Πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής
Συνεχίζεται ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την χτεσινοβραδινή τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των ειδικών για την πανδημία.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Συνεχίζεται ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την χτεσινοβραδινή τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των ειδικών για την πανδημία.
Ανεξαρτησία της Επιτροπής
Αν και όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν τίθεται θέμα δίωξης για την επιστημονική άποψη των μελών της επιτροπής εντούτοις η κόντρα γίνεται κυρίως στο πεδίο του ότι δεν δύναται να καταθέσουν ως μάρτυρες στο μέλλον τα μέλη της Επιτροπής στην περίπτωση που ανακινηθούν ζητήματα ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα.
Η κυβέρνηση τονίζει πως με την τροπολογία αυτή διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Επιτροπής ενώ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αλλοπρόσαλλη τακτική.
«Τα μέλη της Επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση. Προφανώς και πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής. Πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι, όπως και είναι ελεύθεροι, να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη, χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην ΕΡ1.
Αλλοπρόσαλλη τακτική
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «τακτική και λογική αλλοπρόσαλλη» λέγοντας ότι «από τη μια κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την Επιτροπή και δεν ακούει την επιστημονική άποψη και από την άλλη αντιδρά γι’ αυτή την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία των μελών της».
«Διάβαζα πριν από λίγο και μια δήλωση του κ. Ηλιόπουλου, που έλεγε ότι τίθεται θέμα Δημοκρατίας. Ποιο είναι το θέμα της Δημοκρατίας που τίθεται ακριβώς, όταν επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την άποψή τους; Οι επιστήμονες ψηφίζουν εντός της Επιτροπής, φέρνουν την εισήγηση της πλειοψηφίας στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την πολιτική απόφαση και την ευθύνη. Έχει πρόβλημα, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστήμη; Δεν θέλει να έχουν ανεξάρτητη άποψη οι επιστήμονες;» πρόσθεσε η κα Πελώνη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης σημείωσε πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι σέβεται τις αποφάσεις των ειδικών, στην πράξη ακυρώνει αυτή την άποψη. Η επιτροπή, τόνισε ο κ. Γαϊτάνης, είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο και δεν ασκεί διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν τα μέλη της ποινική ευθύνη, αλλά ούτε μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας ή fake news. Θέλουμε οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι, να διατυπώνουν την επιστημονική τους άποψη, ενώ υπογράμμισε ότι τις πολιτικές αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση που τελικά έχει και την ευθύνη.
Παραδοχή ενοχής
«Παραδοχή ενοχής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, την τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο της επιτροπής των επιστημόνων, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».
«Πρόκειται για παραδοχή ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κρυφτούν», είπε, εξηγώντας πως «είναι μια τροπολογία που αφορά τρεις επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα».
Προστατεύει πολιτικά πρόσωπα
«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει πολιτικά πρόσωπα, θέλει να μην αναγκαστούν μέλη της επιτροπής να βγουν και να μιλήσουν για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους από πολιτικά πρόσωπα», πρόσθεσε, «για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη αποσπασμάτων από τα πρακτικά της επιτροπής».
Τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολιτικές και αφορούν την κυβέρνηση», ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία χωρίς αίσθηση ελέγχου, χωρίς αίσθηση ότι υπάρχουν ευθύνες».
«Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετατρέπει την πανδημική κρίση σε κρίση Δημοκρατίας», διεμήνυσε.
Μάλιστα τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αντιπαραβάλλουν την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής με τις διώξεις σε υγειονομικούς λόγω των καταγγελιών τους για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ασυλία σε πολιτικά στελέχη και επιτροπές. Διώξεις στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής που τόλμησαν να μιλήσουν για τις ελλείψεις.#ακαταδιωκτο
— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) April 23, 2021
Την ώρα που διώκονται γιατροί επειδή καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε ΜΕΘ την ίδια ώρα η κυβέρνηση χθες επιχειρεί να περάσει το ακαταδίωκτο της επιτροπής και την απαγόρευση να καταθέτουν τα μέλη της επιτροπής ως μάρτυρες. #ακαταδιωκτο https://t.co/xhD1uLQQLv
— Δημήτρης Τζανακόπουλος (@d_tzanakopoulos) April 23, 2021
Η τροπολογία ρίχνει σκιές
Η ευθύνη των αποφάσεων ανήκει αποκλειστικά στη κυβέρνηση. Η επιστημονική γνώμη και άποψη δεν ποινικοποιείται και η ελεύθερη έκφραση και διατύπωση της προστατεύεται από το Σύνταγμα, ωστόσο οι ξαφνικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ρίχνουν ανεπίτρεπτες σκιές πάνω στους επιστήμονες, τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Γκεκέρογλου αναφέρει:
«Η ευθύνη των αποφάσεων για τα θέματα της πανδημίας και των εμβολιασμών ανήκει αποκλειστικά στη Κυβέρνηση, τα μέλη της και τα Κυβερνητικά όργανα και η οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβίβασης ή απόδοσής της στις επιστημονικές επιτροπές και τους ίδιους τους επιστήμονες, είναι απαράδεκτη πολιτικά, ηθικά και θεσμικά.
»Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι η επιστημονική γνώμη και άποψη δεν ποινικοποιείται και η ελεύθερη έκφραση και διατύπωση της προστατεύεται από το Σύνταγμα.
»Οι Κυβερνητικοί χειρισμοί με ξαφνικές τροπολογίες που κατατίθενται στη Βουλή, όχι απλά εκπρόθεσμες αλλά στο και πέντε (+5) χωρίς καμιά δυνατότητα διαλόγου υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, ρίχνουν ανεπίτρεπτα σκιές στους επιστήμονες και επιπλέον έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα βαυκαλίζεται ο Υπουργός Υγείας ότι δήθεν ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων».
«Η ευθύνη των αποφάσεων για τα θέματα της πανδημίας και των εμβολιασμών ανήκει αποκλειστικά στη Κυβέρνηση. Η επιστημονική γνώμη και άποψη δεν ποινικοποιείται και η ελεύθερη έκφραση και διατύπωση της προστατεύεται από το Σύνταγμα».@BKegeroglou ➡ https://t.co/EQCL2HORlt pic.twitter.com/lO5ObaAJHd
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) April 23, 2021
Προστατεύει τις κυβερνητικές ευθύνες
Τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείρισης της πανδημίας καλύπτει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σε σχέση με το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των επιστημόνων, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».
Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τις αποφάσεις που έχει λάβει για τη διαχείριση της πανδημίας, διαμορφώνοντας έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα δραστηριοτήτων που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την επιστήμη για να περάσει την πολιτική της.
Ανέφερε πως είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να διώκεται η έκφραση γνώμης και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των επιστημόνων εισηγείται, τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνει η κυβέρνηση, που προσπαθεί να τις θωρακίσει, διότι η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν πρέπει να εξετάζονται ως μάρτυρες σε περίπτωση κάποιας έρευνας.
Τόνισε ότι η τροπολογία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή για να μη γίνει συζήτηση και για να μην αναδειχθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
📍Παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ @ANT1TV
🔴Η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει τις αποφάσεις της για την πανδημία με τροπολογίαhttps://t.co/SNVgMK5TRf— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) April 23, 2021
Θωρακίζει την κυβέρνηση
«Κανείς δεν διώκεται για έκφραση επιστημονικής γνώμης αλλά ακόμα και να προσπαθήσει κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, δεν εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης την ελληνική δικαιοσύνη ή θέλει να θωρακίσει την κυβέρνηση από ενδεχόμενες καταθέσεις των μελών των επιτροπών;» τονίζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
«Μετά την χθεσινή ψήφιση από την Κυβέρνηση του ενισχυμένου ακαταδίωκτου για τις επιτροπές των ειδικών (Επιστημόνων, Υπηρεσιακή-Πολιτική του Υπουργείου Υγείας και Εμβολιασμού) με το οποίο δεν θα μπορούν να κληθούν ούτε ως μάρτυρες για να καταθέσουν αν χρειαστεί τα μέλη των επιτροπών αυτών, συντελείται και η τελευταία πράξη της «Μητσοτάκης Α.Ε.» για την πλήρη μετάθεση των εγκληματικών ευθυνών της.
»Η συγκεκριμένη διάταξη δεν προστατεύει τους επιστήμονες, αντιθέτως τους εκθέτει, αφού ουσιαστικά η Κυβέρνηση είναι σαν να λέει ότι τις μέρες που δεν θα φταίνε οι πολίτες, οι νέοι και οι πλατείες, θα ευθύνονται οι ειδικοί, οπότε θεσπίζουμε ένα ακαταδίωκτο ώστε εύκολα η Κυβέρνηση να μπορεί να τους «κατηγορεί» πολιτικά, χωρίς κάποιος να μην μπορέσει να αναζητήσει δικαστικά αυτές τις ευθύνες.
Διώκει γιατρούς και νοσηλευτές
»Μιλάμε βέβαια για την ίδια Κυβέρνηση που είτε η ίδια, είτε οι διορισμένες διοικήσεις της, διώκουν καθημερινά γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία επειδή με τα μέσα προστασίας που δεν είχαν από την πολιτεία, «διασπείρουν τον ιό στα νοσοκομεία». Τόσο ξεδιάντροπα λειτουργεί η «Μητσοτάκης Α.Ε.», μη διστάζοντας και μη δειλιάζοντας μπροστά σε τίποτα.
»Και επειδή ακούσαμε ήδη τα γνωστά πλέον κυβερνητικά επιχειρήματα για «ψεκασμένους» και αρνητές, που θα θέλουν να στοχοποιήσουν την επιτροπή των ειδικών, παραπέμπουμε την Κυβέρνηση στο Σύνταγμα και στην διασφάλιση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Πρόβλημα δημοκρατίας
»Κανείς δεν διώκεται για έκφραση επιστημονικής γνώμης, αλλά ακόμα και να προσπαθήσει κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, δεν εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης την ελληνική δικαιοσύνη ή μήπως απλώς θέλει να θωρακίσει την Κυβέρνηση του από ενδεχόμενες καταθέσεις των μελών των επιτροπές σε άλλες υποθέσεις που μπορεί να ανακύψουν;
»Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει και είναι πρόβλημα δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί με αυτούς τους αντιδημοκρατικούς όρους και τρόπους. Όχι δεν είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.» l’ etat. Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να μην εφαρμόσει αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βασικές αρχές της ισότητας, ντροπολογία».
Κανείς δεν διώκεται για έκφραση επιστημονικής γνώμης αλλά ακόμα και να προσπαθήσει κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, δεν εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης την ελληνική δικαιοσύνη ή θέλει να θωρακίσει την κυβέρνηση από ενδεχόμενες καταθέσεις των μελών των επιτροπών; https://t.co/clQrMDmNTS
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) April 23, 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις