Η κυβέρνηση παίζει στοίχημα με το… ντέρμπι κατά της πανδημίας – Το ρίσκο και οι κίνδυνοι
Ποντάροντας να κερδίσει το ματς εναντίον της πανδημίας, το στοιχημα της κυβέρνηση είναι πως μετά το Πάσχα οι δραστηριότητας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, θα ανοίξουν χωρίς πισωγυρίσματα και ανατροπές. Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση το επόμενο περιγράφονται με τις λέξεις “λουκέτα” σε επιχειρήσεις, αύξηση ανεργίας, χρέη
Βάζοντας στοπ στις παραφωνίες και με πιο ξεκάθαρο τοπίο επιχειρεί η κυβέρνηση να πορευτεί κατά την έξοδο από την υγειονομική κρίση με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί – παρά την μικρή βελτίωση στα υγειονομικά στοιχεία – να δώσει ενέσεις κατευνασμού και αισιοδοξίας πως όντως “διανύουμε το τελευταίο μίλι”. Κεντρικός άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής για την εποχή μετά την πανδημία αποτελεί η οικονομία, με τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός σκιαγραφούν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και τον τρόπο αποσωλήνωσης της οικονομίας από τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση το επόμενο περιγράφονται με τις λέξεις “λουκέτα” σε επιχειρήσεις, αύξηση ανεργίας, χρέη λόγω της πανδημίας, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία σταδιακά.
Ποντάροντας να κερδίσει το ματς εναντίον της πανδημίας, το στοιχημα της κυβέρνηση είναι πως μετά το Πάσχα οι δραστηριότητας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, θα ανοίξουν χωρίς πισωγυρίσματα και ανατροπές. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν το ρίσκο να εκτροχιαστούν οι σχεδιασμοί -από μία απρόβλεπτη εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων – από την κυβέρνηση επιχειρείται η εφαρμογή του σχεδίου “επόμενη ημέρα”. Παρουσιάζοντας δηλαδή συγκεκριμένα βήματα εξόδου και της επαναλειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τα στάδια αποσωλήνωσης της οικονομίας- σε αντίθεση με τη θολούρα του προηγούμενου διαστήματος, η οποία είχε επιβαρύνει τη δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης και την κόπωση των πολιτών.
Επιχείρηση «Ελευθερία» με self test, εμβολιασμούς και νησιά covid free
Τα όπλα για το ασφαλές άνοιγμα – χωρίς ανατροπές- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι καταρχάς τα self test και φυσικά η εμβολιαστική διαδικασία. Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως τα νησιά είναι προτεραιότητα της Επιχείρησης «Ελευθερία», καθώς η νησιωτικότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Ενόψει και της επαναλειτουργίας του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Ήδη, ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα μικρά νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και τις επόμενες ημέρες επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και στα μεγαλύτερα νησιά. Τον Μάιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα διατεθούν 2-2,5 εκ. δόσεις εμβολίων και τον Ιούνιο 3,5-4 εκ. Δόσεις, με τον πρωθυπουργό να προτρέπει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Aπό την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς των 30-39 ετών, οι οποίοι θα αρχίσουν να εμβολιάζονται άμεσα, από την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54. Ως και σήμερα, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού είναι 1.826.628, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 2.600.998 δόσεις εμβολίων.
Στρώνει το χαλί για την εποχή μετά την πανδημία – Οι προκλήσεις: Απασχόληση, Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις
Το σήμα για την έναρξη πιο στοχευμένων μέτρων έδωσε χθες η κυβέρνηση με την εξαγγελία του πακέτου φοροελαφρύνσεων, η οποία σηματοδοτεί την σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα πακέτα συγκράτησης της ύφεσης προς τα μέτρα ώθησης της ανάκαμψης. Στο δρόμο προς εφαρμογή είναι επίσης δράσεις ρευστότητας όπως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, η οποία αναμένεται να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών (ύψους 500 εκατ. ευρώ), όπως και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης (330 εκατ. ευρώ), το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις πληγείσες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού.
Από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ( ALPHA) γίνεται σαφές πως η απασχόληση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και ανέφερε ότι η «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα γίνει σταδιακά ώστε να μην γίνουν απολύσεις. Προανήγγειλε τη στήριξη των επιχειρήσεων στο μεταβατικό στάδιο, ενώ μεγάλο όπλο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμά δε πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι γρήγορη, όπως μετά το τέλος ενός πολέμου και ανέφερε ότι τα τραύματα -γιατί υπάρχουν τραύματα στον παραγωγικό ιστό- δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε.
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αρχίσει να ξεδιπλώνει την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ενώ “τρέχει” την διαδικασία επανέναρξης κλάδων της οικονομίας από τον Μάιο. Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται σαφές πως οι πόροι στα ταμεία της χώρας δεν είναι απεριόριστα, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν στα πόδια τους. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το σχέδιό του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στην Μ. Εβδομάδα και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται την είσπραξη της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ έως το τέλος καλοκαιριού, ωστόσο εκτιμάται ότι με την κινητοποίηση κάποιων εθνικών πόρων τα έργα δεν θα καθυστερήσουν. Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επιδιώκει μέσω των 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια) να κινητοποιήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δανείων που θα λάβει η χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (ανέρχονται σε 12,7 δισ ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως 31 δισ. ευρώ).
- Πώς βαθμολογούν οι διεθνείς επενδυτές τα ακίνητα στην Αθήνα
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Βουτιά στις εταιρείες του κλάδου μετά την εκλογή Τραμπ
- Conference League: Οι 9 απόλυτες, το φαβορί, η Νόα και ο Χιμένεθ
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κομβικής σημασίας για το κράτος η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Φαραντούρης: Όχι σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των υποψηφίων πλην Κασσελάκη