ΗΠΑ-Τουρκία: Η χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών
Τα βλέμματα όλων στην Τουρκία είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά την σημερινή 106η επέτειο.
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Η προσμονή της Άγκυρας για επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έληξε. Χθες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Όμως η αφορμή φαίνεται ότι θα επιδεινώσει περεταίρω τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι σήμερα θα ανακοινώσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Για να απαντήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση μη δεσμευτική και χωρίς νομικά αποτελέσματα. Όμως πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στη συνομιλία ο Ερντογάν ζήτησε την επιστροφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, σημειώνοντας ότι η διευθέτηση αυτού του θέματος και της στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στο YPG και το PKK στη βόρεια Συρία θα βοηθούσαν στη βελτίωση των σχέσεων.
Σειρά επαφών
Από τις εν λόγω διαρροές είναι ξεκάθαρο ότι στην πρώτη αυτή επικοινωνία κυριάρχησαν τα αγκάθια που υπάρχουν στις παγωμένες σχέσεις των δύο χωρών. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν την πρώτη συνάντησή στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.
Αμέσως μετά την πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν και τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ υπουργών εξωτερικών, Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν και του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν με τον Συμβουλο Ασφαλείας του Μπάιντεν Σάλιβαν.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αμέσως μετά την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσουν την Τουρκία και επίσημα εκτός του προγράμματος των F35 οδηγεί πλέον τις σχέσεις των δύο χωρών στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις