Η Ελλάδα έχει ακόμα κοροναϊό, αλλά οι τουρίστες αρχίζουν να καταφθάνουν για τα καλά
Το CNN φιλοξένησε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με την ορατότητα της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη του φετινού καλοκαιριού
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Τα μοντέλα Lydia-Angel Beach και Charlotte Claussen κάθονται στην Πλατεία Μοναστηρακίου, απολαμβάνοντας τον ζεστό ήλιο της Αθήνας, έχοντας καθησυχάσει την πείνα τους μετά το casting με ένα ζουμερό σουβλάκι από το κλασικό σουβλατζίδικο της πλατείας «Ο Θανάσης».
Τα κορίτσια πέταξαν πριν από λίγες ημέρες, μετά την απόφαση της Ελλάδας να άρει την καραντίνα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες και για εκείνους που είχαν αρνητικά τεστ κοροναϊού.
«Είμαστε μοντέλα, οπότε είμαστε εδώ για δουλειά, αλλά την συνδυάζουμε με διακοπές», λέει η Beach. «Ο καιρός είναι καταπληκτικός, οι άνθρωποι είναι πραγματικά φιλόξενοι και το φαγητό είναι πολύ καλό. Όλοι μιλούν αγγλικά, οπότε όλα μας είναι εύκολα!»
Δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τουρίστες που απολαμβάνουν αυτήν την περίοδο την περίοδο αιχμής στην Αθήνα, αλλά σύντομα αναμένονται.
Από τις 19 Απριλίου, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Σερβίας και των ΗΑΕ που έχουν εμβολιαστεί ή παρουσιάσει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη είναι ελεύθεροι να εισέλθουν στην Ελλάδα και πρέπει να συμμορφωθούν με τους εσωτερικούς περιορισμούς της χώρας στην κυκλοφορία.
Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να ανοίξει σε όλες τις άλλες χώρες με τους ίδιους όρους, από τις 15 Μαΐου.
Η κίνηση αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει συγκριθεί με οποιονδήποτε άλλο σημαντικό τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη – όπου τα νέα κύματα του Covid-19 προκαλούν επί του παρόντος βαριές καραντίνες. Και ακόμη και για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν ένα τολμηρό βήμα σε μια περίοδο που εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί για τους ντόπιους.
«Μια μικρή μειοψηφία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, το βλέπει ως περιττό στοίχημα, διακινδυνεύοντας την περαιτέρω άνοδο των υποθέσεων Covid, η οποία έφτασε σε νέα κορυφή στις αρχές Απριλίου», γράφει το CNN.
Αλλά σε μια χώρα όπου το 20% του εθνικού εισοδήματος εξαρτάται από τον τουρισμό και οι συνέπειες μιας δεκαετίας οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να είναι αισθητές, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το «άνοιγμα» ως ένα ζωτικό βήμα από ένα οικονομικό αδιέξοδο, επιμένοντας ότι τα εμβόλια και οι δοκιμές θα βοηθήσουν σημαντικά στο να ξεπεραστεί τυχόν επανεμφάνιση του ιού.
Για τους πρώτους επισκέπτες, η χαλάρωση των περιορισμών στην Ελλάδα αποδεικνύει ήδη μια ευπρόσδεκτη αντίθεση με τους αυστηρότερους ελέγχους στις πατρίδες τους.
«Στη Γερμανία, οι περιορισμοί Covid-19 είναι πολύ πιο αυστηροί», λέει η Claussen. «Τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά εδώ. Είναι ένα καλό μέρος για να ταξιδέψετε τώρα και η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά τουρίστες», λέει.
Το CNN επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Οι Έλληνες παραμένουν σε καραντίνα και πρέπει να στείλουν ένα SMS ή να φέρουν ένα χειρόγραφο σημείωμα για να αφήσουν τα σπίτια τους , ώστε να επισκεφθούν έναν γιατρό, να βοηθήσουν κάποιον που έχει ανάγκη, να ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ ή να ασκηθούν, μεταξύ άλλων περιορισμένων δραστηριοτήτων.
Προς το παρόν, μπορούν να κινηθούν μεταξύ δήμων εντός του νομού τους τα σαββατοκύριακα. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.»
Ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Covid-19 της ελληνικής κυβέρνησης, λέει στο CNN ότι η απόφαση ανοίγματος είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του εθνικού ηθικού.
«Θέλουμε να δώσουμε στον [ελληνικό] λαό μια ελπίδα, δεδομένου ότι όλοι είναι κουρασμένοι», λέει στο CNN. «Εάν οι αριθμοί γίνουν καλύτεροι ή χειρότεροι, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τον χάρτη του ιού», λέει. Και προσθέτει:
«Έχουμε δύο εργαλεία τώρα που δεν διαθέταμε πέρυσι, δηλαδή εμβόλια και σετ αυτοελέγχου. Το 25% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο στόχος είναι να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε όλα τα ηλικιακά φάσματα.»
Παρά την κίνηση της κυβέρνησης να ζεστάνει τους τουριστικούς κινητήρες – μετά από ένα καταστροφικό 2020 που οι αφίξεις στην Ελλάδα έπεσαν από 31,3 εκατομμύρια το 2019 σε 7,4 εκατομμύρια πέρυσι – σταδιακά σταδιακά στις αφίξεις, φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες είναι διστακτικοί, προς το παρόν, αν και με απόλυτη επιθυμία να ταξιδέψουν, έστω συμμορφωμλενοι σε κάποιους περιορισμούς.
Τα περισσότερα από τα μικρότερα ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από την Αθήνα παραμένουν κλειστά, με πολλά να αναμένεται να ανοίξουν μετά την 1η Ιουνίου σε σχέση με τους ομολόγους τους στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
«Έχουμε κρατήσεις κυρίως από τα μέσα Μαΐου και μετά, η πλειοψηφία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Δανία και το Βέλγιο, με το 99% από αυτές σε ευέλικτη βάση», λέει στο CNN ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου του κέντρου.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του τουρισμού θα έχουν προτεραιότητα εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις