Κλιματική αλλαγή: Ο Μπάιντεν δεσμεύεται για δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα
Ο νέος στόχος ανακοινώθηκε λίγη ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης κορυφής για το κλίμα που οργανώνει η Ουάσιγκτον
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής που διοργανώνουν οι ΗΠΑ για το κλίμα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τις εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, ένας στόχος που θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να ανεβάσουν τον πήχη των δεσμεύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο νέος μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2030 προβλέπει ότι οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 50 με 52 τοις εκατό, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΕ να θέσει νέο, νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2030, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθεί κατά «τουλάχιστον» 55%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με την προοπτική να μηδενιστεί μέχρι το 2050.
Στο μεταξύ και η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 46% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, έπειτα από επικρίσεις που δέχτηκε για τον προηγούμενο χαμηλό στόχο του 26%.
Σε μια προσπάθεια να ξαναφέρει τις ΗΠΑ στην ηγεσία της παγκόσμιας προσπάθειας για το κλίμα, μετά την απόφαση του προκατόχου του Ντόβαλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Μπάιντεν είχε νωρίτερα δηλώσει ότι σκοπεύει να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Μειώσεις προβλέπονται για τη βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής, τις μεταφορές και άλλους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο η εξειδίκευση των μέτρων ανά κλάδο αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα φέτος.
«Ο στόχος αφορά όλη την οικονομία. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε πολλούς οδούς ταυτόχρονα για να φτάσουμε εκεί» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που παρουσίασε το πλάνο.
Ένα μέρος της προβλεπόμενης μείωσης αναμένεται να επιτευχθεί χάρη στο σχέδιο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που παρουσίασε πρόσφατα ο Μπάιντεν για αναβάθμιση των αμερικανικών υποδομών, προβλέποντας μεταξύ άλλων μηδενισμό των καθαρών εκπομπών της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030 και εξηλεκτρισμό των οχημάτων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεχόταν εδώ και καιρό πιέσεις από τον ΟΗΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνήσεις να θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για τις ΗΠΑ προκειμένου να ενθαρρύνει αντίστοιχες κινήσεις άλλων κυβερνήσεων.
Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι για να αποφευχθούν τα χειρότερα η ανθρωπότητα θα πρέπει να συγκρατήσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Για να συμβεί αυτό οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2050.
Στην τηλεδιάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ μέχρι την Παρασκευή θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζιπίνγκ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένζαμιν Νετανιάχου και ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
- Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας, μπορεί να λήξει στα παγωμένα νερά στην Αρκτική
- Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς
- Λουτσέσκου: «Είναι μία συναρπαστική χρονιά…»
- Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Περιφρόνηση και η ακραία αποτυχία που ίσως τους κοστίσει εκατομμύρια
- Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου
- Αυτό είναι το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το αποκάλυψε ο Κασσελάκης