Γεωργικά φάρμακα : Τι έδειξε έρευνα για την χρήση τους από παραγωγούς
Τα αποτελέσματα έρευνας για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων από τους παραγωγούς στην Π.Ε. Μαγνησίας για το έτος 2021»
Σε ειδική αποθήκη αποθηκεύει τα γεωργικά φάρμακα το 87%, ενώ το 27% των αγροτών έχει δει αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει παράνομα γεωργικά φάρμακα. Μάλιστα, για την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων, σχεδόν όλοι λαμβάνουν την απόφαση για χρήση γεωργικού φαρμάκου με βοήθεια γεωτεχνικού. Αυτό έδειξε – μεταξύ άλλων – έρευνα που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, η οποία με την μέθοδο της συνέντευξης, που λήφθηκε από παραγωγούς των περιοχών των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, συμπλήρωσε 107 ερωτηματολόγια για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας των 23 ερωτημάτων για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων σε δείγμα 107 παραγωγών αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες:
Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα
Όπως διαπιστώνεται από τα δημογραφικά στοιχεία του ανωτέρω πίνακα, ο αριθμός των χρηστών του τυχαίου δείγματος των περιοχών των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού κατανέμεται ηλικιακά μεταξύ 31 και 60 ετών. Η πλειονότητα των χρηστών είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, απόφοιτοι Γυμνασίου, Λυκείου και ΤΕΙ/ΑΕΙ και έχει λάβει κάποια κατάρτιση σχετικά με τα γεωργικά φάρμακα. Αρκετοί από τους χρήστες 44% έχουν πιστοποιηθεί σε κάποιο πρότυπο oλοκληρωμένης γεωργίας.
Για την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων, σχεδόν όλοι λαμβάνουν την απόφαση για χρήση γεωργικού φαρμάκου με βοήθεια γεωτεχνικού. Το 87% αποθηκεύει τα γεωργικά φάρμακα σε ειδική για τα γεωργικά φάρμακα αποθήκη, ενώ 27% έχει δει αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει παράνομα γεωργικά φάρμακα.
Σχεδόν το σύνολο των χρηστών διαβάζει και λαμβάνει υπόψη τις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων ενώ στο 64% η κατάλληλη δόση του γεωργικού φαρμάκου βρίσκεται μετά από συμβουλή ειδικού επιστήμονα.
Δεν ακολουθούν πάντα, σε ποσοστό 36% τη συνιστώμενη δόση επί της ετικέτας, και σε ποσοστό 5% δεν τηρούν πάντα, το χρόνο αναμονής μεταξύ της τελευταίας εφαρμογής και της συγκομιδής, ενώ σε ποσοστό 36% μερικές φορές χρησιμοποιούν το γεωργικό φάρμακο σε καλλιέργεια μη αναφερόμενη στην ετικέτα.
Όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών, η πλειονότητα απάντησε ότι φορούν μέσα ατομικής προστασίας, όμως το 25% περιορίζεται μόνο σε μάσκα και γάντια, το 32% πριν ετοιμάσουν το ψεκαστικό υγρό και το 68% πριν ξεκινήσουν την εφαρμογή. Επίσης το 13% των χρηστών δηλώνει ότι έχει νιώσει κάποια παρενέργεια από την χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ψεκαστικό υγρό που περισσεύει ψεκάζεται σε ακαλλιέργητη έκταση ή επαναψεκάζεται στο χωράφι, ενώ οι κενές συσκευασίες ρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων μετά από ξέπλυμα, ή καίγονται ή θάβονται μετά από ξέπλυμα, το δε ψεκαστικό μηχάνημα σε ποσοστό 37% δεν πλένεται πάντα μετά τον ψεκασμό και κατά 94% τηρούνται οι ενδείξεις του γεωργικού φαρμάκου για τις μέλισσες και το περιβάλλον.
Τέλος, σχετικά με τη βελτίωση του συστήματος, σε ερώτημα σχετικά με την επάρκεια των ελέγχων στα γεωργικά φάρμακα οι περισσότεροι απάντησαν ότι οι έλεγχοι είναι επαρκείς, ενώ σαν πρώτη προτεραιότητα θεωρείται σε ποσοστό 44% τα « φθηνότερα γεωργικά φάρμακα» και σε ποσοστό 38% «περισσότερες εγκρίσεις γεωργικών φαρμάκων».
Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής συμπεράσματα:
α) Η εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων δεν κρίνεται ικανοποιητική διότι δεν ακολουθείται πάντα η συνιστώμενη επί της ετικέτας δόση, δεν τηρείται πάντα ο χρόνος αναμονής μεταξύ τελευταίας εφαρμογής και συγκομιδής ενώ μερικές φορές χρησιμοποιείται γεωργικό φάρμακο σε καλλιέργειες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου, ζητήματα για τα οποία οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων χρειάζεται να εφιστούν την προσοχή στους χρήστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
β) οι χρήστες πρέπει να προσέξουν περισσότερο τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας τους, χρησιμοποιώντας πλήρη εξοπλισμό (μάσκα, γάντια, μπότες, φόρμα) πριν την ετοιμασία του ψεκαστικού υγρού,
γ) η διαχείριση του ψεκαστικού υγρού που περισσεύει καθώς και των κενών συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται στο εγχειρίδιο για τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές χρήσης γεωργικών φαρμάκων και
δ) για την προστασία από τη χρήση παράνομων γεωργικών φαρμάκων οι επαγγελματίες χρήστες θα πρέπει να προμηθεύονται τα γεωργικά φάρμακα μόνο από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, να προσέχουν την ετικέτα η οποία πρέπει να είναι γραμμένη στην Ελληνική γλώσσα, να ζητάνε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης και να είναι προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα.
Να σημειωθεί ότι η χρήση παράνομων γεωργικών φαρμάκων τιμωρείται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- GP Λας Βέγκας: Μία επιχείρηση με κέρδη άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων