Πανδημία 2020: Στην… εντατική οι οικονομίες, στα ύψη οι στρατιωτικές δαπάνες
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έκθεσης του έγκυρου σουηδικού ινστιτούτου Sipri, που δείχνει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες άγγιξαν πέρυσι το ιλιγγιώδες ποσό των 2 τρισ. δολαρίων και αναλογούν στο 2,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η πανδημία που ξέσπασε πέρυσι μπορεί να προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο σοκ στις κοινωνίες και τα κράτη, να βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και να οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια νοικοκυριά, υπάρχει όμως και ένας τομέας που δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαιτέρως. Αντιθέτως, γνωρίζει περίοδο ευημερίας, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί.
Πρόκειται για τις στρατιωτικές δαπάνες οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του έγκυρου σουηδικού ινστιτούτου Sipri, αυξήθηκαν διεθνώς κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2019, αγγίζοντας το κολοσσιαίο ποσό των 2 τρισ. δολαρίων (1.981 δισ. για την ακρίβεια). Κι αυτό τη στιγμή που το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,4%, ενώ σε πολλές χώρες το ποσοστό ήταν διψήφιο.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σοβαρή επίπτωση στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες», εκτίμησε ο Ντιέγκο Λόπεζ ντα Σίλβα, ερευνητής του ινστιτούτου, για να προσθέσει: «Μένει να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο οι χώρες θα διατηρήσουν αυτό το επίπεδο δαπανών και κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή, πάντα σύμφωνα με το Sipri, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Φέρνει δε την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών σε σύγκριση με το ΑΕΠ στο 2,4% σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 2,2% το 2019.
ΗΠΑ και Κίνα
Είναι δε γεγονός ότι και οι πέντε κορυφαίες χώρες στη λίστα με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες προχώρησαν πέρυσι στην αύξησή τους. Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, στις οποίες αντιστοιχεί το 39% των συνολικών δαπανών, το ποσοστό της αύξησης έφτασε στο 4,4%, με αποτέλεσμα το ποσό να διαμορφωθεί στα 778 δισ. δολάρια.
Ακολουθεί η Κίνα, με αύξηση της τάξης του 1,9% και μερίδιο 13% – αν και αρκετοί θεωρούν ότι τα πραγματικά δεδομένα είναι αρκετά υψηλότερα και το Πεκίνο δεν δίνει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται πως οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν πέρυσι για 26ο συνεχόμενο έτος, ένα «σερί» που αποτελεί ρεκόρ και αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει το καθεστώς της στη συγκρότηση μιας πανίσχυρης πολεμικής μηχανής που θα μπορεί να στηρίξει τις γεωπολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες του.
Ρωσία και Γερμανία
Στις επόμενες τρεις θέσεις έρχονται η Ινδία (αύξηση 2,1% και μερίδιο 3,7%), η Ρωσία (2,5% και 3,1% αντιστοίχως) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,9% και 3%). Σε σχέση με τη Ρωσία, πάντως, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι παρά την αύξηση, οι τελικές δαπάνες ήταν κατά 6,6% χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020.
Σε επίπεδο ηπείρων, παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες καταγράφηκε πέρυσι στην Αφρική (5,1% σε σύγκριση με το 2019), ενώ ακολουθούν η Ευρώπη (4%), η Αμερική (3,9%) και η Ασία και Ωκεανία (2,5%).
Εντύπωση προκαλεί, αναμφίβολα, και το γεγονός ότι ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες χώρες στη λίστα με τις στρατιωτικές δαπάνες, τη μεγαλύτερη αύξηση (5,2%) κατάγραψε η Γερμανία. Ένδειξη και αυτή ότι, έστω και σιωπηρά, το Βερολίνο αναπτύσσει και αυτή την πλευρά της γερμανικής ισχύος…
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- GP Λας Βέγκας: Μία επιχείρηση με κέρδη άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων