Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυτό είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα την αντικαταστήσει μετά το Πάσχα
Οι απώλειες των 182 ημερών του τελευταίου lockdown. Πότε ξεκινά το πρόγραμμα ρευστότητας και τα ερωτήματα των επαγγελματιών για τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο
Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι πληρωμές προς τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου. Το συγκεκριμένο δε θα αφορά όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία και κατέγραψαν μείωση τζίρου γενικώς, αλλά μόνον εκείνες που είτε συνεχίζουν να είναι κλειστές είτε είχαν κλείσει για κάποιο διάστημα μέσα στον Απρίλιο.
Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή την μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση θα είναι ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Με περιοριστικά μέτρα
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.
Αυτή η αποζημίωση:
-είναι μη επιστρεπτέα,
-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Περί τις 100.000 οι ωφελούμενοι
Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.
Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.
Πηγή: ΟΤ
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
- Αστυνομία για Ακούνια: «Βρέθηκε κρεμασμένος με ένα σεντόνι»
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα