Κεφαλλονιά: Το μεσαιωνικό φρούριο του Αγίου Γεωργίου
Το πολυγωνικού σχήματος φρούριο, με τρεις προμαχώνες, αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Κεφαλλονιάς, την πρωτεύουσα του νησιού έως το 1757
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στην ενδοχώρα της Κεφαλλονιάς, στη διαδρομή από το Αργοστόλι προς το νότιο τμήμα του νησιού, βρίσκεται το χωριό Περατάτα, που είναι χτισμένο στα ριζά ενός λόφου στον οποίο δεσπόζει το ονομαστό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Ο λόφος του Αγίου Γεωργίου, ύψους περίπου 320 μ., θέση στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, οικοδομήθηκε εν πρώτοις κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, όταν κατασκευάστηκε στην κορυφή του φρούριο μικρής έκτασης.
Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους ιδρύθηκε στον ίδιο χώρο, στη θέση του ερειπωμένου βυζαντινού φρουρίου, βενετσιάνικο φρούριο, που ήταν γνωστό ως Κάστρο Κεφαλληνίας ή Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Το πολυγωνικού σχήματος μεσαιωνικό φρούριο, με τρεις προμαχώνες, αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Κεφαλλονιάς, την πρωτεύουσα του νησιού έως το 1757.
Στο διάβα των αιώνων, το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, η οχυρή πόλη της Κεφαλλονιάς, αντιστάθηκε άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς σε διάφορους επιδρομείς, γνώρισε περιόδους ακμής, αλλά και τις φθορές των σεισμών και του πανδαμάτορος χρόνου.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι επισκέπτες των Περατάτων, πέραν του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: τη μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς με τις βυζαντινές τοιχογραφίες και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας (1580), χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ.
Εξάλλου, λίγο μακρύτερα βρίσκεται το μεγαλύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Κεφαλλονιάς, το νεκροταφείο Μαζαρακάτων, με υπόγειους, λαξευμένους στο φυσικό βράχο θαλαμοειδείς τάφους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις