«Μαύρη» Κυριακή: Έσπασε το φράγμα των 10.000 θανάτων – Φόβος για μήνα και όχι εβδομάδα των παθών
Ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ σημείωσε η Ελλάδα, η οποία από σήμερα μετράει 10.000 θανάτους από κοροναϊό. Πρόκειται για ένα ακόμα θλιβερό ορόσημο, τη στιγμή που η χώρα μας ετοιμάζεται για το δεύτερο Πάσχα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των περιοριστικών μέτρων
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ σημείωσε η Ελλάδα, η οποία από σήμερα μετράει 10.000 θανάτους από κοροναϊό. Πρόκειται για ένα ακόμα θλιβερό ορόσημο, τη στιγμή που η χώρα μας ετοιμάζεται για το δεύτερο Πάσχα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των περιοριστικών μέτρων.
Βέβαια, αν και όπως τονίζεται τόσο από το κυβερνητικό, όσο και από το επιστημονικό επιτελείο, το φετινό Πάσχα δεν θα έχει τους περσινούς περιορισμούς, το σίγουρο είναι πως… θα το περάσει ο καθένας στην πόλη του.
Όλα αυτά τη στιγμή που έχουν ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας οι συζητήσεις για το τέλος της πανδημίας, καθώς και για… να πέσουν οι μάσκες, τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, όσο πιστεύαμε, αφού η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται στη χώρα μας, προκαλώντας αγωνία στις αρχές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ότι το κρούσμα εντοπίστηκε σε τυχαίο έλεγχο του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η 33χρονη πριν βρεθεί θετική στον κοροναϊού, κυκλοφορούσε μέσα στην κοινωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
- Διαβάστε επίσης: Μαγιορκίνης στο in.gr – «Αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από τον Μάιο, ‘τείχος ανοσίας’ το καλοκαίρι, φθινόπωρο χωρίς μάσκες»
Η ινδική μετάλλαξη και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μία αλλοδαπή 33 ετών, κάτοικος Αττικής, αποτελεί το δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας.
Σε αντίθεση με το κρούσμα της Πάτρας που δεν είχε ιστορικό ταξιδιού, η νεαρή γυναίκα, είχε επιστρέψει πρόσφατα από Ντουμπάι, με αρνητικό PCR τεστ, αλλά μετά την άφιξή της εμφάνισε συμπτώματα της λοίμωξης.
«Θα γίνει ιχνηλάτηση με τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή και από το εργαστηριακά δεδομένα που θα προκύψουν θα δούμε πώς θα προχωρήσει η ιστορία με αυτή τη μετάλλαξη» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.
Τρομοκρατεί τους ειδικούς
Η ινδική παραλλαγή έχει τρομοκρατήσει τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς φέρει στοιχεία από τις δύο πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, δηλαδή της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
«Συνδέεται με μεγαλύτερη μετάδοση καθώς επίσης και μία μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή. Δηλαδή παρακάμπτεται κατά κάποιο τρόπο η ανοσολογική προστασία» ανέφερε ο Δημήτρης Θάνος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Οι ειδικοί αισιοδοξούν, πάντως, ότι η ινδική παραλλαγή δεν οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα.
«Πολλά κρούσματα σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία κλπ. άρα θα έρθει και εδώ» είπε από την μεριά της κ. Λινού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παυλάκη, εάν η ινδική μετάλλαξη επικρατήσει στη χώρα μας, ενώ όλες οι δραστηριότητες ανοίγουν, δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να δούμε τέταρτο κύμα πανδημίας. «Το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων μαζί δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα».
Λίγα τα δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος
«Δύσκολο να πούμε πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη του κοροναϊού», με αφορμή τα δυο κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Ζώη.
Σύμφωνα με την κ. Ζώη τα δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ λίγα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την μεταδοτικότητα του.
Η κ. Ζώη τόνισε ότι «η ερευνητική κοινότητα εργάζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι για να ερευνήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος». Συνεπώς όπως είπε, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ανησυχητική.
Μάλιστα όπως είπε, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης σε στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος προς το παρόν και όχι ως ανησυχητικό στέλεχος, όπως έχει κατάξει το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης».
Στην Ελλάδα κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη
Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη.
Αυτό επιβεβαίωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος είπε πως «η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Στην ουσία έχουμε μια νέα πανδημία που ξεκίνησε από τη βρετανική μετάλλαξη. Μας χτύπησε ανελέητα».
Σε αυτό συμφωνεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε πως «τα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Β117 η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχεί και στην πατρίδα μας και για την παραλλαγή αυτή τα εμβόλια δουλεύουν. Η αποτελεσματικότητα τους είναι στο 97%».
Έρχεται… το τέλος της πανδημίας
Πάντως, από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για το τέλος της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Σύψας εκτιμά πως το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τον Αύγουστο του 2022 όταν θα έχουμε τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί και ο ιός».
«Από τη δίνη της πανδημίας δεν θα βγούμε πάντως το 2021» τόνισε.
Ο κ. Σύψας επεσήμανε, επίσης, πως το μοναδικό όπλο προς την επιστροφή στην κανονικότητα είναι τα εμβόλια.
«Θα πληρώσουμε το άνοιγμα με χιλιάδες θανάτους»
Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το άνοιγμα της χώρας, καθώς και το Πάσχα θα φέρουν αύξηση κρουσμάτων και «χιλιάδες θανάτους».
Για βαρύ τίμημα από το σταδιακό άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας προειδοποίησε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας πως η επιλογή για μερική άρση των μέτρων «με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους».
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους», ανέφερε ο κ. Παυλάκης την Κυριακή, μιλώντας στο MEGA και προσθέτοντας:
«Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό. Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα».
«Μικρή αύξηση κρουσμάτων λόγω Πάσχα»
Την εκτίμηση ότι οι ημέρες του Πάσχα θα φέρουν μια μικρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν μαζικά.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το Πάσχα θα έχουμε μια μικρή αύξηση των νέων μολύνσεων, λόγω των συγκεντρώσεων οικογενειών και φίλων. «Να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γιατί είναι επικίνδυνο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα πρέπει να προσέχουμε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις