Τουρισμός : Τα μηνύματα ενόψει της επανεκκίνησης – Πότε αναμένεται η «ζεστή» περίοδος
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο - Τι προβλέπουν οι επιχειρηματίες
Της Μελίνας Ζιάγκου
Στις 15 Μαΐου η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στους ξένους τουρίστες, μετά την επίσημη κήρυξη της επανεκκίνησης του κλάδου του 20% του ΑΕΠ της χώρας, από τον πρωθυπουργό.
Είναι, όμως, αρκετή από μόνη της η ανακοίνωση αυτή για την αναθέρμανση του κλάδου; Από τι εξαρτάται η ικανοποιητική πληρότητα των καταλυμάτων; Τι μηνύματα αφουγκράζεται η αγορά και πού τοποθετούν χρονικά την «κανονική» λειτουργία του κλάδου;
Περισσότερες από μία ταχύτητες
Η δήλωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή ότι «δεν ανοίγουμε με έναν διακόπτη», είναι τροχιοδεικτική για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο προηγήθηκε το άνοιγμα στις χώρες-μέλη της ΕΕ και σε ακόμη πέντε (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Σερβία, ΗΑΕ και Ισραήλ) σε εννέα αεροδρόμια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα).
Οι προερχόμενοι από τις παραπάνω χώρες δεν τίθενται σε καραντίνα εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί για την Covid-19 με μοριακό τεστ μέσα στις τελευταίες 72 ώρες ή έχουν εμβολιαστεί και προσκομίζουν το σχετικό πιστοποιητικό από δημόσια αρχή και οπωσδήποτε έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό.
Ουσιαστικά, και όπως φαίνεται και από τον προγραμματισμό των ίδιων των ξενοδόχων που με χαρτί και μολύβι καταγράφουν με ακρίβεια τις κρατήσεις και την τάση που διαμορφώνεται από την πλευρά των υποψήφιων τουριστών, η χώρα θα μπει για τα καλά σε τουριστική σεζόν σε περισσότερες από μία ταχύτητες.
Δεδομένου ότι αφενός δεν υπάρχουν αρκετές πτήσεις, αφετέρου πολλές χώρες έχουν ακόμη κλειστά σύνορα και δεν επιτρέπουν ταξίδια, οι επιχειρηματίες δεν περιμένουν σημαντικό τουριστικό ρεύμα γι’ αυτή την περίοδο. Έτσι, ορισμένοι ετοιμάζονται για την επίσημη έναρξη της 15ης Μαΐου, και κάποιοι άλλοι για λίγο αργότερα.
Μετά τα μέσα Ιουνίου η «ζεστή» περίοδος
Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των ξενοδόχων, η επανεκκίνηση είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από την πληρότητα που χρειάζεται για να μην «μπαίνουν μέσα» οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμούν ότι παρά την επίσημη κήρυξη του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου, και ο Μάιος, αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η κίνηση θα είναι σχετικά υποτονική, με τις περισσότερες πτήσεις να αναμένεται να ανοίξουν εκείνο το διάστημα. Περιμένουν, πάντως, μια πολύ καλή σεζόν από το τέλος Ιουνίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα υποχωρήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ότι τα προγράμματα εμβολιασμού θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες υπολογίζουν πως τα φετινά έσοδα θα κυμανθούν στο 40%-50% των εισπράξεων της χρονιάς ρεκόρ του 2019. Υπενθυμίζεται πως πέρσι λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ.
Ο ξένος Τύπος
Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail οι υπουργοί βρίσκονται υπ’ ατμόν για να είναι έτοιμα τα διαβατήρια εμβολιασμού μέχρι τις 17 Μαΐου, προκειμένου να ανταποκρίνονται στην προϋπόθεση αυτή για να ξεκινήσουν ταξίδια εκτός Βρετανίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να ακολουθούν τον Ιούνιο, ωστόσο οι ασφαλείς προορισμοί δεν θα ανακοινωθούν πριν από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι συντάκτες της Daily Mail επικαλούνται πηγές από τον χώρο των tour operators, σύμφωνα με τις οποίες τα διαβατήρια εμβολιασμού για τους Βρετανούς τουρίστες αναμένεται να είναι έτοιμα από τον ερχόμενο μήνα, καθώς ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ μετέβη στο Ισραήλ για να μελετήσει ως πιθανό μοντέλο τα «πράσινα διαβατήρια», που ισχύουν εκεί.
Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει τη χαλάρωση των περιορισμών και της υποχρεωτικής καραντίνας για τουρίστες από 30 χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εμβολιαστεί, ή θα διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Περισσότερες από 20 ακόμη χώρες, σύμφωνα με τη Daily Mail, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Τουρκία, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά την άφιξη των ταξιδιωτών.
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφερόμενη στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο υιοθετούν όλο και περισσότερες χώρες, γράφει «αυξάνεται σταθερά ο κατάλογος των χωρών στις οποίες οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι. Θεωρείται ότι δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν τον ιό στη χώρα» και ειδικότερα για την Ελλάδα αναφέρει πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κρατήσεις για το καλοκαίρι. Όχι μόνο έχει άρει την καραντίνα για όλους εκείνους που εισέρχονται από την ΕΕ, αλλά δεν απαιτείται και τεστ PCR πλέον για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί».
«Η Ελλάδα επιτρέπει πλέον την είσοδο τουριστών από την ΕΕ και αρκετές άλλες χώρες υπό τη προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR καταργώντας παράλληλα την επταήμερη καραντίνα (…). Ήδη από τις αρχές του χρόνου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες, ο οποίος σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν τάσσονταν υπέρ ενός πιστοποιητικού αποστέλλοντας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακόμα και δείγμα ενδεχόμενου πιστοποιητικού. Και επειδή ακόμα αναμένουμε το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η Ελλάδα αποφάσισε και προχωρά μόνη μπροστά», αναφέρει μεταξύ άλλων η Handelsblatt.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις