Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ενα καθαρό μήνυμα

Ενα καθαρό μήνυμα

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική αυτή βρίσκεται στον αντίποδα αυτής που εφήρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν, με αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων και εισφορών γονάτισε την οικονομία για να εμφανίζει φουσκωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και να μοιράζει επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ενα καθαρό μήνυμα έστειλε, αυτή την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τη μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Παρά τις αβεβαιότητες, τα μπρος – πίσω και τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, το σήμα ήταν ξεκάθαρο για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στην οικονομία. Θα επιμείνει στη μείωση των φόρων με βάση τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά δεν κατάφερε έως τώρα να εφαρμόσει, εξαιτίας της παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής θύελλας που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η στόχευση αυτή παραμένει αναλλοίωτη για την κυβέρνηση, παρά τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών που έφεραν τα απανωτά lockdown και τα μέτρα στήριξης. Και αυτό γιατί, λόγω της εκτίναξης των ελλειμμάτων και του χρέους, η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να συνδυασθεί, αργά ή γρήγορα, από μέτρα διορθωτικού χαρακτήρα. Μόνο έτσι θα συμμαζευτούν τα μεγάλα ανοίγματα στον προϋπολογισμό και θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως απαιτούν η καμπύλη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και οι αγορές.

Αλλά αυτή είναι η δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί, κάποια στιγμή μέσα στο 2022, μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα ληφθούν πανευρωπαϊκά για την επιστροφή σε μια νέα δημοσιονομική σταθερότητα. Προς το παρόν, το στίγμα της φορολογικής πολιτικής είναι σαφές: Μειώσεις φόρων για τη στήριξη, κατά κύριο λόγο, των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Εκεί αποσκοπεί η μείωση της φορολογίας για της επιχειρήσεις και της προκαταβολής του φόρου για αυτές και τους μικρομεσαίους. Οσο για τα νοικοκυριά, με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, διασφαλίζεται, ουσιαστικά, η παγίωση για τα επόμενα χρόνια των μειώσεων σε εισφορά αλληλεγγύης και εισφορές που τέθηκαν σε ισχύ από φέτος

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική αυτή βρίσκεται στον αντίποδα αυτής που εφήρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν, με αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων και εισφορών γονάτισε την οικονομία για να εμφανίζει φουσκωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και να μοιράζει επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι και η σημερινή κυβέρνηση με τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε επιχειρεί, ταυτόχρονα, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκαλούν οι αντιφάσεις και οι αστοχίες της στη διαχείριση της πανδημίας. Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι η πολιτική αυτή είναι η σωστή για την οικονομία.

Sports in

Η ιδιαίτερη ανάλυση για τον Γουόκαπ: «Μπορεί να κάνει το… άλμα στο ΝΒΑ;»

Ο Τόμας Γουόκαπ, οι εμφανίσεις του στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική ομάδα και η ανάλυση για το ΝΒΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024