Κυπριακό : Τι προσδοκά ο ΟΗΕ από τη Γενεύη – Στον Ερντογάν πηγαίνει ο Τατάρ
Ο ΟΗΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπροσωπηθεί με χαμηλόβαθμο στέλεχός της και θα βρίσκεται στο περιθώριο. Στην Αγκυρα μεταβαίνει ο Ερσίν Τατάρ, πριν το ταξίδι στην Ελβετία, για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοίνωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί στη Γενεύη για την άτυπη συνάντηση 5 + 1 για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Απριλίου.
Ο σκοπός της συνάντησης
«Οπως σας είπαμε στις 24 Φεβρουαρίου, συγκαλεί αυτήν την άτυπη συνάντηση έπειτα από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του από την ανώτερη αξιωματούχο του ΟΗΕ, Τζέιν Χόλ Λουτ.
»Αυτές οι διαβουλεύσεις έγιναν τους τελευταίους μήνες. Ο σκοπός της συνάντησης, όπως είπαμε τότε, θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.
Οπως μεταδίδει το philenews.com, για τα Ηνωμένα Εθνη η άτυπη πενταμερής συνάντηση της Γενεύης δεν έχει ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού ή την έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση.
Αυτό που έχει καταστεί σαφές προς όλα τα μέρη και περιλαμβάνεται και στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα είναι πως πάνε στη Γενεύη προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχει κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού.
Το πρόγραμμα
Για τα Ηνωμένα Εθνη η συγκεκριμένη συνάντηση αποσκοπεί στο «να δούμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος να ακούσει τις θέσεις των πέντε μερών ως προς το πώς οραματίζονται τον κοινό στόχο. Πάει στη Γενεύη περισσότερο για να ακούσει τις θέσεις των μερών έχοντας την ίδια στιγμή και ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Στο τέλος της τρίτης ημέρας τα Ηνωμένα Εθνη ευελπιστούν στο να υπάρξει κοινή δήλωση για τη συνέχιση της διαδικασίας. Το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής θα συζητηθεί στη διάρκεια των συναντήσεων στη Γενεύη.
Ως προς τα διαδικαστικά, ο Γενικός Γραμματέας προγραμματίζει την πρώτη ημέρα να έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Το βράδυ της 27ης Απριλίου θα παραθέσει δεξίωση για τις αντιπροσωπείες.
Την επομένη, 28 Απριλίου, προγραμματίζεται για το πρωί συνάντηση της ολομέλειας, δηλαδή με τη συμμετοχή και των πέντε αντιπροσωπειών.
Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας, ο ΓΓ του ΟΗΕ προγραμματίζει νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες καθώς και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Το βράδυ, οι πέντε μαζί με τον ΓΓ θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας.
Την 29η Απριλίου ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συνεχίσει τις επαφές του με τα πέντε μέρη και θα επιδιώξει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Ο ίδιος είναι διατεθειμένος, εάν οι συνθήκες το επιβάλουν, να παρατείνει περισσότερο την παραμονή του στη Γενεύη.
Στο… περιθώριο η ΕΕ
Με χαμηλόβαθμο στέλεχός της θα εκπροσωπηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Γενεύη και θα βρίσκεται στο περιθώριο καθώς τα Ηνωμένα Εθνη δεν προτίθεται να απευθύνουν πρόσκληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση της διαδικασίας στο Κυπριακό θα είναι πολύ περιορισμένος και χωρίς άμεση εμπλοκή στις άτυπες συνομιλίες της Γενεύης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τα πέντε μέρη στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης και σίγουρα εκτός του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΕΕ δεν προσκλήθηκε ούτε και στη δεξίωση που προγραμματίζει να παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης προς τις πέντε αντιπροσωπείες.
Στον Ερντογάν ο Τατάρ
Στην Αγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, για συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, πριν την άτυπη συνάντηση της Γενεύης.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ συμμετείχε την Τετάρτη σε συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» και δήλωσε ακολούθως πως το μοντέλο λύσης δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, είναι η «μόνη ρεαλιστική επιλογή».
Με το «υπουργικό» είπε ότι συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως αυτά της πανδημίας.
Ανέφερε εξάλλου πως είχε συναντήσεις με την ΕΕ, τα Ηνωμένα Εθνη και εγγυήτριες χώρες μετά την «εκλογή» του στην «προεδρία» του ψευδοκράτους, λέγοντας πως κάνουν το παν για συμφωνία στη βάση δύο κρατών.
Η Τουρκία, συμπλήρωσε, είναι πάντοτε στο πλευρό τους.
«Πλήρη στήριξη»
Ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ σε δηλώσεις του είπε ότι προσκάλεσαν τον κ. Τατάρ στη συνεδρία πριν τη Γενεύη, και συζήτησαν λεπτομερώς τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Εξέφρασε παράλληλα την «πλήρη στήριξη» της «κυβέρνησης» στις απόψεις του κ. Τατάρ για το Κυπριακό και ανέφερε πως συζήτησαν και για άλλα προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σανέρ, συζητήθηκε και το θέμα των «εκλογών» για πλήρωση της «βουλευτικής έδρας» που κενώθηκε μετά την «εκλογή» Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.
Ο ίδιος είπε ότι κανένα εκ των πολιτικών κομμάτων δεν επιθυμεί να διεξαχθούν «εκλογές» τον Ιούνιο για την «εκλογή» ενός μόνο «βουλευτή».
Ο κ. Σανέρ σημείωσε ότι τα «συγκυβερνώντα» κόμματα επιθυμούν να διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές» στις 3 Απριλίου 2022, η «αντιπολίτευση» όμως ζητά «εκλογές» στις 29 Αυγούστου 2021.
Στη συνάντηση με τον «πρόεδρο της βουλής» την Τετάρτη δεν υπήρξε συναίνεση επί του θέματος, είπε ο κ. Σανέρ και ανέφερε πως το ζήτημα θα τεθεί την Πέμπτη στη συνεδρία της «βουλής».
Πηγή: philenews.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις