Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Ψυχρολουσία μετά το «χαστούκι» των ΗΠΑ για τα F-35

Τουρκία : Ψυχρολουσία μετά το «χαστούκι» των ΗΠΑ για τα F-35

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την απόφασή του, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα ενημερωθεί το τουρκικό υπουργείο Αμυνας

Ψυχρολουσία επικρατεί στην Τουρκία μετά την κοινοποίηση της οριστικής απόφασης των ΗΠΑ ότι την αφήνουν εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την απόφασή του, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα ενημερωθεί το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να «παγώσει» τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα για τα F-35 Lightning II το 2019, εκτιμώντας ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που απέκτησε η Τουρκία είναι ασύμβατα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα για να αντληθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα F-35.

Από την πλευρά της, η Τουρκία επιμένει ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400 δεν αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ.

Πιέζει η Άγκυρα

Για το λόγο αυτό, φέρεται να έχει αναθέσει σε εταιρεία την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η SSTEK, με έδρα την Άγκυρα, ανήκει στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) -η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας- και θα πληρώσει 750.000$ στην Arnold & Porter για στρατηγικές συμβουλές έτσι ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα F-35 και να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και έχει διάρκεια έξι μηνών.

Τι αλλάζει

Η απόφαση των ΗΠΑ αναμένεται να ανατρέψει όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς αναμενόταν η παραλαβή 100 F-35 το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, θεωρείται ότι δημιουργεί τεράστια «τρύπα» στις μελλοντικές της ανάγκες για την επόμενη εικοσαετία. Μάλιστα, η Τουρκία είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει την αμυντική της πολιτική διότι δεν έχει συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς.

Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Must in

Το ΠΑΣΟΚ χτυπά την «επικίνδυνη για το ΕΣΥ» κυβέρνηση, ακολουθούν τα εργασιακά

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δημοσίευσε βίντεο με αντιπαραβολή των χειροκροτημάτων στους υγειονομικούς στην πανδημία και τη σημερινή εικόνα του ΕΣΥ, παρά τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024