Η S&P φέρνει πιο κοντά τη νέα έξοδο στις αγορές
Δύο εκδόσεις έως το φθινόπωρο «βλέπουν» οι αναλυτές
Τον δρόμο για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα στρώνει η κίνηση αναβάθμισης του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ( σε “ΒΒ” από “BB-” με θετικές προοπτικές) φέρνοντας πιο κοντά την ημερομηνία έκδοσης, την οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήδη προετοίμαζε στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού τονώνοντας με φθηνή ρευστότητα τα κρατικά ταμεία.
Από το οικονομικό επιτελείο τα μηνύματα για τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν μία διαχειρίσιμη κατάσταση, το ύψος των οποίων είναι περί τα 30 δισ. ευρώ, όμως το αυστηρό lockdown έχει ανεβάσει το κόστος των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ.
Δεδομένου των ιδανικών συνθηκών στην ελληνική αγορά ομολόγων και φυσικά του ενδιαφέροντος για τις εκδόσεις τίτλων, και κατά το δεύτερο μισό του έτους, που στηρίζεται και στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αναλυτές βλέπουν ότι η Αθήνα θα εκμεταλλευτεί το περιβάλλον και ενδεχομένως να προβεί και σε δύο εκδόσεις έως το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται ο ετήσιος στόχος δανεισμού να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ φέτος, ενώ ως προς το είδος της νέας έκδοσης όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με την έκδοση μικρής διάρκειας 5ετίας ή 7ετίας, όπως και με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Το ποσό ενδεχομένως να κινηθεί κοντά 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς, τον Μάρτιο σε έκδοση του 30ετούς. Η χώρα έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807% και 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956%.
Εισιτήριο για νέα αναβάθμιση
Ο αμερικανικός οίκος δίνει το εισιτήριο για ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες και η ελληνική οικονομία πλέον είναι στο δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την οποία απέχει κατά δύο σκαλοπάτια, όταν η πιστοληπτική ικανότητα είχε κάνει βουτιά στην κατηγορία «σκουπίδια» από το 2010. Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 (-8,2% το 2020) και κατά 5,8% το 2022, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ ( 9,7% το 2020) και το χρέος θα μειωθεί στο 201% περίπου του ΑΕΠ το 2021 ( 206% το 2020).
Παρά το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, οι βασικοί λόγοι της κίνησης από την Standard & Poor’s είναι τα σημαντικά δημοσιονομικά «μαξιλάρια», τα κυβερνητικά μέτρα θωράκισης και φορολογικής ελάφρυνσης, η πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον οίκο να αναμένει πως η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, επιτυγχάνοντας έτσι την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους υπό όρους ΑΕΠ.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις