ΠΟΥ: Τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να δοκιμάζονται
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, τα συστήμτα υγείας παγκόσμια εξακολουθούν να παρουσιάζουν διατάραξη της λειτουργίας τους από την έναρξη της πανδημίας.
Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλα τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο και ένα χρόνο μετά η «αναταραχή» δεν έχει περάσει. Περίπου το 94% των 135 χωρών και περιοχών που απάντησαν στην έρευνά του ανέφεραν κάποιου είδους αναστάτωση, περιλαμβανομένων των επειγουσών επεμβάσεων για τη διάσωση της ζωής, ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ανέφερε σε μια έκθεση.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η αντιμετώπιση χρόνιων ασθενιών αλλά και άλλες απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες παρουσιάζουν διατάραξη της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας. Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό είναι ένας από τους λογους για τα προβλήματα, αλλά και ο φόβος των ασθενών να επισκεφθούν τις δομές υγείας.
«Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να δοκιμάζονται έναν και πλέον χρόνο μέσα στην πανδημία. Σχεδόν όλες οι χώρες που απάντησαν [στα ερωτήματα της έρευνας] ανέφεραν τουλάχιστον μία διατάραξη λειτουργίας και αναστάτωση αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς της υγείας, καταδεικνύοντας την εκτεταμένη επίδραση της πανδημίας στα συστήματα υγείας», ανέφερε ο Π.Ο.Υ.
Όμως υπάρχουν βελτιώσεις σε σύγκριση με το 2020, με τους εμβολιασμούς και κάποιες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας για τους ασθενείς να επανέρχονται, ανέφερε.
Σε πλούσιες χώρες τα προβλήματα λειτουργίας οφείλονται κυρίως σε στρατηγικές αποφάσεις για αναστολή ή τροποποίηση υπηρεσιών, ενώ στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες είναι συχνά απρογραμμάτιστα.
Οι 63 υπηρεσίες που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη φροντίδα επειγόντων περιστατικών, μητέρων και νεογέννητων, την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών περιλαμβανομένου του καρκίνου, λοιμωδών νόσων όπως η φυματίωση και η ελονοσία, καθώς και την ψυχική υγεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις