Γηροκομείο στα Χανιά: Ο θάνατος από βίαιο τάισμα και η ανεξήγητη διαθήκη
Πληθαίνουν τα στοιχεία για το γηροκομείο κολαστήριο στα Χανιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
Δεν έχουν τέλος οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου μέσα σε ένα χρόνο πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς.
Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν εκταφές ηλικιωμένων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ίδρυμα, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερευνούν όχι 68, αλλά 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων. Πολλοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.
Ερωτήματα δημιουργούνται και για τις περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων, καθώς έχουν έρθει στο φως «ύποπτες» διαθήκες όπου οι θανόντες αφήνουν τα υπάρχοντά τους είτε στην Εκκλησία είτε στο γηροκομείο.
Πρώην εργαζόμενη κάνει λόγο για 30 θανάτους, ο ένας από βίαιο τάισμα
Ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να πιστέψει τα όσα δηλώνει γυναίκα πρώην υπάλληλος του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων.
Μιλάει για ψεκασμούς με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων για να καταπολεμήσουν ψείρες, αναφέρει απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας και δηλώνει ότι έχει δει 25 ως 30 θανάτους, ένας εκ των οποίων ενδεχομένως να προέκυψε έπειτα από βίαιο τάισμα με σύριγγα.
Η γυναίκα, που εργάστηκε ως βοηθός νοσηλευτή από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020, ανέφερε στο zarpanews: «Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε. Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που είχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν».
Η πρώην υπάλληλος αποκαλύπτει ότι υπήρχαν άνθρωποι που πνίγηκαν την ώρα που τους τάιζαν. «Εγώ είδα την κινητικότητα εκεί όταν συνέβη και όταν ρώτησα μου είπαν ότι δεν έγινε τίποτα. Το έμαθα από τους υπόλοιπους μετά. Έχω δει πολλούς θανάτους. Γύρω στα 25- 30 άτομα σίγουρα».
Στην ερώτηση, πώς έβλεπε να συμβαίνουν οι θάνατοι στο ίδρυμα, υποστηρίζει:
«Έκαναν πυρετό, μας λέγανε ότι δεν είχαν καλό οξυγόνο, μπλάβιζαν. Πολλοί πέθαιναν με ανοικτά τα μάτια. Γιατρός δεν ερχόταν καν να πιστοποιήσει. Τους συγγενείς τους ενημέρωναν σπάνια εκείνη τη στιγμή, μπορεί να το έκαναν την επόμενη μέρα, ή όταν πήγαινε στο νεκροτομείο. Μπορεί να έπαιρναν τηλέφωνο και να έλεγαν ότι δεν πάει καλά και ότι τον περιμένουμε να πεθάνει. Πολλές φορές τους ετοιμάζανε οι ίδιοι (σ.σ. τους νεκρούς), συνεννοούμενοι με το γραφείο τελετών, γιατί κάποιοι είχαν συγγενείς στο εξωτερικό και δεν υπήρχε εδώ συγγενής να τους παραλάβει, για να τον πάρουν ντυμένο. Πολλοί όμως είχαν κατακλίσεις που οι συγγενείς δεν το ήξεραν καν. Τα σώματά τους είχαν ανοίξει…».
Επίσης η πρώην υπάλληλος δήλωσε ότι έδεναν τους τρόφιμους, ακόμα και όσους δεν υπήρχε ανάγκη:
«Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι. Ακόμα και περιπατητικοί. Ακόμα και αυτοί που καταλάβαιναν και έλεγαν ότι δεν θα σηκωθούν. Οι περιπατητικοί ούτε με περπατούρα δεν κινούνταν, με την πρόφαση ότι μπορεί να πέσουν. Τους έδεναν και πολύ άσχημα. Το κάθε πόδι κάτω απ την καρέκλα, στη μέση, πολλές φορές και εδώ (σ.σ. δείχνει το στήθος), ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Και το τελευταίο τρίμηνο που ήμουν εκεί, κλαίγανε. Μας φιλούσαν τα χέρια. Εμένα μου είχαν πει να μιλήσω, υπήρχαν περιπτώσεις που μου λέγανε να το πω στα παιδιά τους.
-Και γιατί δεν μιλούσαν οι ίδιοι στα παιδιά τους όταν τους έβλεπαν;
-Προσπαθούσαν, αλλά έμπαινε σφήνα η διευθύντρια ή οι «ειδικοί» βοηθοί νοσηλευτές, οι χρόνιοι «θαμώνες»».
«Γιατρός ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα από μια ώρα το πολύ, δεν άγγιζε, έβλεπε από μακριά και έφευγε. Άνθρωποι κλαίγανε, πολλές φορές μου ζητούσαν εγώ να του πω κάτι. Εγώ τους γυρνούσα και του έδειχνα τις πλάτες τους, να δει το δέρμα τους και τότε μόνο έδινε καμιά κρέμα.
Εγώ πήγα ως ανειδίκευτο προσωπικό, βοηθός νοσηλευτή. Βάζανε κλύσματα, βάζανε διπλά υπόθετα. Έχω δει να βάζουν ολόκληρο χέρι στον ποπό ανθρώπων, για να βγάλουν τα κόπρανα και οι άνθρωποι σφάδαζαν από τον πόνο. Και μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Ευτυχώς δεν μπήκα στη διαδικασία και έφυγα πριν χρειαστεί να τα κάνω και εγώ».
Οι συνθήκες διαβίωσης, όπως λέει η πρώην υπάλληλος, ήταν πολύ άσχημες:
«Είχαμε καγκελάκια που στέγνωναν έξω από τα δωμάτια τις βρεγμένες πετσέτες. Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά».
Ακόμα, η πρώην υπάλληλος κάνει αναφορά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου φέρονται να υπήρχαν τρόφιμοι σε κακή κατάσταση:
«Στο υπόγειο ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες, μύριζε πάντα σήψη, μύριζε κρέας. Αρωμάτιζα τη μάσκα μου για να μπω. Τα στόματα των ανθρώπων μύριζαν. Στο υπόγειο έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή αυτούς που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη. Πιστεύω ότι κάποιοι πλήρωναν και κανονικό δωμάτιο πάνω και μετά τους έβαζαν κάτω χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι».
Τελικά η βοηθός νοσηλευτή απολύθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ αναφέρει και ότι της είχε ζητηθεί να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας:
«Τον τελευταίο μήνα πριν με απολύσουν, μου ζήτησαν να υπογράψω δήλωση απορρήτου γιατί “είμαι γλωσσού”. Μια μέρα με πήραν τηλέφωνο να έρθω και μου είπαν να υπογράψω την παραίτησή μου. Αρνήθηκα. Απολύθηκα χωρίς να πάρω τον μισθό μου, αναγκάστηκα να πάω σε επόπτη. Και έχω μάθει ότι παγίδευαν νοσηλευτές, ότι δήθεν έκλεβαν».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η πλευρά του οίκου ευγηρίας έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή, με την ιδιοκτήτρια να έχει δηλώσει ότι πρόκειται για εκδικητικές πράξεις από πλευράς υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από την επιχείρηση.
«Τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς»
Πρώην εργαζόμενος του ιδρύματος μιλά στο δελτίο του MEGA και αποκαλύπτει την απάνθρωπη συμπεριφορά – στα όρια βασανιστηρίων – που δέχονταν οι ηλικιωμένοι
«Τους δένανε, τους δέρνανε, τους ναρκώνανε για να μην έχουν τόση ενέργεια γιατί κάποιοι ήταν διεγερτικοί…Με πήραν χαμπάρι γιατί έκανα πως τους έδενα, αλλά δεν τους έδενα. Μου βάλανε χέρι κατάλαβαν ότι ήμουν αντιδραστικός, ότι δεν θέλω να τους δένω και τους έδεναν οι ίδιοι» σημείωσε.
Ο ίδιος για βιοποριστικούς λόγους κατάφερε να μείνει μόλις πέντε μήνες στην μονάδα αυτή, ωστόσο αισθανόταν αφόρητες τύψεις βλέποντας τους αβοήθητους γέροντες να υποσιτίζονται όπως ο ίδιος αναφέρει.
«Μπορεί να τους τάιζαν μια μπανάνα, πέντε άτομα. Το φαγητό, ενώ έλεγαν ότι έχουν κρέατα και λοιπά, μια φορά το μήνα και αν…» πρόσθεσε.
Η κόρη μιας από τις ηλικιωμένες που βίωναν τις απάνθρωπες όπως φαίνεται συνθήκες, περιέγραψε σε τι κατάσταση έφυγε από τη ζωή η μητέρα της.
«15 μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν» υποστήριξε.
Ο πρώην εργαζόμενος καταγγέλλει πως οι υπεύθυνοι της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, προσπαθούσαν να καρπωθούν οποιοδήποτε πολύτιμο αντικείμενο είχαν οι τρόφιμοι.
«Τους αφαιρούσαν μασέλες, χρυσά δόντια…» συμπλήρωσε.
«Αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί, ότι μια ηλικιωμένη αφέθηκε στο έλεος του Θεού, εγκαταλείφθηκε μετά από πέσιμο, άνοιγμα στο κεφάλι, τεραστίων διαστάσεων τρύπα, όλα αυτά, είναι ασύστολα ψεύδη. Εγώ προκάλεσα να γίνει η εκταφή, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» σημείωσε η ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
Η ύποπτη διαθήκη
Ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει νέα μαρτυρία ενός συγγενή μιας ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο. Σήμερα, είχε το μνημόσυνο ενός έτους.
«Σαν σήμερα πέθανε. Πέθανε εκεί μέσα, πέθανε σε ένα θάλαμο 2 επί 1,20. Από την πείνα στην ουσία πέθανε. Δεν μας αφήναν να της πηγαίνουμε φαγητό. Μας είχαν πετάξει με τις κλωτσιές έξω.»
Ένας άλλος συγγενής θύματος δήλωσε ότι όλη η περιουσία της ηλικιωμένης μεταβιβάστηκε στην εκκλησία, ενώ οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση έγιναν εν μέσω διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ένας άλλος άνδρας αναφέρει ότι είδε τη μητέρα του Τετάρτη απόγευμα φανερά αδυνατισμένη, καμία σχέση με το πώς ήταν όταν πρωτομπήκε στο γηροκομείο. Την Παρασκευή ενημερώθηκε ότι πέθανε.
Έρχονται διώξεις
Έχει ήδη γίνει παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που τρέχει πιο γρήγορα την υπόθεση, και σύμφωνα με πληροφορίες, αν όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα, το αργότερο την εβδομάδα μετά το Πάσχα, θα ασκηθούν διώξεις και θα απαγγελθούν κατηγορίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε άλλη διαβάθμιση μπαίνει πια αυτή η υπόθεση και είναι πολλά τα όσα θα αποκαλυφθούν. Μέχρι στιγμής 7 πρώην εργαζόμενοι έχουν κληθεί να καταθέσουν.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι θάνατοι ενδέχεται να είναι περισσότεροι από 73 καθώς κάποιοι καταγράφηκαν στο νοσοκομείο. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων.
Η διευθύντρια και ο δικηγόρος του γηροκομείου απειλούν με νομικές κινήσεις κατά όσων καταγγέλλουν. Επίσης, για το ζήτημα της πώλησης του γηροκομείου η ιδιοκτήτρια της μονάδας υποστήριξε πως η συγκεκριμένη αγγελία είναι παλιά και πως το γηροκομείο δεν πωλείται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις