Κοροναϊός : Η βρετανική μετάλλαξη ισχυρότερη της νοτιοαφρικανικής
Αποτελεσματικά τα εμβόλια παρά τις μεταλλάξεις - Έχει εμβολιαστεί το 22% του πληθυσμού
Αποτελεσματικά παραμένουν τα εμβόλια στη χώρα μας όσο δεν εξαπλώνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Οι εμβολιασμοί έχουν καλύψει ήδη πάνω από το 22,5% του πληθυσμού, ενώ συζητήσεις με την Ε.Ε. ανοίγουν το δρόμο για παραγωγή εμβολίων και στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των μονοκλωνικών αντισωμάτων ή του πλάσματος από αίμα όσων έχουν ήδη αναρρώσει κατά στην αντιμετώπιση του βρετανικού στελέχους του κοροναϊού.
Όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αντιμετώπιση της covid-19, όταν επικρατεί το νοτιοαφρικανικό στέλεχος μειώνεται με τα εμβόλια της Johnson & Johnson, της Novavax και της AstraZeneca, με το τελευταίο να έχει την μικρότερη αποτελεσματικότητα. Αντίθετα δεν μειώθηκε η αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου της Pfizer.
Παρά τα ευρήματα αυτά, στη χώρα μας δεν διακυβεύεται το πρόγραμμα εμβολιασμού, με τα υπάρχοντα εμβόλια, καθώς από τα νέα στελέχη του ιού, επικρατεί το βρετανικό και η παρατήρηση μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε χώρες όπου επικρατεί η βρετανική παραλλαγή, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας στο πλαίσιο συζήτησης για τον εμβολιασμό κατά της covid – 19 στη χώρα μας.
Επεσήμανε ακόμη ότι σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν μαζικοί και ταχείς εμβολιασμοί, όπως η Αγγλία και το Ισραήλ, παρατηρήθηκε μείωση της μετάδοσης κατά 86% και 97%, αντίστοιχα.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του βρετανικού στελέχους του ιού, επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι πετυχαίνει να προσδένεται στα κύτταρα – υποδοχείς του οργανισμού μας 3,5 φορές περισσότερο απ΄ότι τα αρχικά στελέχη, ανεβάζει το δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) κατά 35% και προκαλεί νόσο που διαρκεί πέντε ημέρες παραπάνω από τα αρχικά στελέχη, έστω κι αν δεν υπάρχει διαφορά στη μέγιστη τιμή του φορτίου του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού
Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που παρέθεσε στην ίδια συζήτηση η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Νίκη Τσούμα, πάνω από το 22,5% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κοροναϊού, με τουλάχιστον μία δόση, ενώ καθημερινά 50.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer, ενώ με της Moderna έχει εμβολιαστεί το 7% και ένα 27% περίπου με της AstraZeneca.
Για την δημιουργία του μητρώου εμβολιασμού χρειάστηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση και ανάλογα με τις συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμών καταρτίσθηκαν ειδικές βάσεις δεδομένων για τις ηλικιακές ομάδες κατ΄ αρχήν, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ξεχωριστές υπό ομάδες με τις ευάλωτες ομάδες λόγω συνοδών νοσημάτων. Παράλληλα με την κατάρτιση των σχετικών μητρώων το σύστημα της ΗΔΙΚΑ διασυνδέθηκε με τα ΚΕΠ και τα φαρμακεία για την οργάνωση των ραντεβού.
Παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα
Στη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας συζήτησαν τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στη χώρα μας, στο πλαίσιο συζήτησης για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, της ανάγκης ενίσχυσης των κλάδων που προσδίδουν υπεραξία και συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Στη συζήτηση, ο πρόεδρος της και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων και Δημήτρης Δέμος, καθώς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Παναγούλιας, τόνισαν τη συμβολή του αναπτυξιακού clawback στην υλοποίηση σειράς επενδύσεων τόσο από τις εγχώριες φαρμακευτικές με εκσυγχρονισμό και επέκταση των παραγωγικών μονάδων, όσο και από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές με ενίσχυση της παραγωγής τους στη χώρα, αλλά και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και κλινικών μελετών.
Με αφορμή την έλλειψη φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας της περασμένης άνοιξης, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν το εξαγωγικό προφίλ των ελληνικών φαρμακευτικών. Ταυτόχρονα, η κ. Κατερίνα Παταβού, υπεύθυνη ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΠΕΦ, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης της παραγωγής στην Ευρώπη, προχωρεί σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ προωθεί και συνεργασίες μεταξύ των φαρμακευτικών μεταξύ τους για συνεργασίες παραγωγής. Ήδη στην πρώτη συνάντηση μετείχαν 300 εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιριών, στην οποία μετείχαν και οι εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών. Στόχος της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών για την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων και εμβολίων.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου