Οι βιομετρικές κάμερες πρέπει να απαγορευτούν, λέει ρυθμιστική αρχή της ΕΕ
«Βαθιά και αντιδημοκρατική εισβολή» στην προσωπική ζωή των πολιτών
Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπων από απόσταση πρέπει να απαγορευτούν στην Ευρώπη ως «βαθιά και αντιδημοκρατική» αδιακρισία, ζήτησε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για θέματα ιδιωτικότητας, η οποία μάλιστα ψέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολικά χαλαρή στάση.
«Είναι απαραίτητη μια πιο αυστηρή προσέγγιση, δεδομένου ότι η βιομετρική αναγνώριση από απόσταση, μια εφαρμογή στην οποία η ΑΙ [τεχνητή νοημοσύνη] μπορεί να φέρει πρωτοφανείς εξελίξεις, εγκυμονεί εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους βαθιάς και αντιδημοκρατικής παρείσφρησης στην ιδιωτική ζωή των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS).
H ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες μετά την πρόταση κανονισμού που παρουσίασε η Κομισιόν για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, επιχειρώντας να επιβάλει όρια σε μια τεχνολογία στην οποία προηγούνται οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
- Οργανώσεις συλλέγουν υπογραφές κατά της βιομετρικής παρακολούθησης στην ΕΕ
- Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι εργοδότες δεν πρέπει να αξιολογούν τους υπαλλήλους με βιομετρικές μεθόδους
- Μεγάλος Αδελφός: Η «μυστική ατζέντα» της ΕΕ στη βιομετρική παρακολούθηση
Η πρόταση, η οποία θα μένει να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα απαγόρευε τη χρήση βιομετρικών καμερών σε δημόσιους χώρους, προβλέποντας ωστόσο εξαιρέσεις για περιπτώσεις που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, όπως για παράδειγμα την αναζήτηση αγνοούμενων παιδιών.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η πρόταση έγινε στόχος κριτικής από οργανώσεις για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίες διέκριναν «παραθυράκια» που θα επέτρεπαν σε απολυταρχικές κυβερνήσεις να καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών τους.
Ο EDPS υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να είχε εισακούσει τις προηγούμενες εκκλήσεις του για απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους.
Και καταλήγει με τη δέσμευση πως ο EDPS «θα εστιαστεί στην θέσπιση ορίων για αυτά τα εργαλεία και συστήματα που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις