Μπρα ντε φερ για το 8ωρο: Χρειάζονται ριζικές αλλαγές διαμηνύει η κυβέρνηση – Επί ποδός πολέμου η αντιπολίτευση
Ως απαίτηση της κοινωνίας παρουσιάζει η κυβέρνηση το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αφετηρία του νομοσχεδίου λέει ο κ. Χατζηδάκης. Για ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας μιλάει ο Ά. Σκέρτσος. Σύσκεψη Τσίπρα με συνδικαλιστές
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ως απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας παρουσιάζει η κυβέρνηση το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά ενώ από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση μιλάει για αιτία πολέμου ενώ στην αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η κατάργηση του 8ωρου.
Ευρωπαϊκός χάρτης δικαιωμάτων
Ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά καθυσυχαστικός και υποστηρίξε πως το 8ωρο, το 5νθήμερο και οι 40 ώρες δουλειάς είναι και θα είναι κατοχυρωμένα και στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.
«Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ αυτό κατοχυρώνεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως υιοθετείται αίτημα των εργαζομένων το οποίο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έχει κάθε εργαζόμενος μέσω της οποίας θα ξέρει η ΕΡΓΑΝΗ την ώρα που μπαίνει κάποιος και την ώρα που βγαίνει ενώ θα καταγράφονται και υπερωρίες.
«Μια επανάσταση στο χώρο της εργασίας και εγγύηση για τους εργαζομένους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό» ανέφερε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποδηλώμενη εργασία από εκεί ξεκινάει το νομοσχέδιο που είναι αίτημα της ΓΣΕΕ.
Αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να αμείβεται παραπάνω. Απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος, επέμεινε ο υπουργός Εργασίας και παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη διαδικασία με βάση το 8ωρο όπου κάποιος έχεις την δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω και σε αντάλλαγμα να κάθεται περισσότερο πχ αντι να δουλέψει 5 να δουλέψει 4 ημέρες.
Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έρχεται να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και παθογένειες στην αγορά εργασίας επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος διερωτάται «ποια πραγματικότητα υπερασπίζονται στην αγορά εργασίας όσοι βάλλουν κατά του νομοσχεδίου. Τις κακοπληρωμένες δουλειές; Τις πολλές αρρύθμιστες και απλήρωτες υπερωρίες; Τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών και νέων στην απασχόληση; Την ανύπαρκτη κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων; Τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας; Την αδυναμία στοχευμένων ελέγχων με ψηφιακά εργαλεία, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εισηγούμαστε, για την καταστρατήγηση του ωραρίου; Ή την προκλητική ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και ίσης αμοιβής για ίση εργασία;».
«Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική αγορά εργασίας και αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο και τις πολιτικές της. Κάποιοι μιλούν για μια πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στη φαντασία τους», συμπεραίνει ο Α. Σκέρτσος και στο «δια ταύτα» υπογραμμίζει:
Χωρίς ενοχικά σύνδρομα
«Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που να προστατεύουν και να ενδυναμώνουν πραγματικά τους εργαζόμενους, με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και με περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Αλλά και με ρυθμίσεις για τις νέες μορφές εργασίας που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη, δηλαδή την τηλεργασία και την εργασία μέσω πλατφόρμας, ώστε να υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Συνεπώς, ναι, θα υπάρξει προσπάθεια δυσφήμισης, αλλά πρέπει να απαντήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ενοχικά σύνδρομα και να εξηγήσουμε με νηφαλιότητα και πειθώ τα οφέλη για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις νέες δουλειές που θα δημιουργηθούν».
Μητέρα των μαχών
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έχει χαρακτηριστεί ως «μητέρα των μαχών» και ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου διακηρύσσει πως αν ψηφιστεί από την βουλή θα τον καταργήσει μια επόμενη κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει σε εκδήλωση συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών κέντρων από όλη τη χώρα και όλες τις παρατάξεις ενόψει και των απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά το Πάσχα στο πλαίσιο των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς.
«Μητέρα των μαχών» ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο
[Aπόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/vv63nN5wIP] pic.twitter.com/kRHmKocf5f— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) April 23, 2021
Προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πάντως την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει πως θα καταργήσει το εργασιακό πλαίσιο της ΝΔ αν επανέλθει στην εξουσία, την ίδια ώρα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι καθιστά το νομοσχέδιο προαπαιτούμενο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις.
Είναι χαρακτηριστικά όσα δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου η οποία εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση επειδή στα προαπαιτούμενα για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εντάσει και το αντεργατικό νομοσχέδιο.
Με αφορμή την κατάθεση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης στην Κομισιόν την Μεγάλη Τρίτη, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί για τα ωράρια, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, την ελαστικοποίηση».
Δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις
Υπογραμμίζει δε, η κα Αχτσιόγλου ότι «το χειρότερο είναι ότι οι σημερινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όχι απλώς δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά επισείουν και ποινές για τη χώρα αν δεν τηρηθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Διότι οι συμφωνημένες επονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει πρώτα να ψηφίζονται για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης».
Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια. pic.twitter.com/jj8RJKh6HS
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) April 25, 2021
Αιτία πολέμου
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται και τα άλλα κόμματα αλλά και τα συνδικάτα. Το ΚΚΕ μιλάει για ανατροπές του αιώνα και χαρακτηρίζει ως αιτία πολέμου το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη ζητώντας να μην κατατεθεί καν στη Βουλή.
🔴»Σκλάβοι» στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε!
🔴Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά!📑4σέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα εργασιακά
🔗https://t.co/vS8uItIFMt#10ωρο #κυβερνηση #8ωρο #απεργια pic.twitter.com/Qc19CGgXhr
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) April 24, 2021
Πολεμικές στιγμές
Την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι «πηγαίνουμε σε πολεμικές στιγμές με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις