Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικά – Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα
Στον ιδιωτικό τομέα, τα self-tests είναι υποχρεωτικά από τις 03/05 για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες καθαρισμού, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις σχολές οδηγών.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τα self-tests από την Δευτέρα 26 Απριλίου γίνονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαία βάση για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους.
Από το μέτρο εξαιρείται το προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας και των ενστόλων. Από την ίδια ημερομηνία, υποχρεωτικά θα είναι τα self test και για ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.
Στον ιδιωτικό τομέα, τα self-tests είναι υποχρεωτικά από τις 03/05 για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες καθαρισμού, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις σχολές οδηγών.
Στους εργοδότες αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ επίσης δεν είναι υποχρεωτικό για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Για μαθητές και καθηγητές η διάθεση των self-tests θα αρχίσει να γίνεται εκ νέου μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 06/05, και η δήλωση του αποτελέσματος θα γίνεται στο self-testing.gov.gr.
Έκτακτο επίδομα – Ποιοι θα το λάβουν
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για το έκτακτο επίδομα που αφορά σε 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.
Αφορά σε 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη σχετικά με τουρισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοπους και γυμναστήρια, τα οποία ήταν κλειστά με κρατική εντολή. Εκτός επιδόματος μένει ο τομέας της εστίασης.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να λάβει κάποια επιχείρηση το επίδομα είναι να παρέμειναν κλειστοί τον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχει κριτήριο τζίρου. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και μη επιστρεπτέο.
Το ύψος του επιδόματος είναι 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους.
Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές έως 15 ημέρες τον Απρίλη, θα πάρουν το μισό του επιδόματος.
Προκαταβολή φόρου: Από πότε και για ποιους μειώνεται
Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Επίσης, μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
Ακόμα, μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις