Ναυάγιο στη Λιβύη: 130 πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη
Οι 130 πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Λιβύης έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των 350 ακόμα νεκρών από τις αρχές του 2021 στη Μεσόγειο.
Σε υγρό τάφο μετατρέπεται για άλλη μια φορά η Μεσόγειος με το τραγικό ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Οι καταγγελίες που έρχονται από την οργάνωση SOS Mediterranee μιλάνε για αδράνεια και αδιαφορία των ιταλικών και των λιβυκών αρχών που θα μπορούσαν να διασώσουν τους πρόσφυγες, αλλά και για εμπόδια στη δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων που δεν τους επιτρέπεται να προχωρούν σε διασώσεις στη Μεσόγειο, καθώς πολλά σκάφη τους κατασχέθηκαν από τις ιταλικές Αρχές.
Το χρονικό της τραγωδίας
Κανένας δεν σώθηκε από τους 130 επιβάτες των τριών σκαφών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Δεκάδες σοροί εντοπίστηκαν δίπλα σε βάρκα, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση SOS Mediterranee. Η ίδια οργάνωση δηλώνει πως έλαβε ειδοποίηση την Τρίτη από την τηλεφωνική γραμμή διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, Alarm Phone, για την παρουσία τριών σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο στα διεθνή ύδατα της Λιβύης, καθώς τα κύματα στην περιοχή έφταναν τα έξι μέτρα.
1/3 ⚫️ #Libya 22.04.21 – In a tragic turn of events more than 100 #migrants perished off the coast of #Libya as their rubber boat disintegrated in extreme weather conditions. Why? (Questions & Plausible Answers BELOW 👇) [cont] @Europol @EmmanuelleChaze #migrantcrisis #frontex pic.twitter.com/TXWNSvv1ED
— Migrant Rescue Watch (@rgowans) April 23, 2021
Το πλοίο της SOS Mediterranee, Ocean Viking, καθώς και εμπορικά πλοία, κατευθύνθηκαν στην περιοχή, αλλά δεν εντόπισαν κανέναν επιζώντα, παρά μόνο τουλάχιστον δέκα σορούς προσφύγων.
«Σήμερα μετά από ώρες έρευνας οι χειρότεροι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα», δήλωσε η Λουίζα Αλμπέρα, συντονίστια έρευνας και διάσωσης του Ocean Viking.
«Το πλήρωμα του Ocean Viking έμελλε να γίνει μάρτυρας των καταστροφικών συνεπειών του ναυαγίου μιας φουσκωτής βάρκας βορειοανατολικά της Τρίπολης. Αυτή η βάρκα με 130 επιβαίνοντες είχε γίνει γνωστό ότι βρισκόταν σε κίνδυνο την Τετάρτη το πρωί».
«Είμαστε συντετριμμένοι. Σκεφτόμαστε τις ζωές που χάθηκαν και τις οικογένειες που ενδέχεται ποτέ να μη μάθουν με βεβαιότητα τι απέγιναν αγαπημένα τους πρόσωπα».
Η Alarm Phone δήλωσε: «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν άλλα όλες οι αρχές εν γνώσει τους τους άφησαν να πεθάνουν στη θάλασσα».
Οι άνθρωποι της Alarm Phone λένε ότι βρισκόταν σε επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στη βάρκα τουλάχιστον επί 10 ώρες την Τετάρτη 21 Απριλίου και επανειλημμένα μετέδιδε την ακριβή θέση τους και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν στις Ευρωπαϊκές και Λιβυκές αρχές, αλλά και δημόσια.
Όμως, όλες οι Ευρωπαϊκές αρχές αρνήθηκαν να αναλάβουν να οργανώσουν μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ρίχνοντας τις ευθύνες στις Λιβυκές αρχές, λέγοντας ότι έχουν «επάρκεια».
Η Λιβυκή Ακτοφυλακή,από την άλλη, αρνήθηκε κι αυτή την οργάνωση επιχείρησης διάσωσης, αφήνοντας 130 ανθρώπους όλη νύχτα αβοήθητους στην αγριεμένη θάλασσα.
«Η έλλειψη ενός επαρκούς συστήματος περιπολίας είναι αναμφισβήτητη και απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο Φλάβιο ντι Τζάκομο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ιταλία. «Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές».
Την Τετάρτη το Ocean Viking έκανε έρευνες για ένα άλλο σκάφος με 40 επιβαίνοντες χωρίς επιτυχία.
Έχοντας σώσει χιλιάδες ανθρώπους από πνιγμό στη Μεσόγειο, πολλά σωστικά σκάφη ΜΚΟ βρίσκονται δεμένα σε λιμάνια της Ιταλίας, αφού οι ιταλικές αρχές διέταξαν την κατάσχεσή τους. Δεκάδες υποθέσεις εις βάρος ΜΚΟ ερευνήθηκαν από τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές τα τελευταία χρόνια, και οι περισσότερες από αυτές κατέπεσαν, σύμφωνα με τον Guardian.
3/3 [cont] LCdr R. Ghommed CO of the Libyan Coast Guard ship «Fezzan»: «These boats are like floating coffins and can disintegrate in minutes pulling all to certain death.» #migrantcrisis #frontex #seenotrettung #COVID19 pic.twitter.com/44mliOFnOf
— Migrant Rescue Watch (@rgowans) April 23, 2021
Σε μια κοινή έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης Rai News και της εφημερίδας Domani, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, περιέχονται έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών του Τραπάνι, με ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ τουλάχιστον τριών ανώτατων στελεχών της Λιβυκής Ακτοφυλακής και Ιταλών αξιωματούχων, που καταδεικνύουν την αδιαφορία της Λιβυκής πλευράς τόσο για τα βάσανα των προσφύγων όσο και για τη διεθνή νομοθεσία και την «απροθυμία τους να συνεργαστούν» με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες ζωές στη Μεσόγειο.
Πάνω από 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή τη θαλάσσια περιοχή το 2021, σύμφωνα με την SOS Mediterranee χωρίς να υπολογίσουμε τις απώλειες του ναυαγίου της Πέμπτης.
Την περασμένη βδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωστοποίησαν το θάνατο 41 ανθρώπων, ανάμεσα τους παιδιά, σε ναυάγιο στην Τυνησία.
- Η Διακήρυξη των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια – Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία με την ΕΕ
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Ο Μαρσιάλ αστόχησε σε πέναλτι, ο Χατζισαφί σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε (vid)
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χάνει την έφεση στην υπόθεση διαφθοράς
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 319 τίτλους (vid)