Κοροναϊός : Μη μετράτε αντισώματα, υπάρχει και η κυτταρική ανοσία
Επιτροπή Εμβολιασμών: Εκτός από τα αντισώματα ενεργοποιείται και η κυτταρική ανοσία
Αδιάφορο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμό, αφού ενεργοποιούνται και τα κύτταρα μνήμης του οργανισμού για μελλοντική προσβολή από τον κοροναϊό
Καμία σημασία δεν έχει η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγονται μετά τον εμβολιασμό και από οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Αυτό επισημαίνουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς τελευταία πολλοί πολίτες, μετά τον εμβολιασμό τους σπεύδουν να κάνουν εξετάσεις μέτρησης αντισωμάτων κατά του ιού, συγκρίνοντας μάλιστα τα επίπεδα των αντισωμάτων μεταξύ των γνωστών τους.
Μιλώντας στο in.gr, η πρόεδρος της Επιτροπής, ομ. καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι δεν χρειάζεται η μέτρηση των αντισωμάτων γιατί και οι μέθοδοι μέτρησης παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά και η διαδικασία είναι δυσχερής. Αυτό που χρειάζεται, είναι η προσέλευση στον εμβολιασμό και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των δόσεων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στο τεστ, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως δεν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα επίπεδα των αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνο με τα αντισώματα. «Για παράδειγμα, ένας πλήρως ανοσοκατεσταλμένος, μπορεί να φανεί στην εξέταση ότι έχει μηδέν αντισώματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν είναι προστατευμένος από το εμβόλιο; Όχι φυσικά. Υπάρχουν και τα κύτταρα μνήμης που ενεργοποιούνται από τον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ενεργοποίηση
Εξηγώντας περαιτέρω, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι από τον εμβολιασμό παράγονται μεν εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά ενεργοποιείται ταυτόχρονα και η κυτταρική ανοσία, που είναι αυτή που προστατεύει τον οργανισμό πραγματικά.
Καθώς όμως, παραμένει ένα ποσοστό του πληθυσμού ακάλυπτο, καθώς τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε πως ο πληθυσμός αυτός υπολογίζεται στο 5-10% και αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Όμως δεν είναι γνωστό αν θα μπορούσε να καλυφθεί αποτελεσματικά από κάποιο άλλο εμβόλιο από αυτό που του χορηγήθηκε. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναμένει η επιστημονική κοινότητα από μελέτες που διενεργούνται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επιχειρείται ο εμβολιασμός τύπου «mix and match», δηλαδή ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και δεύτερη δόση.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι λοιμωξιολόγος, καθ. Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, επεσήμανε ότι για τους παραπάνω λόγους η επιτροπή δεν συνιστά μέτρηση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, καθώς το αποτέλεσμα σχετίζεται με την αντίδραση του κάθε οργανισμού, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνεται ο εμβολιασμός για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)