Οι φοροελαφρύνσεις στέλνουν μήνυμα: Η κυβέρνηση χτυπάει την πόρτα της μεσαίας τάξης
Ανάσα 2,7 δισ. ευρώ από τα 5 φορολογικά μέτρα. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης οι μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών θα συνεχιστούν και τονίζουν πως θα υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ειδικά απέναντι στη μεσαία τάξη.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Παρά την πανδημία συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος για να χαλαρώσει η θηλιά που επέβαλε στην μεσαία τάξη η προηγούμενη κυβέρνηση αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις εξαγγελίες του πακέτου των φοροελαφρύνσεων, θυμίζοντας όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 στο πρακτορείο Reuters ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης οι μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών θα συνεχιστούν και τονίζουν πως θα υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ειδικά απέναντι στη μεσαία τάξη.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σε αριθμούς σημαίνουν 2,7 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα με αναφορά φόρων και άλλων κατηγοριών σε επίπεδα πριν το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τη διετία 2020-2021 θα ανέλθουν στα 38 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 14 δισ. το 2021), ενώ στο δρόμο είναι η εφαρμογή δράσεων ρευστότητας όπως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, η οποία αναμένεται να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών (ύψους 500 εκατ. ευρώ), όπως και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης (330 εκατ. ευρώ), το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις πληγείσες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. Με τις χθεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αρχίσει να ξεδιπλώνει την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ενώ “τρέχει” την διαδικασία επανέναρξης κλάδων της οικονομίας από τον Μάιο. Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται σαφές πως οι πόροι στα ταμεία της χώρας δεν είναι απεριόριστα, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να σταθούν στα πόδια τους, ενώ η κυβέρνηση, παράλληλα, θα υλοποιεί το σχεδιασμό των μόνιμων ελαφρύνσεων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Οι ανακοινώσεις
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις:
1. Μειώνεται από φέτος για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
2. Μειώνεται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Φέτος μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 70%.
3. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.
4. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022
5. Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022
Κεντρικός άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής για την εποχή μετά την πανδημία αποτελεί η οικονομία, με τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός σκιαγραφούν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και τον τρόπο αποσωλήνωσης της οικονομίας από τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση το επόμενο περιγράφονται με τις λέξεις “λουκέτα” σε επιχειρήσεις, αύξηση ανεργίας, χρέη λόγω της πανδημίας, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία σταδιακά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις