Το Μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε
Η Διάσκεψη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια τυπική, διεκπαιρεωτική διαδικασία
Γράφουν οι Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης* και Γιώργος Μοσχόβης**
Πριν από 70 χρόνια ο οραματιστής Robert Schuman, ένας από τους πατέρες της Ευρώπης, με την περίφημη διακήρυξή του έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε ξεκίνησε ένα μοναδικό πολιτικό ταξίδι στην Ευρωπαϊκή ιστορία που έφερε ειρήνη και ευημερία, βελτιώνοντας τις ζωές όλων των ευρωπαίων πολιτών… και το ταξίδι συνεχίζεται.
Ήρθε η στιγμή να ξαναδούμε τις δομές και τη λειτουργία της Ένωσής μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και το μέλλον που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μαζί. Αντλούμε διδάγματα από τις επιτυχίες αλλά και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε και, με τη στενή συμμετοχή των πολιτών, χαράσσουμε τον οδικό χάρτη του κοινού μας μέλλοντος. Και τελικά, αποδεικνύουμε πως μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας. Για παράδειγμα:
- Στην επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης, του κοινωνικού της συμβολαίου και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
- Στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ώστε να διασφαλίσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την πιο δίκαιη, βιώσιμη, καινοτόμο και ανταγωνιστική οικονομία που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο.
- Σε επίπεδο γεωπολιτικής, η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, αναλαμβάνοντας ηγετικό διεθνή ρόλο στην προαγωγή των αξιών και των προτύπων της σε έναν κόσμο που βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αναταραχή.
Στη συζήτηση αυτή οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησαν τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – ένα νέο χώρο συζήτησης με τους πολίτες όπου θα εξετάζονται οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες της Ευρώπης. Ευρωπαίοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις γωνιές της Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν, και οι νέοι Ευρωπαίοι θα παίξουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα διοργανωθούν εκδηλώσεις με την κοινωνία των πολιτών και τους ενδιαφερόμενους παράγοντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και με τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους κοινωνικούς εταίρους και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η συμμετοχή τους θα εξασφαλίσει ότι η απήχηση της Διάσκεψης θα υπερβεί κατά πολύ τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και θα φθάσει σε κάθε γωνιά της Ένωσης.
Κεντρικό ρόλο στη Διάσκεψη παίζει η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 19 Απριλίου: είναι ο κεντρικός κόμβος μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους για την Ευρώπη και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να δουν τις σκέψεις άλλων πολιτών, να βρουν εκδηλώσεις κοντά τους, να οργανώσουν τη δική τους εκδήλωση και να παρακολουθήσουν την πρόοδο και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο https://futureu.europa.eu/ , να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Οι ιδέες τους θα συλλέγονται, θα αναλύονται, και θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης. Αυτές στη συνέχεια θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν από ομάδες εργασίας Ευρωπαίων πολιτών. Έως την άνοιξη του 2022 θέλουμε το εγχείρημα αυτό να καταλήξει σε συμπεράσματα και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Η Διάσκεψη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια τυπική, διεκπαιρεωτική διαδικασία. Η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 δείχνει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να διαδραματίσουν δραστήριο ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης και των πολιτικών της. Τώρα είναι η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.
*Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
** Επικεφαλής (ε.χ.) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις