματισμού.
Η ερευνητική ομάδα σκάναραν σε τρεις διαστάσεις τον σκελετό ενός τυραννόσαυρου που εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λάιντεν. Στο μοντέλο που προέκυψε προστέθηκαν εικονικοί μύες και τένοντες ώστε να δημιουργηθεί μια εμβιομηχανική προσομοίωση της βάδισης.
Η ουρά, έδειξε η ανάλυση, αφενός λειτουργούσε ως αντίβαρο, αφετέρου αποθήκευε μηχανική ενέργεια λόγω της ελαστικότητάς της. Μύες που κατέληγαν στην ουρά τραβούσαν τα πόδια προς τα πίσω έπειτα από κάθε βήμα.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο προτιμώμενος ρυθμός βάδισης πρέπει να συνέπιπτε με την ιδιοσυχνότητα της ουράς, η οποία υπολογίστηκε στα 0,66 Hz.
«Με κάθε βήμα η ουρά θα ανεβοκατέβαινε σαν τον λαιμό της καμηλοπάρδαλης. Αν ο ρυθμός του βηματισμού και η ιδιοσυχνότητα της ουράς συνέπιπταν, η ουρά θα συντονιζόταν και θα μεγιστοποιούσε την αποθήκευση ενέργειας» εξήγησε στο Reuters ο Πάσα Μπίζλερτ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, επικεφαλής της μελέτης.
Πολλαπλασιάζοντας τη συχνότητα του βηματισμού με τον δρασκελισμό του T.rex, ο οποίος εκτιμήθηκε στα 1,9 μέτρα, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι η βέλτιστη ταχύτητα βάδισης πρέπει να ήταν συγκρίσιμη με αυτή του ανθρώπου και των αλόγων, κάτι λιγότερο από 5 χλμ/ώρα.
Θα ήταν πάντως πρόωρο να συμπεράνουμε ότι θα μπορούσε κανείς να πλησιάσει άφοβα έναν βασιλικό τυραννόσαυρο: οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη εξετάζει μόνο τον ρυθμό βάδισης, ενώ η προσπάθεια υπολογισμού της μέγιστης ταχύτητας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
- Η Airbnb σε πάει στο Κολοσσαίο και σε μετατρέπει σε… μονομάχο
- Τα πρώτα… 20 χρόνια είναι δύσκολα: Τα τρία ζώδια που θα ζήσουν μεγάλες αλλαγές στις επόμενες δύο δεκαετίες
- Χαμάς: Διαψεύδει η Τουρκία ότι φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης
- Κάτοικος Λισαβόνας μέχρι το καλοκαίρι ο Γκιόκερες: «Προφανώς θέλω να παίξω όλη την σεζόν με τη Σπόρτινγκ»
- Αμαλιάδα: Αν αποκαλύψω τον πατέρα των παιδιών μου θα βρεθώ στο χαντάκι, λέει η Ειρήνη
- 65ο ΦΚΘ: 89.000 θεατές και επισκέπτες στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου